Wybór komputera

Chciałbym zmienić swój komputer.
Planuję zatrzymać moje QUDARO 600
Co o tym sądzisz, między innymi:

DELL OPTIPLEX 7010 USFF — WINDOWS 10
Intel Core i5 3470S 2,90 GHz / 8 GB pamięci RAM DDR3 / 320 GB HDD (odnowiony)

Dell OptiPlex 3010 SFF, Intel Core i5 3470/3,20 GHz, 8 GB pamięci RAM DDR3, dysk SSD 240 GB, DVD, HDMI, Windows 10 Pro (odnowiony)

Dziękuję

Odrębność

Witam.
Moim zdaniem 8 GB to zdecydowanie za mało. Minimum 16 GB. A ddr3 zaczyna być aktualny, więc równie dobrze możesz umieścić ddr4.

2 polubienia

Witam
Dodam, że karta graficzna też jest trochę napięta. Możesz wymienić pamięć RAM 2x4GB->2x8GB.
16 GB max na tej płycie głównej.
DDR4 nie jest kompatybilny z tym komputerem.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi.

Powinienem zaznaczyć, że używam SW2013 do dzisiaj z komputerem z 8 GB pamięci RAM w ddr3, tym quadro 600, płyta główna to Gigabyte GA-F2A78M-HD2, a procesor to DualCore AMD A4-4000, 3200 MHz (32 x 100).

Nie jestem świetnym rysownikiem, majsterkuję, głównie rysuję części samolotów RC i kilka drobiazgów z życia codziennego, a wszystko to do wydruku 3D.

Odrębność

Pod jakim systemem operacyjnym (bieżący komputer)?

Zastanawiasz się nad aktualizacją oprogramowania?

Pojemność dysków wydaje mi się bardzo ograniczona (między W10, MS Office i SW i wyobrażam sobie, że masz inne oprogramowanie do zainstalowania), niewiele zostanie, minimum minimum to raczej 500GB, z 1TB będzie dobrze.
Ponadto zwróć uwagę na żywotność dysków na używanym sprzęcie (zwłaszcza na dyskach SSD, których technologia jest bardzo stara).

W przeciwnym razie wolałbym wziąć 3010, którego μproc jest (nieco) szybszy.

Jestem na win 7 pro.

Może aktualizacja z 2018 roku, ale nie więcej za to, co robię.

Mam system tylko na moim dysku SSD o pojemności 250 GB z 186 GB wolnego, wszystko inne jest na dysku twardym o pojemności 300 GB

Witam @diiity

Nie chcę psuć atmosfery, ale upewnij się, że nadal możesz pobrać oprogramowanie na swoim VAR, niektóre wersje nie są już utrzymywane.
W przeciwnym razie jest to kopia kawałek po kawałku całego starego dysku twardego na nowym, co wydaje mi się najprostsze i najbezpieczniejsze.

Pozdrowienia

Jak nazywasz VAR?
Ponowna instalacja, którą już zrobiłem, jest długa, ale musisz przez nią przejść.
Odrębność

Witam
Ponowiam swoją prośbę.
O ile dobrze zrozumiałem, potrzebowałbym 4-rdzeniowego mini procesora o częstotliwości 3,20 GHz i 16GB pamięci DDR4.
Delikatność

Pan na dziobie ( Auć ! )

Przepraszam, jestem złapany na gorącym uczynku!

VAR, DVA w języku francuskim, to akronim od Value-added Reseller (sprzedawca z wartością dodaną). Wyznacza odsprzedawcę z wartością dodaną. Przez wartość dodaną rozumiemy fakt, że prowadzi on działalność związaną z odsprzedażą, ale także działalnością usługową. (definicja: źródło: Wikipedia).

Pozdrowienia

PS: 16 GB to minimum, bo inaczej masz komunikat (monitoruj zasoby, które je psują)
Jeśli któregoś dnia zaczniesz robić symulację PEF z ASM trochę dużymi, 16 GB to za mało.

Dziękuję za wyjaśnienie.
Nie sądzę, żebym zajmował się symulacją, moje zainteresowanie SW to głównie modelarstwo lotnicze.
Poprosiłem o wycenę gruboszka, w której sprecyzowałbym, co robię, ale jest to o wiele za drogie dla amatora.

Witam @diiity
Poza różnicą cen w zależności od sprzedawcy, od którego go otrzymujesz, jeśli jest poza budżetem, możesz przynajmniej zadowolić się 16 GB pamięci RAM zamiast 32, dzieli koszt pamięci RAM przez 2 i zachowuje przyzwoitą ilość.
Wiem, że to nie jest największa cena, ale hej :sweat_smile:

Witam @diiity ,
Spróbuj oglądać z procesorem ADM Ryzem 5 (6 rdzeni przy 3,6 GHz w szwajcarskiej cenie 110 CHF),
w pewnym momencie był tańszy niż Intel, co pozwoliło mu zaoszczędzić 200 euro
Ponadto płyty główne często mają zintegrowaną kartę graficzną odpowiadającą temu samemu wyborowi.
Osobiście to jest to, co mam dla mojego solidworks 2006

O tak, a jeśli masz już kartę graficzną, to może masz już też zasilacz? Jeśli tak, to który? Może uda Ci się uniknąć kupowania nowego.

Ze swojej strony biegam z Gigabyte GA-F2A78M-HD2 a procesor to DualCore AMD A4-4000, 3200 MHz (32 x 100), karta quadro 600 i 8GB DDR3. pod win 7 pro i SW2013.
Więc mówię sobie, że rzeczywiście procesor, który oferujesz, nie jest zły, zwłaszcza, że kosztuje 159 € w groszu.
Do tego potrzebna jest płyta główna, która jest w porządku, ale która i 16 GB pamięci DDR4 , jak @Sylk radzi.

Jeśli chodzi o zasilacz to posiadam obudowę DELL OPTIPLEX 3010
Załączam moją aktualną konfigurację
Aero 14-01-2021.txt PC (4.1 KB)

Jeśli chodzi o płytę główną, czy micro ATX załatwi sprawę, czy to jest to, co mam teraz?
Swoją drogą, jakie są różnice poza rozmiarem?

Witam @diiity

Różnica często polega na rozmiarze, liczbie dostępnych portów,
liczba dostępnych miejsc na mapie, a w większości przypadków
ATX mają zintegrowaną kartę graficzną

Witaj Centor!

Więc ciekawie jest wziąć micro ATX, jedyną ewolucją, jaką mogę przewidzieć, jest pamięć RAM, więc włożę pojedynczy pendrive 16 GB, a później może to być... Dodaj jeden.

Jeśli chodzi o kartę graficzną to mam quadro 600 ale zintegrowane są wystarczająco wydajne, tam nie jestem pewien.

na ostatnim komputerze, który zbudowałem 4 lata temu, mam procesor AMD 8 Core
8gram i zintegrowana karta graficzna, która była, jeśli się nie mylę, GTXForce 750 4gram

Ale to był okres pierwszego wprowadzenia na rynek 8 rdzeni, po prostu musiałem kupić
Płyta główna, pamięć i procesor, miałem to wtedy za 300chf

Jeśli chodzi o kartę graficzną, nie wiem dokładnie, jaka jest różnica między GTXForce 750
i Qaudro 600, bo nigdy nie miałem Quadro do solidworks, więc poziom wizualny
Nie wiem, ale wiem, że nie mogę zrobić prawdziwego widoku na komputerze tam, gdzie się znajduje
Posiadam GTXForce 720