Gięcie części

Witam

Oto mój problem: Chcę wykonać następującą część (patrz wynalazca planu PJ), jest to część wyciągnięta, którą chciałbym zgiąć w środku zgodnie ze szkicem na planie poniżej. Nie mogę znaleźć żadnej funkcji, która może wykonać tę operację na SW!!

Pomysły???

Dziękuję

a.png

Witam

funkcja Wyciągnięty po ścieżce arkusz giętego arkusza w Solidworks może działać w Twoim przypadku.

Narysuj swoją trajektorię, a następnie swój profil i uruchom funkcję.

1 polubienie

dziękuję Bartku,

ale jest to element, który chciałbym, aby został rozwinięty w następnej kolejności dla posła do PE

Będziesz mógł go bez obaw rozłożyć.

A co ze zginaniem?

Próbowałem zginać, ale to nie działa; Zamierzam wypróbować pomysł Barta.

Funkcja Swept Bent-Sheet jest właśnie taka.

Jest częścią modułu blachy i umożliwia rozkładanie giętych części

Wygląda to tak (patrz PJ)

Nie zapomnij wybrać odpowiedniej krawędzi cylindrycznej

cintre.png

Ok Bart,

na PJ stworzyłem swój profil i trajektorię, z tym że aby wykonać giętą blachę po pochyleniu, profil musi być otwartym szkicem.... niemożliwe dla mnie, bo to tom, którego chcę...

a.png

Czy jest to kąt, który chcesz modelować? Tak jak na twoim załączniku.

Wystarczy narysować literę "L", a grubość sama się o siebie zatroszczy.

Ach!

Jeśli Twoja część nie jest giętą blachą, nie jest możliwe osiągnięcie tego, czego chcesz.

1 polubienie

To nie blacha, to duży kawałek żelaza.... a jeśli zrobiłeś 1 płaską konfigurację i 1 konfigurację flex .... 2 w tym samym planie w najgorszym przypadku

Czy może to być utwór, który ukazał się już w innym pytaniu?

W takim przypadku narysuj gruby profil bez ich obróbki, a będzie można go zginać.

1 polubienie

Bart, z grubym profilem, tak jak go zaprojektowałem, też nie działa.

Co byś zrobił, gięcie o określonych parametrach? A może jeszcze w blasze?

a.png

Cóż, w końcu myślę, że zrobię proste przesunięcie zgodnie z zamkniętym profilem i będę miał swój kształt. Jedyny problem polega na tym, że ja tego nie rozwinę.

Jeśli zajdzie potrzeba rozłożenia go później, trzeba przejść przez moduł z blachy

Cóż, w końcu myślę, że zrobię proste przesunięcie zgodnie z zamkniętym profilem i będę miał swój kształt. Jedyny problem polega na tym, że nie rozwinę tego w posłowi do PE.

a.png

Przy takim kącie jest to bardziej obróbka skrawaniem niż gięcie

1 polubienie

Obróbkę części w ten sposób można zamknąć. Jest to profil narysowany na długość, a następnie poddany matrycy zgodnie z przeznaczeniem elementu.

Przecież wygląd wydaje się żywy, ale cóż, SW nie potrafi robić prostego gięcia jak wynalazca, więc robimy, co możemy...

a.png