Czy wypróbowałeś funkcję "projektu krzywej", aby wykonać krzywą o swoim kształcie, która ma zostać wytłoczona na zewnątrz rury, a następnie użyj funkcji "podziel", aby przeciąć rurkę z tą krzywą, a na koniec "usuń ciało".
Tylko głupie pytanie: czy jest to ta sama funkcja (lub szkic) zastosowana w 2 programach?
tj. czy robisz usuwanie rurki/rurki, tak jak to narysowałeś na SW?
Ponieważ jeśli zamocujesz głowicę laserową, twoja rura obraca się wokół siebie, aby ją przeciąć, nie otrzymasz kształtu SW, ale śmigło. Cóż, mogę się mylić...
edit: czyli wracamy do pierwszej odpowiedzi PL. zrób to w 3 funkcjach.
Na Twoich zdjęciach nie widać tego dobrze, ale mam wrażenie, że przerobiłeś się na blachę, ale nie jest to część blaszana w tym sensie, że nie może się rozłożyć: Twoim podstawowym kształtem przed usunięciem materiału pozostaje rura, a nie zwinięty arkusz.
Gdy część jest cięta laserowo, głowica pozostaje nieruchoma, a rura obraca się, więc laser jest zawsze normalny do ciętej powierzchni. To jest to, co chciałbym odtworzyć na solidworks, aby móc wysłać plik do lasera. Dzisiaj, kiedy go wysyłam, tnie zgodnie z zewnętrzną krawędzią mojego rysunku, więc wycięty kawałek w ogóle nie odpowiada pożądanemu.
Pracuję przy cięciu laserowym 3D, więc mój laser jest w stanie podążać za krzywą zewnętrzną poprzez przechylenie głowicy: do 45°, i tak nie da się wszystkiego zrobić :)
Aby Ci pomóc, powinieneś zachować wnętrze rury jako odniesienie w konstrukcji blachy
i wykonaj normalne usuwanie materiału.
Patrz załączony plik wykonany w Solidworks 2015.
Stworzyłem model rury z blachy z płaską powierzchnią Lg 0,05mm (którą moje oprogramowanie do cięcia eliminuje, ponieważ jest za mała), Następnie tworzę normalne usuwanie materiału na powierzchni.