Jak narysować usuwanie materiału identyczne jak laser rurowy?

Witam

Potrzebuję waszej pomocy, nie wiem jak przeprowadzić usuwanie materiału, w Solidworks, na rurze, aby było identyczne z cięciem laserowym.

Obraz 1: Plik wyeksportowany z oprogramowania do cięcia laserowego.

Obraz 2: Usuwanie materiału w Solidworks

Obraz 3: Wynik funkcji w Solidworks

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam, musisz zaznaczyć pole "Normalne usuwanie materiału"

ZOBACZ OBRAZ

Z drugiej strony, twoja rura musi być wykonana z blachy, aby działała

enlevement.png
6 polubień

Witam

Myślę, że musisz wykonać 3 funkcje:

Dwa usuwanie materiału wytłaczanego dla dwóch okrągłych części (przedniej i tylnej).

Następnie usuwanie materiału poprzez skanowanie napędzane szkicem 3D (do narysowania na rurze) dla boków.

Zamiatać: 

http://help.solidworks.com/2013/French/SolidWorks/sldworks/HIDD_DVE_FEAT_SWEEP.htm

Szkic 3D:

http://tuto.elephorm.com/formation-solidworks/creation-d-esquisse-3d

4 polubienia

Witam

Czy wypróbowałeś funkcję "projektu krzywej", aby wykonać krzywą o swoim kształcie, która ma zostać wytłoczona na zewnątrz rury, a następnie użyj funkcji "podziel", aby przeciąć rurkę z tą krzywą, a na koniec "usuń  ciało".

3 polubienia

Mam wrażenie, że Twoje cięcie laserowe jest wykonane przez wnętrze rurki z wypukłościami

Stwórz więc swój szkic rury wewnętrznej z dodaną (grubością rury)

Projektowany szkic powinien to zrobić

lub operacja logiczna podniesienie materii

@+ ;-))

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi,

Bart, przerobiłem moją rurkę na blachę, a następnie zaznaczyłem opcję "Normalne usuwanie materiału", ale ten manip daje mi niesamowity efekt .

Zobacz zdjęcia

Aby podążać za ideą @Bart, postaraj się w swoim szkicu nie opuszczać łuku Ø42,4, ale ciąć szerzej w górnej części. To może pochodzić stamtąd!

1 polubienie

Benoit.LF, taki sam wynik jak w poprzednim szkicu.

Tylko głupie pytanie: czy jest to ta sama funkcja (lub szkic) zastosowana w 2 programach?

tj. czy robisz usuwanie rurki/rurki, tak jak to narysowałeś na SW?

Ponieważ jeśli zamocujesz głowicę laserową, twoja rura obraca się wokół siebie, aby ją przeciąć, nie otrzymasz kształtu SW, ale śmigło. Cóż, mogę się mylić...

edit: czyli wracamy do pierwszej odpowiedzi PL. zrób to w 3 funkcjach.

2 polubienia

Na Twoich zdjęciach nie widać tego dobrze, ale mam wrażenie, że przerobiłeś się na blachę, ale nie jest to część blaszana w tym sensie, że nie może się rozłożyć: Twoim podstawowym kształtem przed usunięciem materiału pozostaje rura, a nie zwinięty arkusz.

Obejrzyj ten przykład (SW13)

część2.sldprt
2 polubienia

Cześć Dao2

Oto twój kawałek

Photo

zobacz załączony plik pod SW 2012

@+ ;-))

piece1_test_decoupe_laser1.sldprt
2 polubienia

Wow! =)

Mozolna praca za tak niewiele.... Czy to naprawdę konieczne?

Uzyskałem takie same wyniki jak inni....

enlevement_2.png
3 polubienia

tak @ Bartek

Mozolna praca, jeśli możesz, jak mówisz

Ale na dużym dyferencjale nie robi się tego w blasze

a kąty cięcia są zachowane, jak na rysunku 1

Teraz jest to konieczne, jestem taki jak ty

który z + to powinien mieć lut

i jak każdy, kto wie, jak zrobić spaw

Na ogół konieczne jest przestrzeganie odstępu = do grubości  części w przypadku spoiny o dobrym wtopie

@+ ;-))

2 polubienia

Dobrze podsumowałeś dno moich myśli =)

3 polubienia

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi,

Jeśli narysuję swoją część w arkuszu blachy, jak mogę to zrobić, gdy moja rura jest wygięta?

GT22, nie mogę otworzyć twojego pokoju!!

Dziękuję

Gdy część jest cięta laserowo, głowica pozostaje nieruchoma, a rura obraca się, więc laser jest zawsze normalny do ciętej powierzchni. To jest to, co chciałbym odtworzyć na solidworks, aby móc wysłać plik do lasera. Dzisiaj, kiedy go wysyłam, tnie zgodnie z zewnętrzną krawędzią mojego rysunku, więc wycięty kawałek w ogóle nie odpowiada pożądanemu.

Dziękuję

Witam

Pracuję przy cięciu laserowym 3D, więc mój laser jest w stanie podążać za krzywą zewnętrzną poprzez przechylenie głowicy: do 45°, i tak nie da się wszystkiego zrobić :)

Aby Ci pomóc, powinieneś zachować wnętrze rury jako odniesienie w konstrukcji blachy

i wykonaj normalne usuwanie materiału.

Patrz załączony plik wykonany w Solidworks 2015.

Stworzyłem model rury z blachy z płaską powierzchnią Lg 0,05mm (którą moje oprogramowanie do cięcia eliminuje, ponieważ jest za mała), Następnie tworzę normalne usuwanie materiału na powierzchni.

tube-esej.sldprt
1 polubienie

Na jakiej wersji oprogramowania jesteś?

1 polubienie

Korzystam z Solidworks 2014

W jaki sposób mogę otworzyć pliki załączone do Twoich odpowiedzi?

Dziękuję