Cze wszystkim
Ze względu na projekt muszę założyć łożysko, aby obrócić na nim korbę, problem polega na tym, że nie wiem, jak się do tego zabrać.
Czy muszę to robić na przerwie, czy jakoś?
Z góry dziękuję.
Cze wszystkim
Ze względu na projekt muszę założyć łożysko, aby obrócić na nim korbę, problem polega na tym, że nie wiem, jak się do tego zabrać.
Czy muszę to robić na przerwie, czy jakoś?
Z góry dziękuję.
Bez posiadania trochę więcej informacji poprawna odpowiedź będzie nieco skomplikowana.
Widok 3D, wysiłek związany z transmisją, zasada działania w zasadzie niewielka specyfikacja wydaje mi się niezbędna.
Zasada jest więc prosta, muszę zamocować łożysko, aby obrócić korbę, która napędza łańcuch, trochę jak w rowerze (ale do innego zastosowania).
Wygląda na to, co robiłem do tej pory.
Oba są mocowane za pomocą sworznia, który pasuje do łożyska. Ale nie jestem pewien co do tego pomysłu, starałem się go przedstawić najlepiej, jak umiałem.
Wysiłek, który zostanie włożony, będzie taki, jak operatora, aby obrócić całość.
Na pierwszy rzut oka, biorąc pod uwagę ramię dźwigni, radziłbym mieć dłuższą prowadnicę niż te pokazane.
Albo z 2 łożyskami (po 1 z każdej strony rury), albo inną metodą.
Ale przy tylko jednym łożysku dla mnie to nie zrobi, moment przenoszony przez korbę na łożysko może być zdecydowanie za duży.
Witam
Może przydałby się napinacz łańcucha!
Witam;
Użyję łożyska platynowego.
Mocowane za pomocą podkładek dystansowych pod profilem prostokątnym.
Pozdrowienia.
Korzystając z tego rozwiązania, jak mogę zamocować oś w łożysku i w korbie?
Myślałem o umieszczeniu jednego, problem polega na tym, że mam kilka punktów zaczepienia i że środowisko, w którym będzie używany, może sprawiać problemy.
Prawie się z @Maclane zgadzam
Osobiście używam tego typu produktu firmy igus (używanego w szczególności do łożysk dużych ósemek
( Wkładka łożyskowa igus - Wyszukiwarka Google )
Cztery lub dwa otwory w profilu z nakrętką i presto.
Jest tak mocny jak łożysko kulkowe, zwłaszcza służy jako oś dla prostej korby.
Do mocowania korby jest to klucz (korby są standardowo dostarczane z rowkiem na klucz. (wałek musi mieć również obudowę klucza Misumi, np. w standardzie zapewnia wałki z frezowaniem wpustowym)
Podkładka i pierścień osadczy wystarczą, aby zapobiec przesuwaniu się osi po stronie osiowej przeciwnej do korby.
Mała uwaga dla @naehu.beaubois, znając siłę styczną, musiałbyś znać ładunek, który ma być przenoszony (gdy jest to łańcuch, możesz pomyśleć o wózku lub uzwojeniu). Czy możesz wyjaśnić tę kwestię, ponieważ będzie to przydatne do przycinania drzewa i klucza. Należy pamiętać, że klucz będzie używany zarówno do zębnika, jak i korby.
Do pluche
Widoki tego samego montażu z pierścieniami osadczymi
W rzeczywistości łańcuch służy do zwijania torby. Dwie zębatki 25/50 obracają oś lub przymocowana jest torba do jej ciągnięcia, sama w sobie nie ma dużego oporu, sama torba musi ważyć 2 kg, a materiał w środku musi ważyć 5 kg.
A odległość między dwiema osiami wynosi 460 mm.
Jednocześnie chciałbym wiedzieć, czy w przypadku pierścieni osadczych należy zaniżyć średnicę wewnętrzną. Na przykład mam oś o średnicy 12 mm, czy powinienem wziąć pierścień osadczy o średnicy 11,7 mm?
Witam
Do klipsów, jeśli nie zrobisz rowka na swojej osi, oferuję Ci tego typu klipsy.
Witam
Do swojej korby łożysko, które wybrałeś po prostu, to 1-rzędowe łożysko kulkowe
więc wytrzyma tę siłę promieniową.
Ponieważ moja firma zajmuje się produkcją łożysk, raczej bym Ci doradził
Aby użyć łożyska z 2 skośnymi stykami kulkowymi, co pozwoli Ci
mieć taką samą rezystancję promieniową, jak osiową.
Po, jeśli powiesz nam rozmiar osi korby i otwór, w którym będzie zlokalizowany
łożysko, będę już w stanie przełączyć się na typ łożyska odpowiedni do tej funkcji , a także wiedzieć o obciążeniu, które Twoje łożysko ostatecznie będzie musiało wytrzymać
Pozostaję do dyspozycji
Nieznacznie zmodyfikowałem swój system, postępując zgodnie z poprzednimi radami. Ale oto jak to teraz wygląda.
Wał korbowy ma średnicę 24 mm, a wewnętrzny otwór łożyska ma średnicę 25 mm, a dla obciążenia myślę, że jest to tylko masa łańcucha i korby, która musi odpowiadać 50 N.
Dodałem poszerzenie do korby, aby mogła mieć taką samą średnicę jak łożysko. To od Ciebie zależy, czy powiesz mi, czy jest to odpowiednie, czy nie.
Nie będę kłamał, łożyska nie są tym, na czym znam się najlepiej ^^".
Hm! Podest jest wielkości tak, aby unieść słonia, prawda?
Ponadto widzę smarowniczkę, która skłania mnie do myślenia, że nie ma żadnego łożyska, tylko łożysko z brązu lub podobne.
Chociaż widzimy tylko bardzo małą część systemu, kto mówi, że łańcuch mówi o ochronnej obudowie, nawet i zwłaszcza, jeśli sekundnik operatora dba o torbę. CHST lub inna osoba o dobrych intencjach nie omieszka zwrócić się do ciebie z uwagą.
Pozdrowienia
Ahahah, pojechałem do Norelem, aby zrobić badania nad łożyskiem, wziąłem to, które miało większą średnicę niż moja oś korbowa (również w Norelem).
Ale oto szczegóły techniczne i jego wymiary.
Dla mnie samo łożysko tego typu nie jest mechaniczne, łożysko oscyluje jak przegub kulowy, aby było samonastawne.
Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby oś lekko się obróciła tutaj dokument dostawcy jako przykład:
Dla mnie albo 2 łożyska, albo 2 łożyska, łożysko z brązu, ale nigdy pojedyncze łożysko, zwłaszcza z korbą jako ramieniem dźwigni.
Czy jeśli wyślę Ci 3D, czy będzie możliwe pokazanie mi możliwości, które mogą być optymalne?
U mnie umieść albo łożysko po każdej stronie rury, albo brązowy plastikowy pierścień lub łożysko, ale w ilości 2, aby mieć dłuższą prowadnicę i która zapobiega kulowaniu się osi.
Podobnie jak korba rowerowa, w skład zespołu wchodzą 2 łożyska.
Problem polega na tym, że nie mam wystarczająco dużo miejsca, aby umieścić 2 poziomy, jak pokazano na poniższym schemacie.
Muszę być w stanie zaimplementować pojedyncze łożysko, w którym rolka trzyma oś, dlatego miałem rolkę (może za dużą to prawda). Nie wiem, czy jest to możliwe i celowe założenie tylko jednej rolki/łożyska.
Jaki masz rozmiar czy narysowałem czarne linie?
Pozwoli mi to doradzić Ci łożysko do Twojej nowej konfiguracji
Średnica osi pozostaje taka sama, jak mi powiedziałeś?
Ponieważ w tej konfiguracji, w zależności od wielkości 2-metrowych łożysk jednorzędowych