Jak sprawdzić strukturę w solidworks?

Witam

Jestem nowy na forum.

W ramach wyzwania z moim ojcem (aby zmotywować mnie do nauki korzystania z Solidworks), muszę zbudować platformę z solidworks, a następnie przeprowadzić jej badanie. Mój ojciec chciałby, aby obciążenie 2 kN/m² było równomiernie przyłożone do powierzchni. (w załączeniu znajduje się obraz bramy)

Kiedy wykonuję badanie w symulacji Solidworks, napotykam problem. Nie  mogę tego połączyć i naprawdę nie rozumiem dlaczego.  Nałożyłem jakiś stop aluminium, ponieważ chcę tylko zinterpretować wyniki, aby zastosować mój kurs.  Czy to problem projektowy?

1) Czy możemy wykonać symulację kompletnego złożenia w solidworks?  Zobaczyłem w internecie, że trzeba to uprościć, ponieważ nigdy wcześniej nie robiłem symulacji na oprogramowaniu, naprawdę nie wiem, jak uprościć bramę. Próbowałem znaleźć samouczki na youtube, w Internecie, ale nie mogę znaleźć, jak przeprowadzić badanie, aby było wiarygodne. Na youtube tutoriale są zazwyczaj  na kawałkach i elementach dość proste i są w języku angielskim, więc pewnie muszę pominąć jakiś krok. 

2) Czy to dlatego, że korzystam z SolidWorks Education i dlatego jestem ograniczony?

Z góry dziękuję za pomoc.

Z poważaniem, MP.

platforma-stopa-balustradę.sldasm

Witaj @ Megplg1

Tak, możliwe jest wykonanie symulacji kompletnego ASM, co nie jest bardzo skomplikowane.

Oczywiście, że musisz uprościć model, usuwając wszystkie rzeczy, które nie są przydatne, takie jak barierki ochronne (które w razie potrzeby mogą być przedmiotem osobnej symulacji) i kółka, które są bezużyteczne.

Istnieje kilka sposobów na uproszczenie, w tym sposób przeprowadzania symulacji. Ponieważ słowo uprościć obejmuje kilka różnych rzeczywistości, które niekoniecznie mają między sobą bezpośredni związek.

Z drugiej strony, biorąc pod uwagę zastosowane prostokątne odcinki rur, nie ryzykujesz wiele.

W przypadku elementów nadzwyczajnych  AMHA jest nadmierna jakość, ale poważniejsza jest funkcja stałych okrągłych rur (tych, które idą do kółek (przyspawanych do rur prostokątnych ???).  Myślę, że w niektórych punktach są luki w projekcie .

ALE! Zanim to wszystko nastąpi, musisz dołączyć dokumenty do swojego ASM. Nie można używać samej usługi ASM.

W związku z tym należy przejść do opcji File select ==> Pack and Go ==> dołączyć wszystkie pliki części, jak również bieżące badanie symulacyjne. Następnie ==> wybierz ==> wyślij do pliku ZIP

Opublikuj kod ZIP.

Aby móc przeprowadzić dobrą symulację, musisz określić warunki użytkowania, a w szczególności obciążenie i kierunek wszystkich wysiłków (nie zapominaj, że podczas użytkowania będziesz miał siły, o których możesz jeszcze nie pomyśleć (Gamble  ;- )    ) )

Wyślij zamek błyskawiczny wraz ze wszystkimi innymi informacjami, a następnie poczekaj na informację zwrotną.  ;-)

Pozdrawiam

1 polubienie

Witam ponownie,

Podczas moich badań rzeczywiście uprościłem ASM, usuwając barierki ochronne i kółka. Ale to nadal nie działa.

Podejrzewam, że są niedociągnięcia w projekcie, z góry przepraszam, pierwszy raz robię tak zaawansowany ASM na SolidWorks.

Opis bramy:

- Brama musi mieć możliwość demontażu w celu przechowywania. (balustrady, nóżki, drabinka są zatem zdejmowane)

- Chodnik musi wytrzymać ciężar dwóch osób

- Trap z przesunięciem 400 mm

To, co dostarczyłem Ci na początku, było tylko jedną stroną ostatniego mostu, już chciałem odnieść sukces w prowadzeniu badań na temat tego małego ASM.

Ostateczna bramka ma trzy możliwe konfiguracje (patrz załączony obrazek). Trzecia konfiguracja jest taka sama jak configuation-2, ale po drugiej stronie.

Małe okrągłe rurki na dole są tym, co pozwala mi połączyć moje dwa wybiegi.

Na razie wziąłem takie grube prostokątne rury dla bezpieczeństwa, a następnie dzięki badaniu miałem nadzieję, że uda mi się zoptymalizować grubość i rozmiar moich profili.

configuration-1.png

Obraz Configuration-2

configuration-2.png

Plik zip

passerelle_test.zip

Plik zip

passerelle_test.zip

OK Ale nie dołączyłeś do ASM z funkcją "spakuj i idź".

Mam już pojęcie, dlaczego twoja symulacja nie powiodła się w co najmniej trzech punktach, w tym w jednym na siatce, a drugim na belkach.

Do potwierdzenia z modelem.

Pozdrowienia

PS: pytanie pomocnicze, w jaki sposób mocowana  jest część zdalna lub na czym polega po ustawieniu w pozycji użytkowej z dwoma operatorami.

Zwykle tym razem korzystałem z funkcji "spakuj i idź".

Na razie na nic, już chciałem zobaczyć tak, jak to jest. W przeciwnym razie planuję umieścić 2 słupki wsporcze, które dostosowują się na wysokość do poziomu przesunięcia. 

passerelle-zip.zip
1 polubienie

Dobry wieczór @Megplg1

Obejrzyj plik PDF, który podsumowuje wszystko, co należy jeszcze zrobić, aby osiągnąć wynik.

Niewiele, ale i tak co najmniej dwie godziny pracy

Pozdrowienia

simulation_plateforme_demontable_.pdf
2 polubienia

Witam

Wow, nie spodziewałem się tak wiele. Serdecznie dziękuję za te wszystkie uwagi, zabieram się teraz do pracy. Bardzo dziękuję.

O moich postępach będę informował na bieżąco. 

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam ponownie,

Mam pytanie, kiedy mówisz: "Nierealistyczne punkty styczności.
Jeśli chcesz mieć symulację, która jest choćby w najmniejszym stopniu znacząca, musisz dodać wraz ze szkicem i wytłoczeniem, co będzie wyglądało spawanie".

Co rozumiem: robię szkic lub rysuję linię, wykonuję z niej wytłoczenie o średnicy 4 mm . Następnie podczas montażu biorę moją małą okrągłą  rurkę i konstrukcję: 

1) Zaczynam od stworzenia naprężenia stycznego między powierzchnią boczną mojego cylindra a powierzchnią "spoiny"

2) Biorę górną powierzchnię "spoiny" i  sprawiam, że pokrywa się ona z górną powierzchnią mojego cylindra

3) To samo mam zrobić  ze spodem? (jak na zdjęciu)

W przeciwnym razie nie bardzo widzę, jak to zrobić, podczas początkowego projektowania trapu naprawdę miałem problem z tym, aby małe rurki pokrywały się z konstrukcją przejścia. Przyznaję, że inne rozwiązanie jest trochę pomieszane.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrowienia

capture.jpg

Witam @Megplg1

To zasługa mojej mamy, która powiedziała mi, żebym była bardzo miła dla młodych kobiet i kobiet, zachęcała je do pracy w branży ;-)

Zwłaszcza, że na tym forum jest bardzo mało Pani i Pani   ;-)

Do Plutarcha

1 polubienie

Witam @ @Megplg1

Twoje tak zwane "popaprane" rozwiązanie nie jest takie złe, ale proponuję na tej samej podstawie rozwiązanie bliższe rzeczywistości Twojej części raz spawanej.

Lepiej jest przymocować spoinę do rury, ponieważ zapobiega to tworzeniu się tych spawów na profilach, zwłaszcza w przypadku zmiany położenia rur. Widzisz bałagan, aby zmienić pozycje w swoich profilach. Tak więc twoja rura i jej spoina to jeden i ten sam element, który możesz łatwo umieścić w dowolnym miejscu.

Jeśli masz pod ręką spawacza argonowego (ponieważ używasz aluminium, jeśli dobrze widziałem twój model) możesz poprosić go o doprecyzowanie wymiarów, ale to nie w tych punktach będzie grała walidacja twojej symulacji.

Na załączonym obrazku znajdują się wyjaśnienia, dlaczego i jak.

Pozdrowienia

cordon_soudure_pour_la_simulation_2020-06-10_11_44_51-window.jpg
1 polubienie

Witam

Twoja mama jest bardzo dobra! :)

Rozumiem lepiej dzięki obrazowi! Bardzo dziękuję, wcale tego tak nie widziałem! 

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Sądzę, że wziąłem pod uwagę wszystkie państwa uwagi

- Zmieniłem punkty styczności

- Zastosowano stop aluminium 1060 do wszystkich komponentów

- Postawiłem ciśnienie 2000  N/m^2

- Ustawiam stałe geometrie zgodnie z x, y i z

Ale sieć nadal nie jest budowana. Myślę, że to dlatego, że zawsze  mam problemy z punktem połączenia przy nogach.

Czy muszę również zaniedbywać pręty zbrojeniowe u stóp?

passerelle-simu-2.zip

Witam

Siateczka doskonale sprawdza się w Twoim poprzednim mailingu.

Wystarczy ustawić rozmiar siatki minimalnej i maksymalnej.

Aby uzyskać minimum, powinieneś wybrać siatkę z połowy otworów blokujących w rurach. Albo nawet trochę mniejsza, jeśli narzeka.

Dla maksimum od 100 do 250.

Nie ma żadnego innego udoskonalenia, które można by normalnie dodać.

Patrzę na twoje ASM clean równolegle i daję ci wyniki, które zostaną porównane z tymi wykonanymi po twojej stronie.

Do pluche

1 polubienie

Dobry wieczór

Jesteś pewien, że dałeś mi właściwą wersję, ponieważ zawsze mam belki zamiast "traktować jako objętość".

Cdlt powiedział:

Ponadto nie wszystkie nóżki i elementy dystansowe są ograniczone przez "naprężenie osiowe" i ogranicznik, co generuje zakłócenia.

Gloupss!

Wynika to z modyfikacji dokonanej na rurach "Rury supports_alu  29 i następne" i wynika z modyfikacji dokonanej na tych częściach w celu dodania spawów.

Mały błąd poprawiony w wysłanych plikach, ale do poprawienia w domu.

Klasa A+

1 polubienie

Dobry wieczór

Podczas mojej analizy umieściłem wszystko w objętości, musisz spojrzeć na  balustradę podnóża peronu, a następnie na dole strony jest statyczne 2