Stacja HP Premium Station VS Premium Station zoptymalizowana za pomocą SOLIDWORKS

Cze wszystkim

Niektórzy członkowie poprosili nas o więcej informacji na temat wydajności stacji roboczych CAD, które są oferowane w sklepie internetowym Visiativ, oto one:

Porównaliśmy stację roboczą HP Premium ze zoptymalizowaną stacją roboczą Premium:

- Wyniki testów HP Z4 Premium:

- Zoptymalizowane wyniki testów Premium Station:

Jeśli masz dodatkowe pytania, nasz ekspert ds. sprzętu HP odpowie Ci na żywo podczas webinarium na temat wydajności stacji roboczych 28 marca o godzinie 11:00: https://www.visiativ.com/evenement/webinaire-stations-de-travail-cao-28-03-2023/

Miłego dnia
Coralie

2 polubienia

Witaj Coralie,

I dziękuję za tę informację.
Czy możliwe byłoby posiadanie tych samych informacji również dla telefonu komórkowego?
… Dziękuję, @+.
AR.

Witam
Myślę, że można usunąć 2020 z testu, ponieważ wyraźnie widać, że jest problem lub SW twierdzi, że ma zwiększoną wydajność, ale w tym przypadku musieliśmy pozostać przy 2020 (2 razy szybciej praktycznie niż 2021 czy 2022).
Następnie, w zależności od oprogramowania do zabezpieczania stacji roboczych użytkowników, może to mieć duży wpływ na wydajność oprogramowania (przeszliśmy z wyniku 80 do 110/120).

2 polubienia

Witam @Cyril_f

Jest kilka rzeczy, które mnie zdenerwowały na ławce rezerwowych.

1°) nie wiemy, który z nich jest używany, a zwłaszcza z jakimi funkcjami
2°) 6-rdzeniowy zoptymalizowany procesor CAD, to nic nie znaczy, ponieważ zdecydowana większość kodu nie wie, jak korzystać z wielordzeniowego Technicy oprogramowania twierdzą, że od kilku wersji niektóre części programu używają wielordzeniowego, nie wiedząc, które programy. Z mojego doświadczenia wynika, że tylko symulacja PEF i przedpotopowy " photoview " w trybie renderingu używają multitread (widać to w liczbie wiader).
W 99,9% przypadków karta graficzna ma płaski encefalogram.
Kto kupiłby komputer, jeśli nie znasz producenta procesora lub jego referencji.

3°) nie umknęło Twojej uwadze, że w ==> opcja systemowa ==> Wydajność ==> na samym dole pole wyboru "" poprawiona wydajność grafiki" w rzeczywistości jest bezużyteczne, jeśli nie masz karty graficznej, takiej jak Nvidia RTX (zapomniałem technologii, którą musisz wziąć CUDA lub RTX)
RTX A 4000 nadal kosztuje 2231 USD , czyli jest droższy niż dobry komputer, więc naprawdę musisz użyć takiej karty.

Pozdrowienia

1 polubienie

Używane funkcje są zawsze takie same, niezależnie od wersji oprogramowania.
Otwarcie SW, otwarcie pliku zespołu (formy) i rekonstrukcja + obrót + powiększenie, otwarcie rysunku formy + powiększenie + tłumaczenie, otwarcie części arkusza blachy i rekonstrukcja + obrót + powiększenie, otwarcie rysunku i powtórzenie bis, renderowanie tej części arkusza blachy. Następnie symulacja na zaworze, jeśli moja pamięć jest prawidłowa (Montaż)
Więc tak, nie ma wielu rdzeni w oprogramowaniu, z wyjątkiem symulacji i niektórych funkcji oprogramowania pamięci.

Mówię tylko, że 2020 jest fałszywie szybszy niż inne wersje, ponieważ "ukrywa" pewne defekty w plikach, które zostały ujawnione z naszej strony w 2021 roku, a w raporcie z testu widzimy, że to wykres robi różnicę (na reszcie to to samo). Tak więc w swoim teście wydajności z pewnością robi coś, co wymaga mniejszej mocy, nawet jeśli wizualnie jest to dokładnie ten sam test (problem ławki, który również przywołuje wszystko, co możliwe)

3 polubienia

Cześć @Zozo_mp
Wielordzeniowość jest również używana w MEP w najnowszych wersjach: oprogramowanie równoważy obliczanie różnych widoków na różnych rdzeniach. Ale to prawie jedyny użytek.

2 polubienia

Dziękujemy@froussel

Nie wiedziałem!
Ale żeby to miało sens, trzeba mieć w MEP cholernie duże i bardzo szczegółowe zespoły.

Nadal byłoby interesujące wiedzieć, ile razy używany jest procesor wielordzeniowy.
Nie jestem nawet pewien, czy ci, którzy zrobili ławkę dla proponowanej stacji, mają te informacje.

W każdym razie, chęć podkręcania za pomocą SW jest głupotą w 95% przypadków. Wystarczą cztery rdzenie i sześć rdzeni, gdy dostanę konkretne przykłady PEF lub symulacji przepływu

Do pluche

1 polubienie

Cze wszystkim
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o wydajności stacji roboczej, dostępna jest powtórka webinaru! Znajdziesz tu pytania i odpowiedzi z naszymi ekspertami HP ds. sprzętu! : Wydajność stacji roboczej dla CAD — co nowego w 2023 r.
Szczęśliwa powtórka :slight_smile:

1 polubienie

Witaj @ wszyscy i @ Wszyscy

Wracam do tematu po tym, jak skontaktowano się z nim w celu znalezienia rozwiązania (które jednak pozostaje do udowodnienia). Nie mam żadnych udziałów w tej spółce.

Wniosek musi obejmować obszary zdalnego przetwarzania danych i przechowywania danych w chmurze.

Mówiąc prostym językiem, oznacza to, że cała moc obliczeniowa znajduje się w chmurze.

W każdym razie to jest to, co Dassault-système już oferuje i co Solidworks zaoferuje w najbliższej przyszłości wraz z końcem oprogramowania w systemie Windows. (Nie mówiłem o tym kilka razy na tym forum, żeby nikogo to nie poruszyło, w skrócie!)

Podam Ci link, który powie Ci o wiele więcej, ale wyobraź sobie, że masz config
8 rdzeni SSD 2 x 256 GB, 16 GB RAM GPU NVidia RTX A4500 od 139,00 € bez VAT /miesiąc lub 1,868 € rocznie.

Porównaj to z ceną maszyny w Twoim zakładzie.
Zwłaszcza, że roczny koszt jest przeznaczany na wydatki, a nie na inwestycje, a to pozwala zachować obecne maszyny bez konieczności ich modernizacji.
Oczywiście jest w pełni kompatybilny ze wszystkimi aplikacjami Windows lub Mac.

Oto kilka konfiguracji

• Iskra Intel Xeon CPU 2,5 - 3,1 GHz 8 vCores SSD 256 GB, 12 GB RAM GPU NVidia 1080/P5000, od 59,00€HT

• Zorza polarna Intel Xeon CPU 3.4 - 4,5 GHz 8 vCores SSD 256 GB, 16 GB RAM GPU NVidia RTX 5000 (z Ray Tracingiem) 12GB VRAM od 89,00 € bez VAT / miesiąc

• Piorun Procesor: Intel Xeon 3.4 - 4,4 GHz, 12 rdzeni v, SSD, 256 GB + 768 GB SSD, 32 GB pamięci RAM, karta graficzna, NVidia RTX 6000 (w tym Ray Tracing), 24 GB VRAM, od 139,00 € HT /miesiąc

• Zenit Procesor AMD Epyc 2,8-3,7 GHz 8 rdzeni v, SSD 2x256GB, 16 GB RAM, karta graficzna NVidia RTX A4500 od 139,00€ HT /miesiąc

To właśnie OVH gościło Linkoa (w tym podczas pożaru :frowning: )

Hula!

Witam;

Aby powrócić do tematu @Zozo_mp , oto fragment e-maila Visiativ (D'aujourd'hui) na temat przyszłości Solidworks:

>" … Jako klient SOLIDWORKS Solutions chcielibyśmy poinformować, że firma Dassault Systèmes podjęła decyzję o zmianie modelu zaangażowania dla wszystkich nowych zakupów licencji i konserwacji z dniem 1 lipca 2023 r.

> Rzeczywiście, głównymi obszarami rozwoju firmy Dassault Systèmes są wdrożenie rozwiązania 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS i PLATFORMY 3DEXPERIENCE.
> Te obszary rozwoju mają wpływ na sposób zaangażowania poprzez przejście z modelu tradycyjnego (zakup licencji wieczystej z utrzymaniem) na model subskrypcyjny.
>Tradycyjny model akwizycji jest nadal możliwy, ale na szczególnych warunkach.

> Dassault Systèmes SOLIDWORKS zdecydował, że od 1 lipca 2023 r. w celu uzyskania licencji z zakresu SOLIDWORKS Classic (SOLIDWORKS, Simulation, PDM, Electrical itp.), obowiązkowe będzie teraz powiązanie jej z początkową 2-letnią umową serwisową, obejmującą jako standardowe role z platformy 3DEXPERIENCE , które zapewniają funkcje zarządzania danymi, współpracy, a także korzyści płynących z chmury.

>Koszt pozyskania nowej licencji zostanie więc mechanicznie zwiększony i będzie wiązał się z 2-letnim wsparciem dla tej nowej usługi."

… Proszę bardzo, proszę bardzo... wystarczająco, by cię poruszyć (?).

A co ze światłowodami, niezawodnością serwerów (OVH?), przechowywaniem danych, narzuconymi aktualizacjami... i starzy ludzie, którzy nie docenią zmiany (do których ja się zaliczam).

Pozdrowienia.

Witam

Zrezygnowałem z Autodesk Inventor, ponieważ konserwacja stała się obowiązkowa, a ponadto w przypadku braku konserwacji nie można już korzystać z oprogramowania (zablokowane).
Ten model przyjęty przez Autodesk (Microsoft itp.) stał się regułą dla wszystkich wydawców, którzy chcą mieć powtarzające się przychody.
Rzeczywiście, sprzedaż licencji, która będzie używana przez 5 lub 10 lat bez konserwacji, nie jest opłacalna (stąd zniknięcie VAR na 10 lat).

Znasz Maclane'a, jeśli Solidworks jest całkowicie w sieci, nie masz innego wyjścia, jak tylko go przyjąć lub zachować obecne rozwiązanie (oprogramowanie na swojej stacji roboczej), ale z dużym ryzykiem deficytu technologicznego, ponieważ Windows wciąż się rozwija, stare wersje nie są już utrzymywane i jeśli nie zachowasz swojej starej maszyny to stary system operacyjny i stary program i pal świece do świętej Rity patronki spraw desperacki nie jest w 100% pełny Kiff.

Nawiasem mówiąc , handlowcy, których nigdy nie widziałem, nigdy nie zaproponowali mi pokazu w języku francuskim 3D EXPERIENCE SOLIDWORKS, a tym bardziej warunków finansowych, ani warunków migracji istniejących modeli, ani niezbędnej krzywej uczenia się, ani szkolenia w zakresie nowych interfejsów, ani niezbędnej adaptacji sieci (mam światłowód), ani gwarancje cyberbezpieczeństwa (gdy widzimy, że bardzo duże grupy komputerowe są hakowane, przełknij), ani gwarancja, że NSA nie udostępni wszystkich naszych modeli, ani..., ani (proszę uzupełnić brakujące, a następnie policzyć liczbę Ni).

Uwaga: Miałem doświadczenie w 3D przez rok i cóż, jest to niezrozumiałe, ponieważ wszystko jest w większości dostępne podczas pracy zespołowej w wielu lokalizacjach, ale nie ma żadnych informacji na temat Solidworks Cloud.

Mówiąc między nami, jeśli będą cię traktować tak jak ja, migracja nie będzie dla nich łatwa.
Jeśli nie należysz do dużej grupy lub firmy z kilkunastoma stacjami, to się nie liczysz.

Kto ma konkretne, zróżnicowane i stałe doświadczenie w 3D EXPERIENCE SOLIDWORKS.
Kto może powiedzieć więcej niż to, co znajduje się na stronie DassautSys

Chociaż mnie samego uderza planowe postarzanie, cóż, to nie dlatego, że jedną nogą jestem w grobie, nie będę się martwić o to, kto nadepnie na mnie drugą nogą. :grimacing:

Pozdrowienia

1 polubienie

Bah;

Najbardziej martwi mnie to, że nie mogę uzyskać wiarygodnych informacji na temat ich 3Dexperience.
Ani o interfejsie, nie mówiąc już o użyciu...
Moje jedyne doświadczenie z "pełną wersją online" to ich forum 3dswym (3dexperience) jest tam, nie jest genialne, genialne. Jest bałagan, nieporządek i nie mówię tu o treści wiadomości... :face_vomiting:

Moja druga obawa to:
"Co zrobić ze wszystkimi moimi narzędziami (makro: VBA; C#), że poświęciłem tyle czasu na projektowanie i rozwój, aby ułatwić pracę mojej firmie? Czy jest stracona na wieki wieków?

W końcu, jeśli Dassault oferuje interfejs i narzędzia (stosunkowo) podobne do wersji "offline", dlaczego nie...

Ale myśl o włożeniu wszystkich jajek do ich koszyka trochę mnie stresuje.

… Ciąg dalszy nastąpi...

Witam @Maclane

Online jest dość podobny z punktu widzenia interfejsu i funkcji, ale jest znacznie nowocześniejszy i prostszy w przypadku niektórych funkcji, takich jak liczba otworów w powtórzeniu.

W przypadku wszelkiego rodzaju makr jest prawdopodobne, że będą one potrzebne mniej, ponieważ DNA "ONline" to współpraca między partnerami. Oryginalny Solidworks był czystym CAD, do którego później dodano PDM i PLM.

Ponieważ są to niezależne moduły i z oczywistymi ograniczeniami synchronizacji, problemy te powinny zniknąć, ponieważ narzędzie online jest napisane od zera, aby móc obejść się bez systemu Windows do wykonywania kodu.

Tylko więc analiza procesów w firmie pozwoli stwierdzić, jakie braki ma to nowe narzędzie.
Powiem jedno i jego przeciwieństwo :wink:
Trzeba wziąć pod uwagę, że ten produkt nie został stworzony od podstaw, ale z kolosalnej sumy zastosowań w 4 zakątkach planety, która jest sferyczna.
Jeśli więc nie weszli sobie na kark, powinna nastąpić pełna i płynna integracja wszystkich narzędzi, a nie stosu funkcji. Pierwszą rzeczą, która zniknie, są problemy z siecią wewnętrzną podczas korzystania z PDM w konflikcie ze stacjami roboczymi (zobacz wiele postów na ten temat).
Z drugiej strony nie mam żadnych informacji na temat odzyskiwania starszych projektów (niektórzy z nas muszą zagwarantować obsługę posprzedażową ponad 10 lat.

Nie martwi mnie część oprogramowania, ale modułowość, a zwłaszcza cena.
Wcześniej miałeś dość wysoki koszt nabycia, ale koszt użytkowania był rozsądny.
Koszt zakupu wersji jednosłupkowej premium wyniósł 9600 € w 2009 roku
Za premium z pojedynczą stacją roboczą miałeś odnowienie-konserwację w wysokości 2250 €, więc w ciągu 10 lat 22500.
Oznacza to, że w tym okresie trafił w rok w wysokości 3210 € (przy założeniu, że wszystkie czynniki są równe).
Z wersją w chmurze
4100 €/rok za wersję Standard
4740 €/rok za wersję Professional (właściwie trochę więcej funkcjonalności niż moja obecna wersja).
6180 €/rok za wersję Premium.

Dla Twojej informacji, zanim dziesięć lat temu wróciłem do projektowania CAD, byłem ekspertem w dziedzinie architektury złożonych systemów informatycznych i analizy procesów. Widzę więc dość dobrze potencjalne skutki tak ważnych zmian.

Pozdrowienia

1 polubienie

Fajnie będzie dotrzeć do klientów, u których sieć firmowa nie jest podłączona do sieci...
i z połączeniem z telefonem komórkowym, gdy masz trudności z dostępem do 3G na zewnątrz (w zależności od kierunku wiatru, położenia planet :crazy_face: itp.), a w hangarach nic nie zostało...

I pytanie: kto jest teraz właścicielem plików, jeśli znajdują się one w chmurze?
wyjaśni klientowi, że jego pliki znajdują się w 3 chmurze po lewej stronie.

Przynajmniej mogą być w stanie naprawić błędy w ciągu roku, ponieważ każdy będzie miał wersję beta0 do pracy od samego początku.
Mam nadzieję, że poinformują wszystkich, aby wzięli dzień wolny na czas konserwacji. :grin:

Czy to jest ich nowa wersja CAPTCHA do trenowania sztucznej inteligencji?

1 polubienie

Cze wszystkim

Z Waszych wiadomości widzę, że brakuje Wam informacji na temat platformy 3DEXPERIENCE... Czy widziałeś te filmy? Odtwórz ponownie nowości 3DEXPERIENCE 2022 - YouTube & 3DEXPERIENCE FOR ALL 2020 Webinarium - YouTube
Zawierają one wiele informacji i wyjaśnień na temat platformy: demonstracje i przykłady dadzą Ci wyobrażenie o 3DEXPERIENCE i jego zastosowaniach :face_with_monocle:

Jeśli chodzi o ceny, to każdy abonament różni się od firmy, liczby licencji, czasu trwania abonamentu... W związku z tym trudno jest złożyć Ci zlecenie cenowe.
Jeśli jednak brakuje Ci informacji, nie wahaj się zapytać swoich przedstawicieli handlowych Visiativ!

Czy chciałbyś również, abyśmy umówili się na dedykowaną rozmowę 3DEXPERIENCE z ekspertem Visiativ? Abyś mógł zadawać pytania i uzyskać jaśniejsze odpowiedzi!

Miłego dnia, Coralie

2 polubienia

Dziękujemy za opinie @Coralie.
Osobiście chciałbym zrozumieć, co to zmienia w porównaniu z "klasyczną" licencją, do której jestem przyzwyczajony

Rozmowa może być naprawdę dobrym pomysłem. Bo stacja HP jest daleko! :rofl:
To powiedziawszy, może to mieć wpływ na moc potrzebną naszym maszynom?

5 polubień

Dzięki za linki do filmów @Coralie ;

Nie odnosi się jednak do strony "Solidworks" w sensie projektowym.
Z tego, co rozumiem, 3Dexperience to bardziej system operacyjny do zarządzania plikami w chmurze.
Zgadzam się z @coin37coin , że nowa rozmowa na ten temat byłaby mile widziana.

Pozdrowienia.

3 polubienia

Cze wszystkim

Wokół platformy 3DEXPERIENCE powstała rozmowa, zachęcamy do zadawania pytań :wink: