Funkcja Warg/Lbate nie działa i nie widzę, jak łatwo usunąć lub dodać materiał, aby wykonać to dopasowanie klapy do obudowy. Jeśli masz jakieś pomysły... Miłego dnia. Sferyczna obudowa w ćwiartce bazowej (V2023). SLDPRT (351.5 KB)
Izoluje " żółty " korpus klapy. Na płaszczyźnie prostopadłej do Trappe powstał nowy prostokątny szkic " pobocza". Następnie utwórz nowy szkic 3D i przekształć wewnętrzny obrys zalewki. Użyj funkcji " Wygładzanie " z tymi dwoma nowymi szkicami. Uważając, z którym ciałem go połączyć (tutaj tylko klapa "). Tę samą technikę można zastosować do usunięcia przeciwnego materiału z etui.
Dziękuję za zainteresowanie moim Pb ... Czy możliwe jest odzyskanie pliku Twojego rozwiązania? Z punktu widzenia projektowania wydaje się, że to działa, ale chcę uogólnić do kształtów innych niż sferyczne. Ex:
Ponadto rozwiązanie nie jest proste z punktu widzenia procesu (podcięte kształty, których nie można usunąć z wtrysku tworzywa sztucznego) Chciałbym, aby krawędzie gniazda były prostopadłe do linii podziału (spód obudowy) w celu wyjęcia z formy.
Zawsze można znaleźć rozwiązania do wyjęcia z formy, ale zgadzam się, będzie to miało wpływ na cenę formy. Ale pozostając w kierunku otwierania, nie jestem pewien, czy wypełnienie jest prawidłowo skierowane w tym obszarze:
Aby odzyskać pliki, cóż, chciałbym je wysłać, ale mam dostępne SW2022 i SW2024. A dzięki licencjom edukacyjnym nie mogę ponownie nagrywać w SW 2023 od 2024 roku. Przepraszam!
Dziękuję za to rozwiązanie, które mi odpowiada, ale nie jest łatwo do podejścia. Musisz znać tryb powierzchniowy, co nie jest w moim przypadku. Postaram się odtworzyć dla poprzedniej myszki.
Poniżej znajduje się inne podejście, z tylko wytłaczaniem/usuwaniem woluminów. Może się to nieco skomplikować, jeśli spróbujesz zastosować przeciągi w obszarze pułapki, tak jak ma to miejsce w przypadku zazębiania się dna...
Testowałem tego rodzaju rozwiązanie, ale nie można go ekstrapolować (funkcja obrotu) na kształty po lewej stronie, takie jak poprzednia mysz. Myślę, że rozwiązanie powierzchniowe musi być.
Napotkane problemy nie są związane z procesem tworzenia geometrii, ale raczej z trudnościami, z jakimi Solidworks może przetwarzać złożone powierzchnie:
Regularne nadawanie (cienkiej) grubości początkowej powierzchni typu wygładzania skutkuje odmową. Zmień kierunek tworzenia grubości, a SW zaakceptuje.
Ten sam typ problemu z podobną funkcją powierzchni offsetowej, która jest bardzo przydatna w typie problemu, który zgłaszasz.
A co z funkcją wygładzania materiału, jeśli ścieżka, którą należy podążać, jest szkicem 3D zawierającym lewą krzywą.
Wniosek: musisz być wytrwały i próbować obejść problemy...
Moja pseudo mysz jest dołączona. Aby obchodzić się z nim ostrożnie, jest delikatny...