Konfiguracja bryły dla bryły

Cze wszystkim

Przychodzę do Was, ponieważ potrzebuję Waszego doświadczenia, aby znaleźć konfigurację komputera, która pozwoli mi pracować na Solidworks "normalnie". Obecnie mam procesor Intel Xeon W-2223 @ 3,60 GHz z 32 GB pamięci RAM , Quadro P4000 niedawno kupiony w celu zastąpienia komputera, któremu brakowało mocy.

Niestety ten komputer nie wytrzymuje obciążenia i tempa, o które go proszę, przynajmniej pomimo wszystkich opcji.

Spędzam czas czekając na te reakcje.

Funkcje nie działają poprawnie, zapominam o niektórych z nich i bardzo często zmuszają mnie do zamknięcia, a następnie ponownego otwarcia modelu i ponownego uruchomienia komputera...

Warunki użytkowania są następujące;

Orurowanie i ogólna instalacja, czyli prawie wszystko w szkicu 3D

Montaż ok. 1000 części z możliwością przechodzenia

Orurowanie dla dłuższych odcinków w zespole 

Czy możesz mi powiedzieć, jakie komponenty komputera są potrzebne do płynnego użytkowania w tych warunkach ?

Z góry dziękuję

Cyrille

Witam

Jeśli wykonujesz dużo rurociągów i rurociągów, powinieneś zainteresować się modułem solidworks dostosowanym do tych branż.

Niewiele z tego, co widziałem, jest bardzo wydajne.
Czasami, w porównaniu z wagą nieco długiej rury kątowej, a także z faktem dotyczącym standardowego modułu i modułu rurowego, robi to dużą różnicę w objętości i łatwości montażu.

Pozdrowienia

1 polubienie

Zgadzamy się, moduł orurowania ma pomóc.

Rysuję SKidy, czyli dużo urządzeń połączonych ze sobą na bardzo małej przestrzeni.

Szkice pękają regularnie i bez powodu w module rurowym, ponieważ te małe, skomplikowane rury i punkty mocowania są bardzo trudne do znalezienia. To sprawia, że jest to bezużyteczny moduł w swoim obecnym stanie

Witam @CyrilleEco 

Nie rozumiem tego łatwo!

Twoja konfiguracja nie wydaje mi się być kwestionowana, poczekajmy i zobaczmy, co zaproponują nasi koledzy, w tym jeden, który wydaje mi się, że robił tego typu zestawy.

Pozdrowienia

Aby uzyskać trochę  wyobrażenia o stanie, solidworks składa się z 250 części

Pour avoir une idée de l'état dans lequel est solidworks avec 250 pièces

Trzeba sprawdzić, czy SW korzysta z karty Quadro, a nie z karty zintegrowanej z płytą główną (za pośrednictwem panelu sterowania NVidia), mieliśmy ostatnio knebel.

Widzę, że używasz tekstur, czy są one niezbędne?

2 polubienia

Witam 

Dziękuję za pomoc.

Rzeczywiście, zauważyłem te ustawienia dość szybko, ponieważ karta nie działała w menedżerze zadań. Dużo szukałem i testowałem tam ustawienia, ale nic nie mogłem znaleźć. W najlepszym przypadku karta graficzna jest na poziomie 13%, gdy jest w środku problemu i nie wie już, jak reprezentować okręgi podczas obracania .

Najgorszy jest chyba zoom, który w szkicach 3d i na rysunku może mieć czas opóźnienia wynoszący kilka sekund.

Witam

A robisz formatowanie i nową czystą instalację (nie pozwól, aby system Windows znalazł sterowniki) swojej stacji roboczej po modyfikacjach sprzętu, jest to długie i denerwujące, ale ogólnie jest dobre dla komputera.

1 polubienie

Też głupia rzecz: do sterowników karty graficznej musisz wziąć sterowniki z certyfikatem SW. W przeciwnym razie istnieje duże ryzyko błędów.

Nasi graficy komputerowi również kręcą kciukami. Tak więc w naszej ostatniej chwili kupiłem karty pro w pierwszej cenie.

Mogą wystąpić problemy związane z częściami (lub instalacjami). Na przykład w wersji V2020 na rysunkach Solidworks bardzo źle radzi sobie ze skomplikowanym kreskowaniem. Mieliśmy pepitkę, współczynnik skali 32 na spawalach > nawet na płaszczyźnie z dwoma widokami na jedną część, strzelaliśmy do siebie. Prasowanie tekstury za pomocą współczynnika skali 2 i typu "stalowego" za pomocą kilku pociągnięć rozwiązało problem.

Czy próbowałeś otworzyć pliki testów, które są teraz zawarte w "solidworks Rx"? Wykonaj test wydajności swojej stacji i sprawdź, czy upadniesz tak samo, jak inne stacje z tym samym sprzętem. Jeśli tak, to problem prawdopodobnie wynika z twoich części / MEP.

Możesz także otwierać i manipulować tymi dużymi plikami testowymi, aby sprawdzić, czy masz tego samego rodzaju problemy z powolnością

2 polubienia

Witam @ CyrilEco

Często to mówię na tym forum!
Karta graficzna jest prawie nie używana przez solidworks.
Po co? Karta graficzna odbiera tylko informacje do wyświetlenia. Informacje z obliczeń wykonanych w solidworks.
Kiedy konieczne jest posiadanie super dużej karty, to wtedy, gdy grasz w var, w tym przypadku liczba pikseli do wyświetlenia co setną część sekundy to Kolosall.
Solidworks prawdopodobnie nie używa prymitywów karty graficznej, po prostu wykorzystuje procesor graficzny płyty głównej do dużej części obliczeń niezbędnych do wyświetlenia.

Jeśli jesteś w wersji równej lub niższej niż 2019  (opublikuj plik z paczką i idź), zobaczę, co robi na moim komputerze. (W MP, jeśli jest poufny).

Pozdrowienia

Witam wszystkich i dziękuję za pomoc.

Przez ostatnie kilka tygodni byłem na bezdechu w dużym projekcie, ale udało mi się zrobić testy i badania, o których wspomniałeś .

Wyniki testu porównawczego solidworks wydają się być zgodne z równoważnym materiałem, przedstawiam uchwycenie wyniku. Daj mi znać, jeśli to brzmi dobrze.

Spojrzałem na tekstury, aby zobaczyć, czy jakieś części nie będą zbyt ciężkie, ale nic nie mogłem znaleźć. Kolory tylko na niektórych elementach lamówki. Używam go tylko na tylnej ścianie, aby przedstawić środowisko na końcu projektu i nie użyłbym go ponownie. Spowolnienia następują na długo przed tym. 

Zdarza się to około 200 części podczas montażu i przechodzi od złego do gorszego. W rzeczywistości żadne narzędzie nie działa już z normalną prędkością, wypluwa średnio 5 razy w ciągu dnia bez wyraźnego powodu, podczas żądania funkcji, obrotu lub niczego.

Cięłam pracę tak bardzo, jak to możliwe, proszę go o jak najmniejszą rekonstrukcję. się naprzód w przyrostach kilku modyfikacji przed rekonstrukcją, która zajmuje od 1 do 3 minut. Okręgi to wielokąty o bardzo małej powierzchni.... Linie schodów... Czuję się, jakbym był na wygranej XP.

Przeszukałem wszystkie moje pokoje biblioteczne, wszystkie otwarte, aby sprawdzić ich działanie. Po otwarciu zespołu 450 części włączenie komputera zajmuje mniej niż 15 sekund. 

Spowolnienie w module montażowym pogarsza się do momentu, gdy cofnięcie boku w celu ograniczenia odległości zajmuje 30 sekund, gdy nie prosi o to ponownie lub ulega awarii.

Aby mu pomóc, mogę wyłączyć komputer, odczekać 5 minut i włączyć go ponownie. Przy odrobinie szczęścia rozumie, co robi w 15 min.

Kopia zapasowa zabiera mu wieczność.

Mała precyzja, pracuję lokalnie na m2 sata !!

Sformatowałem, przeinstalowałem solidne sterowniki (które wydają się przestarzałe) ale nic nie pomaga, zajrzałem do ustawień karty która była ok

Najgorszym z najgorszych jest obracanie i powiększanie szkicu 3D. Pod koniec projektu prawie niemożliwe jest zmodyfikowanie go w zespole. Bez względu na to, jak bardzo się starałem, znalazłem bardzo niewiele parametrów, które odciążałyby szkic 3D.

Niestety nie mogę podzielić się z Wami kompletnym montażem, ponieważ poufnie, mogę podzielić się z Wami sednem mojego problemu, podwoziem.

W tym projekcie jest to bardzo proste z rurami 50x50x2, 100x50x2, kątownikiem i rurą Dn20 do podpór, których nie ma w tym zespole, w przeciwnym razie byłoby to niepraktyczne. Całość ze stali nierdzewnej AISI 304.

Kiedy go otwieram, obrót jest dobry, powiększenie też (na początku), ale na szkicu 3d szarpie się, a linie mogą być trudne do złapania. Kiedy łączę ze sobą 2 linie i ograniczam je na osi, przechodzi przez wszystkie stany , wypróbowuje wszystkie rozwiązania, przekazuje mi szkic na czerwono, a następnie wraca do niego i zatwierdza. Może to potrwać 30 sekund. Kilka razy w przód iw tył w edycji szkicu i jest to katastrofa, model w swoim ruchu.  Na rysunkach linie podwozia są bardzo trudne do zawieszenia na wymiary, nigdy się nie kończą.

Zużywam dużo energii na rozwijanie sztuczek Siuksów, aby odeprzeć jego duże trudności. Niestety, tracę wydajność i uwagę w moim projekcie.

Moje kierownictwo nie rozumie, że komputer, który kupili mi 3000 6 miesięcy temu, nie jest wydajny i spowalnia mnie do tego momentu.

Chciałbym wierzyć w ukryty parametr, który sprawi , że będzie działać normalnie, ale dla mnie komputer ma problemy z zarządzaniem tym, o co go proszę. 

PS: odczytanie kroku w Edrawing jest katastrofalne, na poziomie win XP.

test_performance_solid.jpg

Podwozie 

chassis_partage_solidworks.zip

- Czy jesteś w złożonym trybie montażu?
- Czy pokoje są jak najszybciej oświetlone?
- Jak skonfigurowana jest automatyczna kopia zapasowa?

Na moim komputerze nie zauważam żadnego szczególnego problemu z wyjątkiem:
- relacje zewnętrzne w szkicu 3D (a to pochłania dużo zasobów);
- osobiście unikam szkiców, 3D lub nie, jako skomplikowanych. Wolę wykonać kilka szkiców, które mogą się ze sobą przylegać. Nie koliduje to z funkcjami spawania mechanicznego, można wybrać pręty w kilku szkicach.

1 polubienie

Witaj Stefbeno i dziękuję za pomoc.

Rzeczywiście, jestem w złożonym trybie montażu od 200 sztuk, 

Lekkie części nie są odbudowywane automatycznie, a otwieranie w trybie lekkim niczego nie zmienia.

Brak automatycznej kopii zapasowej.

Najszybsze generowanie krzywych 

Z drugiej strony nie mam dostępu do przewodowej rozdzielczości i wysokiej jakości obrazu, jest on  całkowicie zablokowany.

Dobra wiadomość, jeśli działa na twoim komputerze, czy możesz mi powiedzieć, jak jest wyposażony?

Nie rozumiem, co masz na myśli, mówiąc o relacjach zewnętrznych w szkicu. Nie znajduję żadnych ograniczeń związanych ze szkicem, ale wszystkie są na spawanych częściach. W tym zespole jest kilka części , następny zawiera dodatkowe zaciski.

Jeśli chodzi o technikę, staram się uprościć pracę i nie wchodzić / wychodzić, aby wykonać i przywieźć części, aby stworzyć złożony zespół, w którym regularnie przerabiałbym części całkowicie zgodnie z postępem projektu. Pracuję na skomplikowanych płozach i bardzo ograniczonych w miejscu, podlegających zmianom podczas projektowania, a zwłaszcza tak szybko, jak to możliwe. Moje szkice 3d są w końcu gęste, ale mają niewiele elementów w porównaniu z tym, co jest możliwe przy użyciu bryły.

Relacje zewnętrzne to relacje, które istnieją między wieloma plikami. Jest to zauważalne, gdy po funkcji znajduje się symbol "->".

W Twoim przypadku jest to szkic 3D, który jest połączony ze złożeniem (nazwy połączonych plików można znaleźć, wykonując files/wyszukaj odniesienia.
Na szkicu, klikając ikonę w postaci prostopadłego symbolu z okiem, możemy filtrować, aby znaleźć ograniczenia zewnętrzne.

Maszyna, której użyłem to ZBook17G6 z kartą Quadro RTX3000.
Później zrobię test na starszej maszynie.

Testowałem na innej maszynie: Z420 z 2014 roku z kartą Quadro K2000

Działa dobrze, jeśli zmienię wymiar, tak, trochę zgrzyta na aktualizację, ale nadal jest to rozsądne.

Otworzyłem twoje pliki pod SW2020 Sp3.0 (wyraźnie nie jest najlepszy): brak prawdziwych problemów z obsługą na mojej stacji HP Z440 16 GB Ram, Pciexpress SSD, CG Quadro M2000, Xeon(R) CPU  CPU E5-1630 v4 @ 3,70 GHz.

Czy Twoja stacja jest komercyjna (dell, hp...), czy jest to coś zmontowanego przez Ciebie (lub przez lokalnego montera)? Jeśli jest to coś zbudowanego przez kogoś, kto nie jest do tego przyzwyczajony, szybko może wystąpić problem ze sterownikiem lub kompatybilnością między różnymi komponentami.

Jeśli masz problemy z samą strukturą, to musi być problem ze sterownikiem (lub ewentualnie z wyborem procesora: nie wszystkie Xeony są sobie równe. Wzięliśmy stację za 1500€ z anemicznym Xeonem i osobą, która pracuje z wieloma kłopotami).

W całym zespole używa się wielu komponentów z plikami 3D dostarczonymi przez dostawców: jest to praktyczne, ale czasami niektóre pliki mogą być katastrofalne, ponieważ są zbyt szczegółowe (na przykład silniki Rotork).

W SW2020 dostępne są narzędzia diagnostyczne, które podają czasy obliczeń różnych części: trzeba było przetestować te funkcje. Mały, nieporęczny plik powtórzony 20 razy na twoim modelu całkowicie go obciąża.

Uruchomiłem go i na przykład twoje 14 małych nóżek kulowych ze stali nierdzewnej generuje 4 razy więcej trójkątów niż wszystkie rury obudowy..... Znowu otwierasz stopę, robisz obrót, który ukrywa wszystko i powinno iść szybciej.

Kołnierze z wygrawerowanym na nich napisem "Béné Inox" w reliefie wyraźnie nie są świetne, gdy zamierzasz spróbować wykonać rysunek (wydaje mi się, że to samo dotyczy wszystkich elementów béné inox) .... Modele cylindrów na zaworach kulowych / przepustnicach są również zbyt szczegółowe z małymi podziałkami. To samo dotyczy igieł na mano...

Moja rada: "marnuj" czas na upraszczanie pobieranych szablonów. Odzyskasz go we wszystkich swoich kolejnych złożeniach i rysunkach (w oprogramowaniu jest narzędzie do usuwania funkcji, ale często jest ono dość długie: nadal powinieneś je przetestować).

Rzeczą, która jest prawie pewna, jest to, że problemem prawdopodobnie nie jest ilość pamięci RAM  lub CG (chyba że używasz sterownika, który nie jest certyfikowany dla Twojej wersji oprogramowania).

PS: nie wahaj się skonsultować z nami w dniu, w którym potrzebujesz zaworu, którego nie możesz znaleźć u swoich zwykłych dostawców :-)

2 polubienia

A priori @CyrilleEco współpracuje z SW18.

Funkcja analizy wydajności istnieje już w tej wersji (zakładka ocena, ikona "sygnalizacja świetlna ze stoperem")
Oprócz nóżek, które mają wiele faset, system wskazuje, że do podwozia nadal stosuje się wygląd.

1 polubienie

Wciąż jest niewielka szansa, że mój SW2020 będzie znacznie lepiej zoptymalizowany niż Sw2018 od @CyrilleEco  -> problem wynika albo z procesora, jeśli jest to xeon z pierwszej półki, albo z problemu ze sterownikiem/instalacją (osobiście myślę, że dla problemu z oprogramowaniem, jeśli jego maszyna jest wolniejsza niż jego stara).

Po sprawdzeniu nie powinien to być procesor bo Xeon W-2223 jest szybszy od mojego według ławek

1 polubienie

Witam

Przetestowałem go również na moim komputerze, po czym często narzekam z powodu jego powolności i nie miałem żadnych szczególnych problemów, z wyjątkiem małego opóźnienia podczas otwierania głównego szkicu 3D, ale nic dramatycznego.

Jak już niektórzy już stwierdzili, stosunki zewnętrzne nie idą w kierunku wyników, nawet jeśli w niektórych przypadkach udało nam  się dokonać wyboru.