Witam
Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest posiadanie rozwijanego menu, które steruje konfiguracjami? Możesz więc mieć kilka niezależnych konfiguracji.
Na przykład, gdybym miał samochód 3D, chciałbym mieć możliwość wyboru:
-Rozmiar kół
-Podwozie (coupe, cc sedan...)
-Kolor
Itd...
Próbowałem z rodzinami części, ale nie mogę zarządzać moimi konfiguracjami.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrowienia
Quentin
Witam i dziękuję za odpowiedź.
Tak, to jest to, czego próbowałem, ale nie mogę zarządzać moimi konfiguracjami.
Już w moim wydawcy konfiguracje nie pojawiają się za każdym razem, a gdy dodaję to w instrukcji, wyświetlają mi się komunikaty o błędach.
Po dodaniu go ręcznie
Mam dokładnie to, czego chcę, 3D jest aktualizowany zgodnie z życzeniem:

Zamykam i to co mam

A potem nic więcej 
Za każdym razem mówi mi o błędzie składniowym.
Pozdrowienia
Quentin
Myślę, że powinieneś zacząć od przywrócenia konfiguracji na właściwe tory przed próbą utworzenia programu Publisher:

- Usuń konfigurację wydawcy i tabelę programu Excel.
- Przebuduj różne konfiguracje w przestrzeni 3D Solidworks.
- Odtwórz rodzinę części programu Excel.
- Utwórz nowego wydawcę konfiguracji.
Uwaga: w swoim wyciągu z tabeli Excel w żadnym momencie nie odnosisz się do konfiguracji części lub podzespołów... Czy po prostu jeździsz z ograniczeniami?
(Jest to, moim zdaniem, " ciekawe " użycie wydawcy konfiguracji.)
Uwaga2: Nie twórz stanów wyświetlania, jeśli nie są one dla Ciebie przydatne...
2 polubienia
Co masz na myśli mówiąc:
- przebudować różne konfiguracje w przestrzeni 3D Solidworks?
W rzeczywistości po prostu kontroluję usuwanie 3D za pomocą moich konfiguracji. Każda konfiguracja wyświetla obraz 3D i usuwa pozostałe

Chciałem powiedzieć:
Zacznij od zdrowej bazy (na Twoim poprzednim zrzucie ekranu były oczywiście błędy rekonstrukcji na jednej z konfiguracji).
Na początku nie martw się o rodziny części (usuń je ze swojego zespołu).
Następnie odbuduj swoje konfiguracje, " usuwając " niechciane komponenty.
Utwórz nową rodzinę części (tabela Excel).
I na koniec dodaj konfigurację wydawcy.
1 polubienie
Ok, więc zrobię tak, jak mówisz:
-Wstaw rodzinę części, mam logo Excela, które pojawia się obok mojej konfiguracji
-Mam konfigurację do wyboru, jak chcę, a kiedy aktualizuję, jest ok w 3D.
-Z drugiej strony, gdy wykonuję następującą manipulację:
3D nie aktualizuje się, powinienem mieć 3D EM10073-A do aktywacji
Myślę, że mylisz konfiguracje (zarządzane przez rodzinę części) i wydawcę konfiguracji.
Konfiguracja programu Publisher nie działa we własnym środowisku, ale w nowym zestawie.
Rozwiąż test:
Otwórz nowy (pusty) zestaw i przeciągnij zestaw zawierający Configuration Publisher, powinieneś natychmiast mieć wybór między konfiguracjami.
(Zobacz poniższy film, na przykład jedno z moich zastosowań programu Configuration Publisher).
Rozumiem zasadę.
Ale wtedy chciałbym mieć na najwyższym poziomie mojego zespołu rozwijane menu, które pozwala mi sterować podzespołami. Na przykład ten, który zrobiliśmy tuż wcześniej, EM10076-A
Niekoniecznie tylko podczas wstawiania go do mojego zestawu.
Dostęp do wydawcy konfiguracji będzie systematyczny podczas wstawiania do zestawu.
Zawsze można go przywołać, klikając prawym przyciskiem myszy podzespół sterowany za pomocą publikatora:

Nie można jednak wywołać wydawcy konfiguracji z wyższego złożenia, jeśli nie ma ono rodziny części+publisher
(w twoim przykładzie Złożenie3 nie może sterować podzespołem EM10076-A)
W tym miejscu myślę, że nie rozumiem problemu, jeśli tworzę rodzinę części w moim zespole 3, dlaczego nie może znaleźć rodziny części mojego EM10076-A?
Znalazłem filmik, na którym robi dokładnie to, co ja próbuję zrobić, z wyjątkiem tego, że w moim przypadku to nie działa.
Wydawca konfiguracji
Myślę, że będziesz musiał opublikować swoje elementy (określając wersję Solidworks), aby przeprowadzić bardziej szczegółową inspekcję...
Lub przynajmniej plik Excel rodziny części złożenia3 w jego obecnym stanie.
Technicznie, z tego co jest pokazane w " Assembly3 ",

Nie można sterować różnymi konfiguracjami tego samego podzespołu.
1 polubienie
Będziesz także musiał wybrać stabilny pseudonim,
Trudno mi było się zorientować, z kim rozmawiam...

3 polubienia
To jest wersja Solidworks 2024 i dla programu Excel:
Jeśli chodzi o " Assembly3 " dodałem kolejny zespół lub przerobiłem rodzinę części.
Niezależnie od rodzin części, 3D jest aktualizowany bez żadnego problemu.
Jeśli próbuję przerobić rodzinę części w Złożeniu3
To nadal Quentin z tobą rozmawia, po prostu mam ograniczoną liczbę postów dziennie i utknęłem na swoim koncie na kolejne 21 godzin... Poprosiłem więc o konto kolegi, aby móc Ci odpowiedzieć.
(Wielkie westchnienie...)
Jak już zasugerowałem, PRZED utworzeniem rodziny części z tabelą Excel, zacznij od utworzenia niektórych konfiguracji bezpośrednio w swoim złożeniu. A PO prosi o utworzenie tabeli Excela... aktywując menu rozwijane.
2 polubienia
Cześć @Maclane
Bardzo fajny filmik.
Czyli twój zespół do rozwiązania zawiera konfiguracje rozmiaru x i podkładki, które są (lub nie są usuwane)?
Możesz zamieścić widok (widoki) wału zespołu ‹ Test rozpuszczającej ›
Drzewo zgromadzenia nie jest niczym szczególnym:

Cała praca jest po stronie propertyManager (konfiguracja publikującego)
Czy jest to dla kilku rodzajów montażu " śrubowego "
(Aby uniknąć ukrycia lub usunięcia komponentów w podziale na zestawy docelowe).

Wszystko dla o rozmiarze od M3x6mm do M42x220mm (tj. około 230 rozmiarów z H na materiał)
Dziękujemy@Maclane
Rzeczywiście wykonuje dużo pracy, aby stworzyć te konfiguracje wydawcy.
Widzę, że zdejmujesz montaż po włożeniu odpowiedniego rozmiaru/długości. Czy ma to na celu odciążenie Twojego końcowego montażu? Albo zezwolić na współistnienie 2 zgromadzeń o różnych konfiguracjach?
Nie @froussel , rozkładam zespół " ", po włożeniu go do miejsca docelowego, aby móc dokończyć pracę naprężeń (tych nakrętki i jej podkładki) i w ten sposób uniknąć " elastycznych " podzespołów.
Przyznam, że dziś mamy tendencję do eliminowania użycia Wydawcy do tego typu montażu... Generowanie nowych (automatycznych) linii w rodzinie części tych jest zdecydowanie zbyt wolne.
Technicznie rzecz biorąc, był to jedyny film, jakim miałem do dyspozycji, aby zilustrować moje słowa na aktualny temat... 
2 polubienia