Wiązanie początku układu współrzędnych z początkiem układu współrzędnych podczas wstawiania 1. części zespołu

Witam

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest skonfigurowanie SolidWorks w taki sposób, aby było w stanie związać pierwszą część wstawioną do nowego złożenia z początkiem układu współrzędnych części w punkcie początkowym złożenia? (W ustawieniach, SolidWorks, czy modyfikując model dla nowego złożenia, czy cokolwiek?)

Obecnie, gdy importuję część, jest ona unieruchomiona w dowolnym miejscu zespołu, a podstawowe plany zespołu są odsunięte od planów części, wymaga to zwolnienia części i ograniczenia zbieżnych początków między nimi.
Jeśli możliwe jest zrobienie tego automatycznie podczas wstawiania pierwszej części, jestem zainteresowany!

Dziękuję!

Aby upewnić się, że pierwsza część lub zespół zespołu jest ustalony względem początku układu współrzędnych, należy wybrać go w polu nr 1.
Następnie, zamiast klikać w dowolnym miejscu w przestrzeni 3D (nr 2), aby ją puścić, klikasz na validate (nr 3):

A początki zostaną nałożone na siebie.
Edycja: Z małym filmikiem, który dobrze idzie:
SLDWORKS_OfsoMSIJlr

7 polubień

Konkluzja:
Zachowaj stację roboczą z najnowszą wersją Photoworks, eksportuj nowe modele w neutralnym formacie i pracuj z nimi w celu renderowania na stacji roboczej ze starą wersją.

2 polubienia

@froussel zmęczony dniem na pewno, ale myślę, że trafiłeś w zły temat!
Na pewno ten z @DoubleL , na który chciałeś odpowiedzieć:

W twoim przykładzie dociera do początku, ale bez ograniczeń. Jest "stały" (mały (f) w drzewie), ale nie jest ograniczony względem początku.

2 polubienia

Naciśnięcie przycisku Sprawdź poprawność @TheOtherMJ , wyrównuje 3 płaszczyzny pustego zespołu z płaszczyzną importowanego zespołu lub części i naprawia wszystko.
Spróbuj, a zobaczysz, że działa dobrze, robię to dla 1 sztuki od ponad 15 lat! :rofl:
Prośba do mnie dotyczy głównie ujednolicenia planów niezależnie od metody.
Tutaj rzeczywiście naprawione, ale z planami zgodnymi!

1 polubienie

Witam

Makro może to zrobić. za pomocą 1 kliknięcia.

1 polubienie

Dlaczego nie utworzyć modelu ASM, w którym znajduje się już część z początkiem układu współrzędnych.

1 polubienie

Dzięki za informację, jest idealny!

1 polubienie