Witam wszystkich, Mam różnicę w ocenie między np. jednym z przodu a w detalu Widok standardowy oceniony na 30. W szczegółach view 30.05, gdzie pokazuje mi kąt? Sprawdziłem swoją część, wszystko jest w porządku jeśli wybiorę tam wymiar poziomy lub pionowy, otrzymam rzeczywiste wymiary Załączam zrzut ekranu, aby lepiej zrozumieć Dzięki
Wybór dwóch krawędzi w jednym widoku (widok standardowy) = 30mm z koniecznie wymiarem poziomym Wybór dwóch punktów w widoku szczegółowym = 30,05 mm z wymiarem ukośnym...
Kiedy mówisz, że twoja część jest " poprawna ", jaka jest rzeczywista odległość między twoim 30 mm a 30,05 mm?
Bjr i dziękuję W moim solidnym pokoju odległość wynosi 30 mm Wysokość pomieszczenia wynosi 70mm. Sprawdziłem, czy wszystkie moje linie są prostopadłe na moim szkicu. w widoku szczegółowym podanym na poziomie 69,97? Wyboru wymiarów dokonano za pomocą linii w widoku szczegółowym Nigdy wcześniej nie miałem tego problemu. Zaznaczam, że aktualizacja została wykonana jakiś czas temu Nie mogę się doczekać, aby Cię przeczytać
… Jeśli zrobimy zbliżenie na linie mocowania wymiarów pionowych, zobaczymy, że nie są one zawieszone w tym samym miejscu... (A może w ogóle się nie zawisł?).
Czy byłoby możliwe dostarczenie nam tej części i jej rysunku (z określeniem wersji Solidworks)?
Dlatego w miarę możliwości wolę używać wymiarów 3D. Pozwala to uniknąć umieszczania niewłaściwych haczyków w niewłaściwym miejscu i kończenia tego rodzaju aberracjami.
W przeciwnym razie wygląda jak wymiar umieszczony w punkcie (a nie w linii). Punkt z pewnością przesunął się na wysokość, wymiar jest ukośny, a nie poziomy, stąd ta różnica 0,05 mm
Zastanawiam się nawet, czy problemem @Frederic_Ouvrard nie jest po prostu chwiejne lub wymuszone kursy? (Wymiar ukośny nie powinien mieć takiej samej wartości jak wymiar pionowy...)
W przypadku wymiarów ukośnych dotyczy to tylko widoków 3D/ISO, a nie 2D. Następnie, w teorii, mamy zdefiniować wymiary używane w MEP bezpośrednio w modelowaniu 3D, ale nie jesteśmy pewni, czy wiele osób to zrobi. (i dotyczy tylko jednej części, a nie montażu)
Właśnie zrobiłem nowy widok szczegółów na moim rysunku. (Nadal ten sam pokój, ale drugi koniec mojego pokoju) Nie ma problemów z wyceną w widoku szczegółowym.!. Miłego dnia wszystkim Fred
Wersja 2024 sp 0.1 ... SP0.1 !! To już strzela sobie w stopę! Lub zagraj w rosyjską ruletkę z pełną beczką! powinniśmy zacząć od zainstalowania bardziej niezawodnej wersji Solidworks (chociaż poniżej SP4 nie uważam wersji za niezawodne...)
To powiedziawszy, powinieneś być w stanie przekonwertować swoje pliki na wcześniejszą wersję (Solidworks 2022, jeśli chcesz, żebym sprawdził twój układ)...
Nie miałem wyboru wersji. A ja nie mam umiejętności, żeby to zrobić i ocenić, która wersja jest najodpowiedniejsza. Wydaje mi się, że przyszedł handlowiec, aby zdefiniować potrzebę dla naszej firmy i wybór został dokonany z zarządem i na pewno również po stronie portfela. +++++++++++++++++++++++++++ Wracając do mojego małego problemu Wyczyściłem widok szczegółowy i utworzyłem nowy. Nie ma obaw. Brak wymiarów, które są wyświetlane ukośnie lub z nieprawidłowymi wartościami.
Dziękuję wszystkim za pomoc i przepraszam, jeśli nie wyrażę poprawnie w moich wiadomościach zagrożeń, z którymi się spotykam. Wesołych Świąt Fred
Tak, usunąłem i przerobiłem 2 widoki szczegółów. jeden w tym samym obszarze rysunku, a drugi w innym miejscu. Nie ma problemów ze zdobywaniem punktów. Proszę bardzo Nie powiedziałbym, że problem został rozwiązany. Ale myślę, że możemy zamknąć temat Dzięki