Tworzenie zestawienia komponentów sprzętu MEP

Cze wszystkim
Wracam z nowym pytaniem, tym razem o nomenklatury i bąbelki...
Zawsze w trosce o szybką i sprawną pracę staram się " bańkować" swój plan bardzo precyzyjnymi informacjami.

Widać, że moje balony przejmują nazwę pliku dzięki wyraźnemu nazewnictwu. Osiągnięcie tego dzięki automatycznemu bulgotaniu jest idealne.

Moje pytanie brzmi: Jak zrobić kolejny auto-bubble na tym samym układzie z innymi elementami?

Bo jeśli na to spojrzysz, mam małe kółka z elecairami w nich, w kolorze niebieskim. Te elementy reprezentują gniazdka elektryczne. Są to bloki, które ręcznie upuszczam na rysunek. Ale tuż poniżej, w prawdziwym życiu, mam gniazdo, które istnieje, ponieważ jest ono reprezentowane w moim zestawie.
Te gniazda to Swood-Boxy, które stworzyłem, a zatem różnią się od 1 gniazdka elektrycznego do 4 szt. Te zestawy mają niestandardową właściwość " HARDWARE ".
Stosując nową nomenklaturę, która przyjmuje tę właściwość niestandardową w kolumnie, znajduję części, ale nie zespoły (ponieważ chcę umieścić bąbelek na zestawach)
Krótko mówiąc, nie mogę ani ponownie nałożyć automatycznych bąbelków, ani wybrać elementów, które chcę.

Znalazłem rozwiązanie, które polega na zrobieniu tego na 3D

Ale oczywiście moi koledzy woleliby, żeby to było na rysunku 2D.
Testowałem z oprogramowaniem " Integracja ", ale bez powodzenia...

Z góry dziękuję za pomoc
Miłego dnia
Axel

1 polubienie

Bonjour_BOIROT,
Odpowiadając na twoje pytanie w prosty sposób, dlaczego nie wstawisz " tekstu z bąbelkiem", tj. tekstu z opcją z kółkiem, a nawet wielu innych.
Nie mogę zrobić dla Ciebie zrzutu ekranu, ponieważ mój komputer jest przetwarzany.
Powodzenia.
@+.
AR.

Dziękujemy za tę opinię
Tak, to ta sama zasada, co przeciąganie klocków. Ale chciałbym mieć coś bardziej " automatycznego " niż konieczność przeciągania tekstów

Witam ponownie Axel_BOIROT,
Nie wiem, jak to zrobić automatycznie.
Przepraszam.
Mam nadzieję, że ktoś ma rozwiązanie.
Powodzenia, @+.
AR.

Nie zrozumiałem wszystkiego, wszystkiego z tego, co próbujesz zrobić. Ale kiedy mówisz

Czy nie chcesz utworzyć BOM z listą zakładek, bez precyzyjnego numerowania (aby zachować bąbelek na swoim złożeniu)?

2 polubienia

A jeśli nie, to może masz ten temat, który może Ci pomóc w Twojej potrzebie?

2 x BOM-y / 2 typy numeracji (branżowa i fab) - Plan 2D / BOM i tabele - myCAD Forum (visiativ.com)

1 polubienie

Witam

Tworząc ulubiony dymek w oknie dialogowym, możesz już utworzyć szablon, który Ci odpowiada.
Dla błyskawicy sam próbowałem zrobić automatyczną bańkę z dwiema informacjami o właściwościach, z kształtem kapsułki nie mogłem tego zrobić!!
Musisz mieć dostęp do bloków, które są używane do bulgotania, ale znowu mój problem nadal nie został rozwiązany... Tak więc dla błyskawicy nie widzę innego rozwiązania niż stworzenie bloku (Bubble + Illuminate + tekst wskazujący na niestandardową właściwość).
Powodzenia, będę śledzić Twój post, aby zobaczyć wynik

W przypadku pęcherzyków zespołów muszą one znajdować się na tym samym poziomie, co inne części z bąbelkami. Aby automatyczna bańka działała.

Jeśli nie, bańkę i zapal ją:
Oto metoda
-tworzysz blok z bańką i zapalasz go
-Zapisujesz go w folderze.
-Kiedy tego potrzebujesz, importujesz to.
-Następnie rozbijasz blok
-Kierujesz strzałkę na monetę.

Witam @coin37coin
Dziękujemy za tę opinię.
Dzięki tej zakładce mam dostęp do moich części, ale bez możliwości zastosowania mojej automatycznej bańki.
Myślę jednak, że pozwolimy warsztatowi umieścić ujęcia, a my w biurze po prostu podamy informacje o lokalizacji i ilości.
Miłego dnia :slight_smile:

Witam @FRED78
Dziękujemy za Twoją opinię.
Tak, ja też uważam, że zapisany blok będzie najlepszym rozwiązaniem. Ku rozczarowaniu moich kolegów, ta automatyczna bańka nie będzie możliwa

ha szkoda.

Po tym w zasadzie nie jestem fanem automatycznych bąbelków. W 3/4 przypadków musisz iść i umieścić bąbelki z powrotem we właściwych miejscach... więc równie dobrze możesz to zrobić od razu w instrukcji :rofl:

haaa, przyjemność z próśb kolegów. Współczuję i życzę powodzenia w zaakceptowaniu tego

2 polubienia