W SW2020 staram się stworzyć komponent symetryczny (z dodawaniem w konfiguracji pochodnej) zgodnie z prawą płaszczyzną komponentu (tylko w X), ale zawsze kończę z odwróceniem zgodnie z płaszczyzną ściany. Chcę tylko, aby orientacja kawałka pozostała taka sama, tylko symetrycznie w prawo i w lewo bez odwracania głowy i tyłka, ale nic do zrobienia.
Czy to kolejny błąd w oprogramowaniu, osłabienie w oprogramowaniu SW, czy też ja, który jestem głupi?
Tak, to jest to, czego bym chciał. Lusterko "boczne ".
Chyba na pierwszej stronie nieruchomości wybierasz odpowiedni plan? Niezależnie od tego, czy wybiorę właściwe ujęcie, czy ujęcie z przodu, wynik się nie zmienia. Nie rozumiem...
Ale nawet jeśli orientacja utworzonego komponentu wydaje się poprawna w złożeniu, w rzeczywistości twarz jest odwrócona do góry nogami, a gdy sprawdzimy pochodną konfigurację widzimy, że głowa idzie do dupy:
Mam taki sam wynik jeśli chodzi o konfigurację z moją częścią. Myślę więc, że jest to logika matematyczna związana z normalnymi płaszczyzn. Mogę się mylić, ale wydaje mi się, że jest to jedyny sposób na osiągnięcie symetrii części bez konieczności zmiany kierunków funkcji.
Interesujące byłoby przetestowanie, czy ograniczenia są zachowane, jeśli przed uruchomieniem symetrii nazwiesz jednostki używane dla ograniczeń?
Wiem, co masz na myśli, to pomysł do zapamiętania. Chodzi o to, że w tym przypadku moje ograniczenia są zbieżne z planami. Muszę więc odwrócić orientację ograniczeń koincydencji.
A poza tym szczególnie irytuje mnie to, że orientacja w samym pomieszczeniu nie jest prawidłowa.
Cóż, jeśli dobrze rozumiem, jeśli chcę mieć rzeczywistą symetrię części zgodnie z X, muszę użyć funkcji symetrii wszystkich ciał bezpośrednio w części i zrobić z niej konfigurację...
Hmm, myślę, że to głównie kwestia lenistwa twórców; Jeśli możemy mieć wszystkie alternatywy w trybie " bez konfiguracji ", a nawet z symetrią ciała, jest to możliwe. Po prostu ustawiają płaszczyznę ściany jako domyślną płaszczyznę symetrii, nie dając nam możliwości jej zmiany.
Dla mnie odpowiedź brzmi to drugie.
Lub błąd, który sprawia, że tworzenie konfiguracji ignoruje plan wybrany na stronie 1... Ale od tego czasu zostałoby to poprawione (lub nie, mówimy tu o SW)...
Dla mnie musisz odznaczyć "inteligentną" rzecz solidworks (na żółto) i przełączyć się na starą, dobrą instrukcję, która powinna działać (4 ręczne orientacje zakreślone na niebiesko, logicznie rzecz biorąc, ta, którą chcesz, to ta, którą umieściłem na czerwono).
Początkowo dynamiczna pomoc została uwolniona, ale w obliczu tak wielkiego osłabienia pokazałem ją dla pewności. Są to tylko ilustracje tego, co robi to, nad czym przelatujemy, nic inteligentnego czy automatycznego. Najgorsze jest to, że pomocnik pokazuje dokładnie tę funkcję w lusterku bocznym, ale stosuje lusterko twarzowe... SW w całej okazałości
Niestety to, co proponujesz, nie jest odpowiednie @froussel , ponieważ chciałbym alternatywną konfigurację w tym samym pokoju. Wydaje mi się, że takie jest zainteresowanie konfiguracjami.
A moja symetryzacja ciała nie jest opłacalna, ponieważ utrzymuje oryginalne ciała w widocznym miejscu i dodaje tyle samo. Nie świetnie.
Z braku niczego lepszego zamierzam podwoić szkice, szkoda...
Musisz zajrzeć do swojego drzewa (menedżera funkcji), jeśli nie masz kilku folderów symetrii w swojej konfiguracji symetrii (jeden anuluje lub modyfikuje drugi) Mam 2020 od 3 lat i nigdy nie spotkałem się z tym problemem, a mimo to wykonałem wiele części tą metodą. (konfiguracja pochodna w tym samym pomieszczeniu)
Dlatego jedynym problemem, jaki widzę, może być kolejny symetryczny folder komponentów z innego testu, który gromadziłby się w tej samej konfiguracji. (patrz obrazek powyżej w SW2023)
Nie, dla mnie płaszczyzny pozostają takie same, a symetria jest dobrze realizowana przez wybraną płaszczyznę: Z drugiej strony wstawiam część do pustego zespołu i biorę interesujący mnie plan w złożeniu, w którym wstawiłem część (może się zmienia?)
Z tego, co widzę na twojej animacji @sbadenis , płaszczyzna symetrii jest zawsze płaszczyzną przednią. Może wyrażam się źle
Dokładnie ten sam wynik z prawą płaszczyzną zespołu jako odniesieniem.
Niestety nie , życzenia dotyczą spadających gwiazd (meteorów, a nawet odłamków). W przeciwnym razie wolałbym, żeby oprogramowanie działało tak, jak powinno.
Nie zrozumiałem, o co ci chodzi, ok po sprawdzeniu, tak, symetria jest rzeczywiście wykonywana systematycznie w stosunku do przedniej płaszczyzny. Rozwiązaniem hakerskim byłaby zmiana nazwy przedniej i prawej płaszczyzny po symetrii. (Poprzez narysowanie części w tym sensie, że plany będą dobre po zmianie nazwy... Jednocześnie nigdy nie przeszkadzało mi to w moich montażach, w których wstawiam komponent symetryczny i często rozpoznaję go po jego planach, wybierając ten, którego chcę.
Korzystałem z tej funkcji bardzo rzadko, ale też nigdy nie miałem problemu aż do teraz, ponieważ na szczęście symetrie były na przedniej płaszczyźnie. Ale bycie zmuszonym do budowy pokoju z twarzą na prawej płaszczyźnie wydaje mi się absurdalne... Dla mnie nos kadłuba to przód, twarz. Dlaczego więc miałbym rysować go z prawej strony na przedniej płaszczyźnie? Cóż, nie wiem jak w Dassault, ale wydaje mi się to logiczne...