Tworzenie wyciągnięcia między dowolnymi 2 płaszczyznami

Witam wszystkich,
Chcę wyciągnąć dowolne dwie powierzchnie, ale nie mogę znaleźć żadnego rozwiązania!

Poniżej znajduje się pomieszczenie, które ma być zamknięte.
Pozdrowienia

Lewy kosz na pyłek z gniazdem i testami po stronie zamkniętej. SLDPRT (220.5 KB)

Witam i zapraszam na to forum,

Czy celem jest stworzenie ściany między dwoma bokami w otwartej części pomieszczenia (na niebiesko poniżej)?

Ekstruzja, o której wspominasz, mogłaby być odpowiednia, gdyby dwie strony na końcach ścian bocznych były współpłaszczyznowe. Ponieważ płaszczyzny są różne, wytłaczanie nie jest odpowiednie.
Z drugiej strony możliwa jest funkcja wygładzania, więc z lewymi twarzami...
Z którą wersją Solidworks?

A priori 23, mogę go otworzyć za pomocą dostępnych funkcji.
Poza tym jest dziwnie skonstruowany. 3 Usuwanie materiału...
image

Witam

W załączeniu propozycja zamknięcia na podstawie wygładzonej powierzchni, w wersji SW 2021.

KoszPyłki.SLDPRT (462.4 KB)

3 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedzi, posiadam wersję SW 2015
Próbowałem funkcji wygładzania, ale bez rezultatu☹️
Zamierzam pogłębić tę funkcję, mając nadzieję, że tam dotrę, ale jestem samoukiem w SW, więc odkrywam to krok po kroku.

Jak wspomniano wcześniej 2 niewspółpłaszczyznowe strony, czy to naprawdę wybór?
Ponieważ jeśli jest wykonany z blachy, powoduje skręcenie boku, co siłą rzeczy komplikuje produkcję.
image
Czy koszyczek na pyłek naprawdę potrzebuje tej skręconej strony?

1 polubienie

Witam, tak nie mam wyboru, a to nie jest część z blachy tylko realizacja druku 3D

Witam

Etapy modelowania opisane są w załączonym pliku pdf.

Ponieważ jesteś nowy w SW, chciałbym dać Ci radę: upewnij się, że całkowicie ograniczasz swoje szkice, poprzez wymiarowanie lub relacje geometryczne: styczne, prostopadłe...
Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego niż niestabilny szkic, który eksploduje w wyniku niefortunnego ruchu myszy. I który uparcie odmawia powrotu do poprzedniego stanu za pomocą Ctrl-Z...

PanierPollen.pdf (492,6 KB)

1 polubienie

Dziękuję za tę pomoc, postaram się zastosować metodę opisaną w przesłanym mi samouczku.
Jeśli chodzi o ograniczenia, to co prawda ich nie używam, bo tak naprawdę nie rozumiem zasady, ale będę postępować zgodnie z radami i oglądać tutoriale na ich temat.

Wiązania szkicu: chodzi o to, aby na poziomie każdego szkicu zdefiniować ograniczenia dotyczące wymiarów elementów (wymiarowanie), czyli relacji między elementami: równoległe, współliniowe, przypadkowe itp.
Z pewnymi wyjątkami, szkic powinien być w pełni związany przed użyciem do wygenerowania funkcji objętości lub powierzchni.

• Niedogodności: proces wymaga przemyślenia i czasu
  • Zalety: pozwala uniknąć nieprzewidzianych zachowań i sprzyja ewentualnym przyszłym zmianom w geometrii.

Na powyższym rysunku wycięcia w ścianie są w pełni ograniczone, co Solidworks wyraża za pomocą czarnego wyświetlacza. Dwa wybrane segmenty są przetwarzane pod kątem " współliniowej" relacji szkicu.
Jest jeszcze wiele do zrobienia, aby ograniczyć dwie sekcje boków!

Dla segmentów odpowiadających profilom (w kolorze niebieskim==> nieograniczonych) mamy możliwość ich zamocowania (kotwy). Jeśli dodamy wymiar do części stałych, będzie to wymiarowanie kontrolowane (wyszarzone)