Ekstruzja, o której wspominasz, mogłaby być odpowiednia, gdyby dwie strony na końcach ścian bocznych były współpłaszczyznowe. Ponieważ płaszczyzny są różne, wytłaczanie nie jest odpowiednie. Z drugiej strony możliwa jest funkcja wygładzania, więc z lewymi twarzami... Z którą wersją Solidworks?
Witam, dziękuję za odpowiedzi, posiadam wersję SW 2015 Próbowałem funkcji wygładzania, ale bez rezultatu☹️ Zamierzam pogłębić tę funkcję, mając nadzieję, że tam dotrę, ale jestem samoukiem w SW, więc odkrywam to krok po kroku.
Jak wspomniano wcześniej 2 niewspółpłaszczyznowe strony, czy to naprawdę wybór? Ponieważ jeśli jest wykonany z blachy, powoduje skręcenie boku, co siłą rzeczy komplikuje produkcję. Czy koszyczek na pyłek naprawdę potrzebuje tej skręconej strony?
Etapy modelowania opisane są w załączonym pliku pdf.
Ponieważ jesteś nowy w SW, chciałbym dać Ci radę: upewnij się, że całkowicie ograniczasz swoje szkice, poprzez wymiarowanie lub relacje geometryczne: styczne, prostopadłe... Nie ma nic bardziej nieprzyjemnego niż niestabilny szkic, który eksploduje w wyniku niefortunnego ruchu myszy. I który uparcie odmawia powrotu do poprzedniego stanu za pomocą Ctrl-Z...
Dziękuję za tę pomoc, postaram się zastosować metodę opisaną w przesłanym mi samouczku. Jeśli chodzi o ograniczenia, to co prawda ich nie używam, bo tak naprawdę nie rozumiem zasady, ale będę postępować zgodnie z radami i oglądać tutoriale na ich temat.
Wiązania szkicu: chodzi o to, aby na poziomie każdego szkicu zdefiniować ograniczenia dotyczące wymiarów elementów (wymiarowanie), czyli relacji między elementami: równoległe, współliniowe, przypadkowe itp. Z pewnymi wyjątkami, szkic powinien być w pełni związany przed użyciem do wygenerowania funkcji objętości lub powierzchni.
Niedogodności: proces wymaga przemyślenia i czasu
Zalety: pozwala uniknąć nieprzewidzianych zachowań i sprzyja ewentualnym przyszłym zmianom w geometrii.
Na powyższym rysunku wycięcia w ścianie są w pełni ograniczone, co Solidworks wyraża za pomocą czarnego wyświetlacza. Dwa wybrane segmenty są przetwarzane pod kątem " współliniowej" relacji szkicu. Jest jeszcze wiele do zrobienia, aby ograniczyć dwie sekcje boków!
Dla segmentów odpowiadających profilom (w kolorze niebieskim==> nieograniczonych) mamy możliwość ich zamocowania (kotwy). Jeśli dodamy wymiar do części stałych, będzie to wymiarowanie kontrolowane (wyszarzone)
Przepraszam, moja najstarsza wersja Solidworks była w 2018 roku... Nie można zapisać w wersji 2015, a różne formaty eksportu nie pozwalają na zapisanie drzewa funkcji. Najlepsze, co mogę Wam zaoferować, to film z fazy generowania ściany, wersja SW z 2015 roku powinna pozwolić na taką samą konstrukcję. Pozdrowienia
Cześć m_blt Ponownie otwieram ten temat w tym tekście, bo po + 6 miesiącach próbowania różnych rozwiązań nadal utknąłem! Zmieniłem wersję SolidWorks modelu 2015, przeszedłem na wersję 2022, myśląc, że łatwiej znajdę potrzebne funkcje, ale nie, nadal utknąłem. Nie potrafię wykonać przedłużenia tak, by idealnie pasowało do koszyka, jak dalej postępować? Zespół podwyższenia i kosza 2026. SLDASM (228,6 KB)
Nie widzę powodu, by mogła być zła adaptacja tych dwóch sztuk. Poza kilkoma poprawkami wymiarów, skład wydaje się spójny. Powinieneś być bardziej precyzyjny w opisywaniu swoich oczekiwań: co masz na myśli mówiąc " idealnie dopasowany do kosza "?
Cześć, dziękuję za odpowiedź, na pewno źle sformułowałem swoje pytanie. Gdy nakładam rozszerzenie na koszyk, widzimy, że geometria nie jest identyczna, 4 ściany koszyka nie są // względem ścian przedłużenia. Dodaję różne kolory, żeby było bardziej widoczne. Dziękuję za pomoc. Zespół podniesionego kosza. SLDASM (211,3 KB)
Dołączony jest zmodyfikowany model, aby powierzchnie łożyskowe obu części się pokrywały (SW2022)). Musiałem nieco zmodyfikować obszar szkicu1, który definiuje rowki do umieszczenia przedłużenia, aby prawidłowo go wycentrować względem koszyka.
Witam Bardzo dziękuję za pomoc, wydaje mi się idealny, mogę skończyć cały projekt, który trwa już ponad rok. Zamieszczę ci przegląd pokoju. Pozdrowienia