W pliku PDF 3D nie ma nic, co można wysłać do pliku Solidworks lub w formacie neutralnym (STEP-Parasolid)? Jestem w 2016 roku, określam część wysyłania oryginalnego pliku Solidworks...
Przy pierwszym czytaniu widzę dwie rzeczy, a raczej dwie podstawowe hipotezy
Jest to sposób, w jaki odbywa się usuwanie materiału w programie Inventor i usuwanie materiału po walcowaniu.
Wydaje mi się, że pierwotnie przeprowadziliśmy konwersję blachy po zrobieniu stożka w podstawie bossa/gładkiej podstawie.
Sprawa komplikuje się tylko wtedy, gdy chcesz wykonać konwersję bez konieczności ponownego pobierania części (części), w przeciwnym razie usuwasz materiał z oryginalnego płaskiego szkicu.
Przepraszam, ale część @ac cobra 427 działa dobrze. Aby go rozłożyć, po prostu usuń funkcję fold1 (przedostatnia linia).
Nie używaj już funkcji "Rozwiń"" w ostatnim wierszu. Zrobiłem MEP z plikiem @ac cobra i działa, aby część była płaska.
Yves: Zdecydowałem się na mniej eleganckie i bardziej skomplikowane rozwiązanie niż @ac kobra, ponieważ chciałem ponownie wykorzystać twój szkic bez jego zmiany (oczywiście jest to bardziej skomplikowane).
Mała kwestia czystej ciekawości! w jaki sposób zamierzają wykonać część w warsztacie przez walcowanie lub z czterema fałdami, co nie jest łatwe do wykonania, z wyjątkiem giętarek CNC
W każdym razie Twój problem jest bardzo interesujący , dowiadujemy się wiele o takich przypadkach. Więc dziękuję :-) :-)
Jestem już w SP2. To jest rzecz, która sprawia, że jestem chory, gdy spędzam 4 godziny na robieniu czegoś, co zajmuje tylko 5 minut... Zamierzam wrócić do SW 2016 i przetestować...
@AC Cobra: Mimo że nagrywam twój utwór w 2018 roku, to działa.
Dla Twojej informacji, część jest po prostu walcowana. Następnie do środka dodaje się dysk, aby skorygować brak deformacji górnych części.
To ciekawe, ponieważ część Cobra @ac działa, podejmując środki ostrożności, które wskazałem, aby się rozłożyć.
Kiedy mówisz [[z wyjątkiem tego, że musiałbyś obliczyć promień fal zgodnie z kątem stożka.]] oznacza to, że szkic twojego rysunku nie był dobry. Metoda robienia płaskiego tętnienia jak w Cobrze Ci nie odpowiada, myślałem, że nie jest zła.
Może nie rozumiem wyniku, którego oczekujesz!!
To powiedziawszy, w przypadku problemu rozłożenia, który utknął w V 2018, ciekawe, że w blasze występuje regresja funkcjonalna.
To są gry komputerowe... Czasem robię części i nie działa to w domu a kolega dokładnie ta sama stacja z tymi samymi konfiguracjami a w domu działa... Kto wie...
Też o tym myślałem. Gdy zobaczyłem, że to nie działa w blasze, chciałem to zrobić w powierzchni. Ale to też nie zadziałało...
Cóż, w końcu chodzi o to, że SW 2018 to wielki bałagan pełen błędów... (to nie dlatego, że zmarnowałem 5 godzin na szukanie, że to mówię, to naprawdę kupa błota...)
Cóż, spieszę się, przeinstalowałem SW 2016 Sp5 oraz SW 2017 Sp4 i nie działa to lepiej niż z 2018 Sp1 lub 2. W domu mam starego SP4 z 2016 roku i działa tak samo jak AC CObra. W każdym razie, ponieważ spędziłem 8 godzin na robieniu prostego stożka do cięcia i nadal nie działa on pod oprogramowaniem, będą mieli prawo do pliku stl do 3D i DXF do cięcia laserowego.
To jest to, co podoba mi się w SW, nie naprawiamy starych błędów sprzed 10 lat i co roku dostajemy "nowe funkcje". Ponieważ muszą myśleć, że działa to zbyt dobrze, dodają tu i ówdzie parę błędów.
PS: Przepraszam, ale mam jelita w głowie, które zaczynają puchnąć.
Nie mam w domu SW, ale czy próbowaliście zrobić odwrotnie, czyli zrobić wolumin z falą, a następnie przerobić go na blachę? Niestety nie mogę dziś wykonać testu.
Jedyne, czego już nie wiem, to jak radzi sobie z arkuszem startowym na cylindrze. (Robię to regularnie na blachie sześciennej)
Edit: naprawdę nadszedł czas, abym zainstalował oprogramowanie w domu, nawet jeśli oznacza to przeniesienie licencji