Cięcie stożka blachy

Cze wszystkim

Mam mały problem ze stworzeniem części, której znajdziesz PDF 3D załączony na Solidworks.

Najprościej rzecz ujmując, jest to stożek z blachy, od którego odejmujemy materiał w stanie rozłożonym, aby powstały 3 fale.

Zrób stożek, nie martw się, usuń materiał, nie martw się, z wyjątkiem tego, że SW nie wie już, jak  złożyć część po usunięciu materiału.

Narysowałem go w Inventorze i idzie bardzo dobrze, ale firma, w której pracuję, chce mieć natywne pliki SW...

Czy ktoś ma pomysł?

piece1.pdf
2 polubienia

Witam

Osobiście, gdy otwieram plik, mam panele informacyjne, ale nie geometrię. Otwieram to za pomocą eksperta PDF na Macu, może pochodzić stamtąd.

Ale inaczej mówisz, że SW nie może już składać blachy po usunięciu materiału...  

Jak go stworzyliście? przechodząc przez stan rozłożony czy korzystając z funkcji "Rozwiń" modułu blachy? 

Klasa A+

Hubert

1 polubienie

Witam

W pliku PDF 3D nie ma nic, co można wysłać do pliku Solidworks lub w formacie neutralnym (STEP-Parasolid)? Jestem w 2016 roku, określam część wysyłania oryginalnego pliku Solidworks...

1 polubienie

Witaj YvesT

Czy możesz opublikować swój kawałek.

Przy pierwszym czytaniu widzę dwie rzeczy, a raczej dwie podstawowe hipotezy

Jest to sposób, w jaki odbywa się usuwanie materiału w programie Inventor i usuwanie materiału po walcowaniu.

Wydaje mi się, że pierwotnie przeprowadziliśmy konwersję blachy po zrobieniu stożka w podstawie bossa/gładkiej podstawie.

Sprawa komplikuje się tylko wtedy, gdy chcesz wykonać konwersję bez konieczności ponownego pobierania części (części), w przeciwnym razie usuwasz materiał z oryginalnego płaskiego szkicu.

1 polubienie

Witam

Plik PDF 3D zawiera wszystko, czego potrzebujesz.Podgląd gotowej części w programie Inventor:

Przegląd pomieszczenia pod SW:

Nie ma konwersji na blachę. Przechodzę przez funkcję "Transition Fold".

piece_sw_2018.sldprt
1 polubienie

Gotowa część w formacie Krok.

Dla przypomnienia, nie mogę przejrzeć szkicu na planie (1/3 stożka) i wykonać wytłoczenia. W dolnych partiach fal powstaje spłaszczony kształt.

Część 1.STP
1 polubienie

Przed rozłożeniem umieść małą fazę, taką jak w moim samouczku i powinieneś tam dotrzeć. Jest to sposób na obejście problemu.

1 polubienie

Dobry pomysł, ale ten sam błąd: "Błąd rekonstrukcji, Ta część zawiera funkcje, których nie można rozwinąć.

Spójrz na mój kawałek, będziesz musiał dostosować wycinanki do swoich potrzeb...  

ac_cobra.sldprt
2 polubienia

Witaj Yves

Przepraszam, ale część @ac cobra 427 działa dobrze. Aby go rozłożyć, po prostu usuń funkcję fold1 (przedostatnia linia).

Nie używaj już funkcji  "Rozwiń"" w ostatnim wierszu. Zrobiłem MEP z plikiem @ac cobra i działa, aby część była płaska.

Yves: Zdecydowałem się na mniej eleganckie i bardziej skomplikowane rozwiązanie niż @ac kobra, ponieważ chciałem ponownie wykorzystać twój szkic bez jego zmiany (oczywiście jest to bardziej skomplikowane).

Mała kwestia czystej ciekawości! w jaki sposób zamierzają wykonać część w warsztacie przez walcowanie lub z czterema fałdami, co nie jest łatwe do wykonania, z wyjątkiem giętarek CNC

W każdym razie Twój problem jest bardzo interesujący , dowiadujemy się wiele o takich przypadkach. Więc dziękuję :-) :-)

cone_enlevement_de_matiere__zz.sldprt
1 polubienie

@AC Cobra: Twój utwór działa i to jest dokładnie to, co ja zrobiłem. Z tym, że jak to robię na SW 2018 to nie działa.

@Zozo: Próbowałem również użyć rzutu szkicowego, z wyjątkiem tego, że musiałbyś obliczyć promień fal zgodnie z kątem stożka.

Próbowałem też zwinąć i usunąć materiał, ale bez rezultatu.

Narysowałem już podobne części pod starymi wersjami i nie ma problemu, aby te rozłożone ...

Być może aktualizacja zostanie wykonana na poziomie Solidworks do najnowszego dostępnego SP, ale nie jest to jeszcze zrobione.

1 polubienie

Jestem już w SP2. To jest rzecz, która sprawia, że jestem chory, gdy spędzam 4 godziny na robieniu czegoś, co zajmuje tylko 5 minut... Zamierzam wrócić do SW 2016 i przetestować...

@AC Cobra: Mimo że nagrywam twój utwór w 2018 roku, to działa.

Dla Twojej informacji, część jest po prostu walcowana. Następnie do środka dodaje się dysk, aby skorygować brak deformacji górnych części.

Yves

To ciekawe, ponieważ część Cobra @ac działa, podejmując środki ostrożności, które wskazałem, aby się rozłożyć.

Kiedy mówisz [[z wyjątkiem tego, że musiałbyś obliczyć promień fal zgodnie z kątem stożka.]] oznacza to, że szkic twojego rysunku nie był dobry. Metoda robienia płaskiego tętnienia jak w Cobrze Ci nie odpowiada, myślałem, że nie jest zła.

Może nie rozumiem wyniku, którego oczekujesz!!

To powiedziawszy, w przypadku problemu rozłożenia, który utknął w V 2018, ciekawe, że w blasze występuje regresja funkcjonalna.

Pluszowy

1 polubienie

To są gry komputerowe... Czasem robię części i nie działa to w domu a kolega dokładnie ta sama stacja z tymi samymi konfiguracjami a w domu działa... Kto wie...

2 polubienia

Jeśli nie w najgorszym przypadku; Jest jeszcze to rozwiązanie. 

1 polubienie

Też o tym myślałem. Gdy zobaczyłem, że to nie działa w blasze, chciałem to zrobić w powierzchni. Ale to też nie zadziałało...

Cóż, w końcu chodzi o to, że SW 2018 to wielki bałagan pełen błędów... (to nie dlatego, że zmarnowałem 5 godzin na szukanie, że to mówię, to naprawdę kupa błota...)

Działa idealnie pod SW 2016 i 2017.

1 polubienie

Cóż, spieszę się, przeinstalowałem SW 2016 Sp5 oraz SW 2017 Sp4 i nie działa to lepiej niż z 2018 Sp1 lub 2. W domu mam starego SP4 z 2016 roku i działa tak samo jak AC CObra. W każdym razie, ponieważ spędziłem 8 godzin na robieniu prostego stożka do cięcia i nadal nie działa on pod oprogramowaniem, będą mieli prawo do pliku stl do 3D i DXF do cięcia laserowego.

To jest to, co podoba mi się w SW, nie naprawiamy starych błędów sprzed 10 lat i co roku dostajemy "nowe funkcje".  Ponieważ muszą myśleć, że działa to zbyt dobrze, dodają tu i ówdzie parę błędów.

PS: Przepraszam, ale mam jelita w głowie, które zaczynają puchnąć.

Solidworks i jego duża mgławica aktualizacji błędów "naprawione"

Dlaczego nie użyjesz mojego pliku, jeśli działa???

Witam

Nie mam w domu SW, ale czy próbowaliście zrobić odwrotnie, czyli zrobić wolumin z falą, a następnie przerobić go na blachę? Niestety nie mogę dziś wykonać testu.

Jedyne, czego już nie wiem, to jak radzi sobie z arkuszem startowym na cylindrze. (Robię to regularnie na blachie sześciennej)

Edit: naprawdę nadszedł czas, abym zainstalował oprogramowanie w domu, nawet jeśli oznacza to przeniesienie licencji