Myślę, że przynajmniej w wersji Pro można zdeformować (może nie wchodząc na powierzchnię) objętość. Ale wolałbym zrobić rolkę wielokątną, aby uzyskać pożądany efekt, o ile produkt nie zostanie wyprostowany.
Wygląda to bardzo podobnie do problemów ewolwentów kołowych w kołach zębatych. Myślę, że chciałby Pan/Pani zapoznać się z literaturą na ten temat. Duża różnica polega na tym, że między dwoma bębnami jest miękka rzecz: a więc deformacja, która może się zmienić podczas obracania bębnów.
(Uwaga: Możesz bardzo dobrze zastąpić kombinację " Powierzchnia-Plan1 + Gruby1 " prostym szkicem wyciągniętym. Tyle, że swoje testy rozpocząłem od nawierzchni i tej bazy zachowałem).
2 animacje. Według moich badań ruchowych wydaje się, że to działa:
Z drugiej strony nie udało mi się zrobić gięcia w pierwszym niebieskim polu " wejście fleksyjne " Próbowałem umieścić usuwanie powierzchni, która odpowiada końcowi, ale Sw nie chce, aby nie można było wybrać funkcji Więc utknąłem w funkcji FLEXION
Małe pytanie dodatkowe: kiedy zrobiłem pół jajka jako załącznik, użyłem funkcji Wstaw obraz w szkicu. Kiedy robię to z rzędu, gdy powiększam 3D, nie jest już w ogóle na środku ekranu i wie dość denerwujące, czy zrobiłem coś niewłaściwego, czy jest to błąd sw 2020
W 2020 roku nie mogę mieć 360°. Opierając się na @Sylk do mojego testu pod SW2020, oszukiwałem z 359,82° i promieniem 50 mm, a następnie wytłaczałem, aby zamknąć cylinder:
Problem polega więc na tym, że twoje modele nie znajdują się na wyrównanych płaszczyznach, tak jak ja. Nie żeby było źle, tylko wtedy trzeba dostosować położenie trójścianu.
Dla Ciebie, w obecnej formie, musisz wprowadzić te wartości: X Kąt obrotu: 180 stopni Kąt obrotu Y: 90 stopni Kąt obrotu Z: 90 stopni
Czy nie pominąłbyś etapu usuwania twarzy na końcach? Ponieważ właśnie po to, aby móc umożliwić pełne 360 z automatycznym łączeniem, dodałem ten krok. W przeciwnym razie 360 zostanie skutecznie odrzucone.
Wiem, że pominąłeś ten krok, ponieważ "wejście gięcia" powinno być "DeleteFace1", a nie "Boss-Ext1" Ale przyznaję, że mogłem podać więcej szczegółów. Zrobię samouczek wideo.
Tam, aby "wprowadzić przegięcie", należy wybrać bryłę powierzchni "DeleteFace1" z drzewa, które jest nałożone na rzutnię.
Ale napotkasz problem, niewidoczną twarz, gdy twoje zgięcie zostanie zweryfikowane.
Musisz wybrać górną płaszczyznę do szkicu płyty, a następnie wyciągnąć ją, ale dół (odwrócony kierunek), tak aby górna płaszczyzna była również górną częścią płyty.
Następnie, jeśli utrzymasz tę wartość grubości 50mm, boczne powierzchnie cylindra będą niewidoczne (już lepsze niż górna powierzchnia), więc albo wpiszesz wartość o jedno oczko poniżej 50mm (49,99), albo zostawisz 50 i wypełnisz ściany funkcją "wypełniony obszar" (chyba, ale mój SW właśnie się zawiesił). Ta funkcja sprawia, że się zawieszam, więc sugeruję, abyś umieścił mniej niż 50, a następnie po zgięciu po prostu połącz inny korpus cylindra niewiele większy niż średnica otworu, aby uzyskać pełną i zamkniętą objętość końcową.
Na wszelki wypadek opublikuję moją monetę, a także moje parametryczne jajko (pojedyncza wartość, której należy dotknąć, aby zmienić jej rozmiar). Oto już jajko: Jajko.SLDPRT (1.4 MB) (SW2020)
Jeszcze raz dziękuję Sylk, byłeś dla mnie cenną pomocą, masz szalony poziom
Zatkałem 2 boki okrągłym wytłaczaczem (nie stopionym)
Teraz jestem zgodny z życzeniem klienta, aby mieć pół jajka zgodne ze swoim płaskim kształtem, ale zdeformowane na krążku o średnicy 100 mm Teraz zrobię część wypukłą, guzek, aby zrobić puste jajko
Następnie przymierzam oprogramowanie CAM
Widziałem twoje jajko 3D, skóra dobrze pasuje
Czy mogę wykorzystać Twój 2 film kinowy, aby wyjaśnić klientowi płaską korespondencję i zrobić film reklamowy na youtube
Witam @criss To Ja powinienem ci dziękować. To dzięki Twojemu pytaniu udało mi się wymyślić metodę i znaleźć to rozwiązanie
Czy masz jakiś szczególny powód, aby ich nie łączyć? O tak, aby przekształcić obiekt powierzchniowy w ciało o gęstości, musisz użyć funkcji powierzchni " Pogrub " o niewielkiej grubości. Następnie możesz scalić " wersaliki ". Jednak, jak zaleciłem powyżej, lepiej:
Innymi słowy, tworzysz pręt, który wyrównujesz na środku rolki, jak oś, i stapiasz go.
Rzeczywiście, z kilkoma poprawkami do ustawień, aby zmienić albedo podstawowego wyglądu skóry, jest to całkiem przekonujące.
Nie mam nic przeciwko używaniu filmów, z drugiej strony, jeśli ma to zrobić reklamę/demo, lepiej, żebym zrobił jeszcze raz taki z odpowiednim rozmiarem jajka, tak aby proporcje się zgadzały, ponieważ do moich eksperymentów naszkicowałem jajko z wyrywaniem i użyłem dowolnego rozmiaru (mniejszego niż twój). Miałem przerobić sztukę, aby się nią podzielić, więc to nie jest problem.
Małe pytanie dodatkowe: kiedy zrobiłem pół jajka jako załącznik, użyłem funkcji Wstaw obraz w szkicu. Kiedy robię to z rzędu, gdy powiększam 3D, nie jest już w ogóle na środku ekranu i wie dość denerwujące, czy zrobiłem coś niewłaściwego, czy jest to błąd sw 2020
Przepraszam, nie do końca rozumiem twoje pytanie. Jeśli masz możliwość zilustrowania tego, pomoże nam to zrozumieć.
W przeciwnym razie, jeśli mogę tak powiedzieć, zauważam wadę w śladzie na twoim jajku, która nie jest wykonana po to, aby efekt końcowy był szczęśliwy, zwłaszcza przy wyjmowaniu z formy, a nawet bardziej zasadniczo przy tworzeniu formy:
Aby zrobić czystą formę, potrzebujesz czystego tematu.
Tylko w przypadku obróbki skrawaniem, te wady na pierwszy rzut oka nieznaczne sprawiają, że przechodzi z kategorii łatwej i taniej do kategorii trudnej i drogiej. I oczywiście te kształty utrudniają prawidłowe wyjęcie z formy.
Na zrzucie ekranu poniżej jajko obiektu 3D, zamiast znajdować się na środku ekranu z rozmiarem powiększenia, powiększa się i cóż, jest bardzo małe i odległe, i myślę, że obraz szkicu wie, że powoduje ten błąd
Przesuń obraz na środek oryginalnej osi, a nie będzie on już przesunięty. Albo zrywasz połączenie z obrazem i ponownie ograniczasz szkic tak, aby był wyśrodkowany na początku układu współrzędnych i nie było więcej problemów. Edycja: lub ostatnie rozwiązanie przesuwa bryłę i ponownie wiąże ją na początku układu współrzędnych
Podczas otwierania jajka wszystkie szkice są pod presją (na niebiesko), co jest bardzo ryzykowne, złe obchodzenie się i presto, wszystko trafia do lizaka. Ogranicz to wszystko ponownie, trwale usuń obraz szkicu, jeśli jest bezużyteczny, i być może, jeśli to konieczne, zmień punkt początkowy dla swojej połowy jajka. Na szkicu ważne jest, aby nie zostawiać niczego w kolorze niebieskim. (pod przymusem)