Rozłożona blacha tłoczona

Witam
Utworzyłem blachę na SolidWorks, którą stemplowałem za pomocą funkcji ' narzędzie do stemplowania '. Jak na razie dobrze idzie.
Z drugiej strony nie mogę rozłożyć blachy, aby móc ją przeciąć na płasko.
Nie mając zbyt dużej wiedzy na temat tłoczenia, nie wiem czy tłoczenie blachy nie zdeformuje jej bardzo.
Jak więc rozłożyć tłoczoną blachę?
Dziękuję za odpowiedzi.

2 polubienia

Witaj Nico,

O ile się nie mylę, nie ma możliwości rozłożenia wytłoczonej części.
Ale myślę, że ktoś znajdzie rozwiązanie.
Powodzenia, @+.
AR.

1 polubienie

Witam

Możliwe jest wykonanie spłaszczania za pomocą powierzchni:
Przesuń powierzchnię do 0, użyj funkcji spłaszczania powierzchni ( Spłaszczanie powierzchni - 2021 - Pomoc SOLIDWORKS), a następnie odtwórz arkusz blachy za pomocą funkcji pogrubiania.

3 polubienia

Do odpowiedzi @Silver_Surfer dodałbym dużą niepewność co do realności opracowanego, która zależy od maszyny i użytych narzędzi, a więc w ogóle od osoby, która wykonuje daną część. (w przypadku podwykonawcy) Wewnętrzna wizja z osobą, która wykonuje część, jeśli to konieczne, aby przesunąć powierzchnię, ma neutralne włókno lub nie.

4 polubienia

Próbowałem już z funkcją płaskiej powierzchni, ale zmienia ona wszystko za mnie i nie wiem, jak mogę stworzyć mój stempel/matrycę z taką przesuniętą powierzchnią.
Albo zrobię to źle, albo to, co chcę zrobić, nie jest możliwe i będę musiał odtworzyć przeróbkę obróbki po tłoczeniu

.

A może jest to po prostu narzędzie, które nie nadaje się do rozłożenia tłoczenia w prawdziwy sposób

2 polubienia

Czy istnieje możliwość udostępnienia pliku części?
@sbadenis słusznie, zawsze istnieje niepewność co do rozwoju sytuacji. To środek uśmierzający, zgadzamy się.

1 polubienie

Tak oczywiście, w załączeniu znajduje się plik.
opieczętowany test. SLDPRT (938.9 KB)

Witam

Teoretycznie rozłożona część odpowiada tej przed funkcją stemplowania, ale jak poradzić sobie z utratą grubości w wyniku rozciągania, to coś innego.
Nie wiem, czy SW generuje różne grubości, z pamięci grubość pozostaje stała, podczas gdy w rzeczywistości tak nie jest.

1 polubienie

Tak, w tym miejscu zadaję sobie pytanie, myślę, że rozciąganie generuje ewolucyjną grubość, ale SolidWorks nie powinien sobie z tym problemem radzić

Będąc funkcją powierzchni (bez grubości); Rozbieżność jest – moim zdaniem – normalna, logiczna.
W zależności od krawędzi wybranej w operacji spłaszczania, orientacja płaskiej powierzchni zmieni się:

W tym przypadku, zamiast przechodzić przez funkcję spłaszczonej powierzchni, być może odzyskanie sylwetki image za pomocą prostego wyciągnięcia przyniesie pożądany rezultat:

1 polubienie

Wyłączając funkcję stemplowania, nie otrzymujemy tego samego?

1 polubienie

Dla mnie da mi to wynik na płasko, przed stemplowaniem mojej blachy

Nie, nie do końca, ale śledząc w inny sposób, jest to rzeczywiście możliwe.

1 polubienie

Nie jestem specjalistą od blachy, ale cięcie nie odbywa się po tłoczeniu?

1 polubienie

Tutaj nigdy nie robimy tłoczenia, a jedynie gięcie.
Zastanawiam się, czy to jest jak składanie, tniemy i stemplujemy. A następnie grubość arkusza będzie się zmieniać wraz z rozciąganiem.
Albo stemplujemy, a potem tniemy.
Dowiem się, w którym przypadku złożyć wniosek.
W każdym razie dziękuję za pomoc.

Jest inny sposób tłoczenia, czyli 1 narzędzie, które jest stemplowane blachą, która została już wycięta.
albo blacha, która jest tłoczona, a następnie 2. narzędzie / prasa, która przychodzi do cięcia (może to być to samo narzędzie 2-stopniowe)
lub w przypadku produkcji linii montażowej, pracując w klastrach, blacha jest zaawansowana, 1. naciśnij 1. formę, następnie jeden krok do przodu, a następnie 2. naciśnij 2. formę i tak dalej. (w klastrze, ponieważ kawałki pozostają atakowane nawzajem aż do ostatniego kroku.
Trudno znaleźć przykłady w tej dziedzinie, ale oto fajny film.

Na przykład przy drugiej 32 odbywa się tłoczenie + przycinanie/cięcie w tym samym czasie (ponieważ usuwa odpady)
Zasadniczo musisz wybierać zgodnie ze swoimi celami produkcyjnymi i maszynami.

Edit: w Twoim przypadku dodałbym 5/10mm na obrysie, który zostanie wyszczerbiony na prasie w tym samym czasie co tłoczenie.

4 polubienia

Co sprawia, że nie trzeba się rozkładać, wszystko leży w konstrukcji matryc. Nadmiar blachy jest cięty na koniec operacji.

Dziękuję za ten film instruktażowy.
Zamierzam zrobić swój wykrojnik i przebić większą blachą, a na końcu wytnę to wszystko.
Dziękuję :wink:

Wydaje się, że @FUZ3D udzielił najwłaściwszej odpowiedzi (moim zdaniem); @Nico_MPLS_28 zapomnij go tak oznaczyć!

3 polubienia