Końcowa średnica uzwojenia z SW

Cze wszystkim
Quelequin, aby pomóc mi obliczyć końcową średnicę uzwojenia za pomocą Solidworks,
Jako przykład chciałbym najpierw wiedzieć, jak nawinąć rodzaj dywanu lub zasłony o dowolnej grubości t i długości L na rurkę daimetryczną D z SW średnica fainal będzie wynosić d .

Następnie wystarczy zmierzyć ostateczną średnicę za pomocą narzędzia do mierzenia.

Dziękuję wszystkim

1 polubienie

Więc jest to trochę empiryczna metoda, ale możesz zrobić szkic okręgu o średnicy D (tej z twojej rolki), a następnie użyć funkcji helisy/spirali (która znajduje się w "krzywe", zakładka "funkcje", a następnie wybierasz "spirala" w części "zdefiniowane przez:" w sekcji nie wpisujesz swojej grubości, a następnie wprowadzasz losowo liczbę obrotów (aby znaleźć z grubsza, możesz to zrobić z długością do nawinięcia i średnicą, Promień 2stópwszystko)
Następnie wyjdź z funkcji spirali, kliknij na spiralę i odczytaj wartość długości łuku w prawym dolnym rogu okna solidworks. Wartość ta odpowiada długości tkanin do zwinięcia. Następnie wprowadzasz funkcję spirali i bawisz się liczbą obrotów (możliwe do wstawienia ułamków dziesiętnych), aby uzyskać żądaną długość, a ostateczna średnica uzwojenia jest wyświetlana podczas edycji funkcji Helisa/Spirala :slight_smile:

Mam nadzieję, że to odpowiedź na twoje pytanie!

W przeciwnym razie musi istnieć wzór matematyczny, aby to obliczyć.

1 polubienie

Wzór matematyczny?

W przeciwnym razie szybszy niż SolidWorks masz to:

https://fr.planetcalc.com/9063/

Pierre32, to istnieje, więc formuła, zobacz na stronie :wink:
Ale chyba nie chcę tego rozkładać na czynniki pierwsze...

1 polubienie

To bardzo proste, prawda?

Witam

Nie możemy powiedzieć, że jest to proste, ale nie jest to bardzo skomplikowane.

Objaśnienie obliczeń można znaleźć w pliku. Doc i arkusz kalkulacyjny, aby dowiedzieć się, czego szukasz.
Arkusz został wykonany do obliczania prędkości nawijania, ale na wykresie masz długość uzwojenia jako funkcję grubości materiału.

Pozdrowienia

Film o nawijaniu i rozwijaniu Version1-03.zip (103.1 KB)
Film do nawijania i rozwijania Wersja1-03 2.zip (101.9 KB)

1 polubienie

(D1+(E x 2)) x Ntour = D2 Zwinięty materiał i D2 X Pi = Długość po rozwinięciu

Nie uwzględnia to przebiegu wszystkich rund, więc sztuczka nie jest skończona!!

Witam
Aby uniknąć dolipranu, oto prosty wzór, który zakłada, że powierzchnia okrągłego pierścienia (circle ext - circle int) jest równa powierzchni L*t.

Nie potrzebujesz do tego oprogramowania.
Średnica zewnętrzna wynosi

d=√(4∗t∗L/π+D^2 )

(Użyłem twoich adnotacji d dla dim ext i D dla diam int. Zrobiłbym odwrotnie)

1 polubienie

Dziękuję Wam wszystkim

Dziękuję też, nauka i zrozumienie to 2 dobre lekarstwa na głupotę!!