Cze wszystkim Quelequin, aby pomóc mi obliczyć końcową średnicę uzwojenia za pomocą Solidworks, Jako przykład chciałbym najpierw wiedzieć, jak nawinąć rodzaj dywanu lub zasłony o dowolnej grubości t i długości L na rurkę daimetryczną D z SW średnica fainal będzie wynosić d .
Następnie wystarczy zmierzyć ostateczną średnicę za pomocą narzędzia do mierzenia.
Więc jest to trochę empiryczna metoda, ale możesz zrobić szkic okręgu o średnicy D (tej z twojej rolki), a następnie użyć funkcji helisy/spirali (która znajduje się w "krzywe", zakładka "funkcje", a następnie wybierasz "spirala" w części "zdefiniowane przez:" w sekcji nie wpisujesz swojej grubości, a następnie wprowadzasz losowo liczbę obrotów (aby znaleźć z grubsza, możesz to zrobić z długością do nawinięcia i średnicą, Promień 2stópwszystko) Następnie wyjdź z funkcji spirali, kliknij na spiralę i odczytaj wartość długości łuku w prawym dolnym rogu okna solidworks. Wartość ta odpowiada długości tkanin do zwinięcia. Następnie wprowadzasz funkcję spirali i bawisz się liczbą obrotów (możliwe do wstawienia ułamków dziesiętnych), aby uzyskać żądaną długość, a ostateczna średnica uzwojenia jest wyświetlana podczas edycji funkcji Helisa/Spirala
Mam nadzieję, że to odpowiedź na twoje pytanie!
W przeciwnym razie musi istnieć wzór matematyczny, aby to obliczyć.
Nie możemy powiedzieć, że jest to proste, ale nie jest to bardzo skomplikowane.
Objaśnienie obliczeń można znaleźć w pliku. Doc i arkusz kalkulacyjny, aby dowiedzieć się, czego szukasz. Arkusz został wykonany do obliczania prędkości nawijania, ale na wykresie masz długość uzwojenia jako funkcję grubości materiału.
Witam Aby uniknąć dolipranu, oto prosty wzór, który zakłada, że powierzchnia okrągłego pierścienia (circle ext - circle int) jest równa powierzchni L*t.
Nie potrzebujesz do tego oprogramowania. Średnica zewnętrzna wynosi
d=√(4∗t∗L/π+D^2 )
(Użyłem twoich adnotacji d dla dim ext i D dla diam int. Zrobiłbym odwrotnie)