Tworząc rysunek, używałem wymiarów 3D z Creo (tolerancje bezpośrednio w nim zawarte, lepsza stabilność systemu itp itp.).
Znalazłem funkcję "obiekty modelu" w Solidworks. Ogólnie rzecz biorąc, działa całkiem nieźle... z wyjątkiem wywołania wymiaru płaszczyzny odniesienia. Staram się, jak mogę, ale nie mogę tego zrozumieć. Cóż, nie jest to do końca dokładne, kiedy robię "cały model", mam wymiar, który się pojawia. Niestety (a taki jest cel tej opcji, z czego doskonale zdaję sobie sprawę), pojawiają się wszystkie wymiary modelu. Nie jest to najbardziej praktyczne do odnalezienia się
Ale nagle, przechodząc przez "wybraną funkcję", nic do zrobienia, nie widzę jej na ekranie. Mój wymiar jest zaznaczony w polu "zaznaczone do rysowania"
Witaj Coin37coin, Cóż, dokładnie w ten sposób wykonujemy wymiarowanie 3D. Ale może się zdarzyć, że są strony, które nie przychodzą lub się nie pojawiają. Więc oto jak zrobić zrzut ekranu =>
Lub również, gdy przejmujesz plan, może się zdarzyć, że są one ukryte, zwykle jesteś ostrzegany, że ten wymiar lub wymiary są ukryte, tak jak gdy wstawiasz wymiar 3D, masz również mały komunikat, który ci o tym mówi.
Wszystko to dzięki wersji SW2022 SP4.
Powodzenia. Informuj mnie na wszelki wypadek!! … @+. AR.
Chyba robię to źle, nadal nie mogę tego zrobić. Zacząłem od wybrania funkcji w drzewie odpowiedniego widoku. Wybrałem wszystko dobrze tak jak ty ... i nic! Nie mogę znaleźć wskazanej opcji, aby zobaczyć ukryte wymiary i adnotacje. Może moja wersja SP4 z 2021 roku na to nie pozwala (?)EDIT : J'ai trouvé, une option de la personnalisation de la barre d'outil qui n'était pas cochée
Jeśli robię cały model, kończę z mnóstwem wymiarów, których nie chcę mieć od razu
Czasami oprogramowanie nie lubi wstawiać wymiarów w widokach przekroju. Lub wymiar pozycjonowania znajduje się w innym widoku. Czy próbowałeś dodać ten sam widok cięcia nn, aby sprawdzić, czy pojawia się Twój wymiar w stosunku do planu?
Rzeczywiście, jeśli jest to w stosunku do płaszczyzny, a twoje cięcie nie jest we właściwej płaszczyźnie, to nie nadejdzie. Jeśli chodzi tylko o ocenę, dodaj ją ręcznie. Powodzenia. @+. AR.
Witam; Co się stanie, jeśli w polu "Obiekty modelu" zamiast wybrać "Cały model" jako źródło, wybierzesz "Wybrana funkcja"? Powinno to ograniczyć importowane wymiary (wszystko zależy od trybu projektowania 3D).
W przeciwnym razie, ale nie uważam tej funkcji za nieskuteczną, możliwe jest (w twoich szkicach) odznaczenie niektórych wymiarów do eksportu na twoim rysunku. Oczywiście zapomniałem nazwy tej funkcji, ale jest ona dostępna po kliknięciu prawym przyciskiem myszy na wymiary (myślę, że chodzi o "zadeklaruj ten wymiar dla Układu" lub coś podobnego.
Cóż, czy jest możliwe, jeśli dobrze rozumiem, aby mieć model 3D w najlepszym razie, jeśli nie jest poufny, lub zrobić zrzuty ekranu swojej części 3D szczegółowo opisujące każdy krok realizacji twojej części, tj. każdą funkcję z wymiarowaniem, jak wcześniej wykonano na twoim MEP.
W przeciwnym razie zawsze przechodzisz do swojego drzewa tworzenia, przechodzisz do funkcji, w której chcesz mieć ten wymiar i wstawiasz go ręcznie i to wszystko, powinien pojawić się w żądanym widoku MEP, ale nie będzie edytowalny.
Czy masz ten sam pb na bardzo głupiej części testowej?
Spróbuj umieścić wszystkie dostępne widoki w instalacji i ponownie przetestuj import boczny we wszystkich widokach. aby sprawdzić, czy nie zostanie umieszczony na płaszczyźnie 90°.
Postaram się nie zapomnieć o nikim w moich odpowiedziach.
@Maclane, nic się nie dzieje dokładnie po wybraniu " wybranej funkcji". Dlatego przyszedłem do używania " obiektu szablonu "... ale za dużo wymiarów, które są wyświetlane i bez możliwości wybrania niektórych z nich (punkt Creo, że mi tego brakuje)
@A_R, jak nazywa się ręczne wstawianie wymiaru z drzewa tworzenia? Nie mam nic przeciwko szczegółowemu uszczegóławianiu każdego etapu realizacji mojego utworu... ale to będzie bardzo długie! (67 funkcji) To powiedziawszy, jeśli ma wypaść ten słynny plan, szczęście: to moja druga praca. Zrobiłem więc wytłoczenie jednej Ø, a następnie umieściłem płaszczyznę w pewnej odległości
@opiep27, tak, mam ten sam problem z bardzo prostą częścią testową. W rezultacie, (aby udać się w kierunku @A_R. Załączam go do Waszej Świątobliwości w egzemplarzu Niezależnie od widoku, ten wymiar nie chce pojawiać się w trybie " wybrana funkcja" test. SLDPRT (57.0 KB)
Problem polega na tym, że ta funkcja w sensie funkcji dla rysunków nie istnieje. Funkcja kończy się na planie i dlatego nie ma wymiaru do wyświetlenia. Tak więc tak naprawdę nie widzę rozwiązania poza odznaczeniem wszystkich wymiarów, których nie chcesz, aby pojawiały się na planie i tym samym użyciem całego modelu.
Chciałem powiedzieć, że kiedy wchodzisz do swojego modelu 3D, przechodzisz do funkcji, w której chcesz mieć ten wymiar, po prostu umieszczasz go na szkicu funkcji, gdzie chcesz mieć ten wymiar.
Odpowiadając na twoje pytanie, na które zamierzam odpowiedzieć, a nie pytaniem, po co korzystać z planu do wykonania wytłoczenia?
Po prostu wykonałbym to cylindryczne wytłaczanie w pożądanym wymiarze, a następnie pożądane usunięcie materiału. W ten sposób cała Twoja ocena zostanie umieszczona w Twoim planie.
Na SW2020 za pomocą płaszczyzny i wyciągnięcia do tej płaszczyzny nie ma obaw o wymiar 53.3, dobrze pasuje do obiektów modelu i opcji zaznaczonej na rysunku. W załączeniu plik SW2020. Część 3.SLDDRW (118.2 KB) Pozycja3.SLDPRT (51.7 KB)
@sabadenis : Właśnie przetestowałem, wymiar jest wstawiany tylko wtedy, gdy wybierzesz "cały model" w imporcie obiektów modelu. Ale czy uda Ci się zaimportować ten wymiar za pomocą samego importu "wybranej funkcji"? Nie udało mi się pod SW2020
Bardziej prozaicznie, bo jestem przyzwyczajony do takiego myślenia. Tam nie widać tego w części testowej, ale mam kilka innych funkcji, które później korzystają z tego planu (między innymi dla wersji roboczych) Ponadto lubię mieć odniesienie i zidentyfikowaną płaszczyznę, którą mogę się poruszać, zamiast szukać początkowej funkcji w nadziei, że nie namieszałem. I wisienka na torcie, mogę usunąć profil bez utraty płaszczyzny haka dla innych funkcji