Dyskusja na temat użytkowania i funkcji 3DEXPERIENCE

Cze wszystkim

Jak niektórzy z Was już o to pytali, organizujemy tę rozmowę wokół tematu 3DEXPERIENCE. Nasz ekspert Visiativ @alexia.fernandes będzie w stanie odpowiedzieć na Twoje pytania i oświecić Cię w zakresie korzystania z tej platformy :grinning:
Wszelkie pytania dotyczące użytkowania i funkcji platformy 3DEXPERIENCE można zadawać (wszelkie pytania dotyczące ceny lub licencji należy kierować do przedstawiciela handlowego Visiativ)
Miłego dnia wszystkim, Coralie :slight_smile:

2 polubienia

Witaj Coralie, Witam wszystkich!

Dziękuję za to małe wprowadzenie :slight_smile:

Jestem Customer Success Managerem w Visiativ, niektórzy z Was mogą już znać mnie z naszych webinarów lub myCADday!

Cieszę się, że mogę wnieść swój wkład w forum Visiativ :raised_hands:

Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania tak precyzyjnie, jak to tylko możliwe.
Jeśli jednak widzę, że to samo pytanie pojawia się często, możemy zrobić z tego artykuł lub webinar, aby odpowiedzieć jak największej liczbie osób!

Miłego dnia wszystkim!
Alexia :slight_smile:

4 polubienia

Dziękujemy za otwarcie tematu @Coralie oraz dziękujemy za wzięcie udziału w grze @alexia.fernandes

Zamierzam więc otworzyć kulę pytań za pomocą bardzo prostego ... Czym dokładnie jest 3DEXPERIENCE?

Strona jest wykonana z ogólnego blasku, który nie pozwala mi zrozumieć rzeczy (jak wiele witryn teraz, niestety). I nie kwestionuję jakości webinaru, na pewno jest on bardzo dobrze wykonany... Po prostu nie jest w kulturze mojego społeczeństwa stanie przed ekranem ze słuchawką w uszach :slight_smile:

A więc drugie pytanie, które się z tym wiąże: co zmieni nam wspomniany przez @Maclane nowy model subskrypcji?

Jako klient SOLIDWORKS Solutions chcielibyśmy poinformować, że firma Dassault Systèmes podjęła decyzję o zmianie modelu zaangażowania dla wszystkich nowych zakupów licencji i konserwacji z dniem 1 lipca 2023 r.

> Rzeczywiście, głównymi obszarami rozwoju firmy Dassault Systèmes są wdrożenie rozwiązania 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS i PLATFORMY 3DEXPERIENCE.
> Te obszary rozwoju mają wpływ na sposób zaangażowania poprzez przejście z modelu tradycyjnego (zakup licencji wieczystej z utrzymaniem) na model subskrypcyjny.
>Tradycyjny model akwizycji jest nadal możliwy, ale na szczególnych warunkach.

> Dassault Systèmes SOLIDWORKS zdecydował, że od 1 lipca 2023 r ., w celu uzyskania licencji z zakresu SOLIDWORKS Classic (SOLIDWORKS, Simulation, PDM, Electrical itp.), obowiązkowe będzie teraz powiązanie jej z początkową 2-letnią umową serwisową, obejmującą jako standardowe role z platformy 3DEXPERIENCE , które zapewniają funkcje zarządzania danymi, współpracy, a także korzyści płynących z chmury.

>Koszt pozyskania nowej licencji zostanie więc mechanicznie zwiększony i będzie wiązał się z 2-letnim wsparciem dla tej nowej usługi."

4 polubienia

Witam :slight_smile:

Przede wszystkim dziękuję za pytanie!

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie w jednoznaczny sposób, ale postaram się to Wam to wytłumaczyć!

Platforma 3DEXPERIENCE ma być PLM w sercu społeczeństwa, platformą, która łączy wszystkich aktorów projektu, niezależnie od tego, do którego działu należą (Projekt, Biuro Metod, Kierownik Projektu itp.).

Poniżej znajduje się definicja z Dassault:

Platforma 3DEXPERIENCE to platforma, która dostarcza zestaw rozwiązań programowych dostosowanych do każdego interesariusza biznesowego zaangażowanego w cykl życia produktu.
Platforma integruje interaktywne narzędzia, począwszy od zarządzania projektami, a skończywszy między innymi na projektowaniu i symulacji 3D.

Istnieje jednak kilka poziomów korzystania z platformy w zależności od wielkości firmy i potrzeb użytkownika/użytkowników.

Poniżej znajduje się mały schemat, który prezentujemy naszym klientom, aby to wyjaśnić:

W przypadku drugiego pytania gorąco zachęcam do skontaktowania się z przedstawicielem handlowym Visiativ, który będzie w stanie znacznie lepiej poprowadzić Cię zgodnie z tym, co już masz, aktualnymi ofertami i specyfikacjami tej nowej oferty.

Podsumowując, począwszy od 1 lipca, wszystkie nowe dodatki do oferty SOLIDWORKS będą powiązane z dostępem do 3DEXPERIENCE. VISIATIV dodaje dostęp do usługi CSM, dzięki czemu możesz mieć do dyspozycji osobę dedykowaną 3DEXPERIENCE, która pozwoli Ci skonfigurować to, co chcesz na platformie.

Nie wahaj się, jeśli masz więcej pytań!

Alexia :raised_hands:

1 polubienie

Haaaa ... To jest PLM! W ten sposób jest to o wiele jaśniejsze. Teraz już wiem, o czym mówimy :joy:

I tak, jeśli dobrze rozumiem, skończymy z systemem PLM do zainstalowania, gdy kupujemy nowe licencje. Niezależnie od tego, czy tego potrzebujesz, czy nie.
W rezultacie będziemy musieli go zainstalować lub będzie on wyglądał jak moduł, który mamy bez jego używania. Innymi słowy, czy Solidworks może kontynuować pracę bez tego narzędzia?

1 polubienie

To trochę tak, jakby zmusić rękę do przełączenia się na PLM. Rozumiem podejście Przemysłu 4.0, ale narzucanie swojego narzędzia, które może być nieprzydatne lub niekompatybilne w zależności od środowiska przemysłowego (zgodność z określonymi przepisami), bez pozostawienia klientowi wyboru, przypomina mi niejasno Microsoft i IE, które skończyły się pozwaniem za nadużywanie pozycji dominującej.

5 polubień

Ma nakładkę PLM, to jest główny cel, jeśli mogę tak powiedzieć. Jednak wielu naszych klientów używa go obecnie jako przestrzeni dyskowej++, dodając aspekt zarządzania danymi technicznymi, którego nie ma w innym oprogramowaniu DMS lub przestrzeni dyskowej (zwłaszcza w przypadku przyrostu poprawek w przestrzeni, a nie w tytule i historii projektu).

Nie jest to obowiązkowy moduł, ale platforma oparta na przeglądarce, jest jak Twoja przestrzeń myCAD, łączysz się z nią i zarządzasz na niej swoimi danymi. Jeśli chcesz umieścić swoje dane SOLIDWORKS, musisz zainstalować dodatek, który połączy SOLIDWORKS z interfejsem 3DEXPERIENCE, tak jak w przypadku myCADTools (dla tych, którzy wiedzą :grin:).

Nikt Cię do tego nie zmusza, nadal będziesz mieć SOLIDWORKS, który znasz i będzie on nadal działał konwencjonalnie.
Dassault po prostu oferuje Ci możliwość przetestowania 3DEXPERIENCE, abyś mógł wyrobić sobie własne zdanie :slight_smile:
Ponadto VISIATIV udostępnia CSM, które pomogą Ci zdefiniować Twoje potrzeby (jeśli takowe posiadasz) i pomogą Ci odkryć interfejs!

2 polubienia

Witam
Dla osób, które mają już PDM i chcą dodać więcej licencji po lipcu, jak to będzie działać? Czy istnieje związek między PDM a 3D Experience?

1 polubienie

@Domino_Day , nie jestem pewien, czy to tylko do dodawania licencji. Zastanawiam się, czy nie dotyczy to również odnowienia licencji

2 polubienia

W przypadku pytań dotyczących e-maila, który otrzymałeś w piątek, ponawiam moją radę, aby skontaktować się z przedstawicielami handlowymi. Nie chodzi o to, że nie chcę ci odpowiadać, ale nie mam wszystkich informacji i wszystkich szczegółów na temat tego, co się wydarzy i jak to zostanie wprowadzone.

3DExperience ma zastąpić PDM czy jako uzupełnienie?

1 polubienie

Witam
Myślę, że e-mail jest jasny, niezależnie od tego, czy korzystasz z "3DEXPERIENCE", czy nie, przy zakupie nowej licencji (do sprawdzenia w celu odnowienia umowy serwisowej), będziesz musiał zapłacić 2 lata obowiązkowej konserwacji za "3DEXPERIENCE".

1 polubienie

3DEXPERIENCE nie ma na celu zastąpienia PDM.
Chodzi raczej o wprowadzenie nowego sposobu zarządzania danymi technicznymi dla firm, które ich nie posiadają, na pełnej platformie chmurowej, która różni się od PDM.

Obowiązkowe i płatne odkrycie 3DExperience, nawet dla tych, którzy są już wyposażeni w rozwiązanie do zarządzania danymi technicznymi, takie jak SW PDM lub inne (np. SMARTEAM, ARAS...)?

Osobiście nie idzie to dobrze. Zwłaszcza po ustaleniu, że 3DExperience nie jest (zdecydowanie) najbardziej odpowiednim rozwiązaniem dla SMB w kontekście badania zmian PLM.

3DExperience ma istotne wady:

• jego działanie jako licencja imienna z cesją na minimum 30 dni.
    Aby uniknąć płacenia za licencję/rolę za każdego członka BE, menedżer firmy powiedział mi podczas MyCADday, że stworzył "zwykłego" użytkownika do wykonywania pewnych operacji i ubolewał nad utratą identyfikowalności (kto co zrobił).

• Niektóre podstawowe funkcje oprogramowania, które są obsługiwane tylko w przypadku określonej roli 3Dx, takie jak komponenty obwiedni.
    Komponenty obwiedni. są domyślnie wykluczone z zestawienia komponentów w SolidWorks. Jak można było zauważyć podczas prezentacji produktu 3DExperience, aby komponenty koperty mogły być skutecznie wyłączone z BOM, wymagana jest szczególna rola zarządzania BOM. W końcu płacisz 2 razy za funkcję!

4 polubienia

Witam;

Dziękuję @alexia.fernandes za te informacje, tak jest jaśniej.

Co jednak z zakupem nowej licencji... tylko ci drudzy otrzymają (narzucony) dostęp do 3DExperience i jego środowiska podobnego do OS-PLM?
(Cóż, jeśli musisz za to zapłacić, równie dobrze możesz z niego skorzystać, prawda?)
Stare "historyczne" licencje w toku w społeczeństwie, oni, tinrin, nib, nada? W jaki sposób będą one pogodnie współistnieć? (Całkowicie się z @Silver_Surfer zgadzam ... Jest to jednak rozdmuchane jako coup de force!).

Pozdrowienia.

2 polubienia

Cze wszystkim
Przede wszystkim dziękujemy alexia.fernandes za odpowiedzi na nasze pytania.
Osobiście zadzwoniłem już do naszego przedstawiciela handlowego Visiativ, aby dowiedzieć się trochę więcej. Według niego nie ma to wpływu na odnawianie licencji. Nie wie, czy będzie to miało wpływ na odnowienia w przyszłości.
Według niego cena aktualizacji obecnych licencji do rozwiązania 3DExperience byłaby wyższa przy równoważnych funkcjonalnościach.

4 polubienia

… Przypomina mi to niezwykle rozsądny i super odpowiedni wybór Dassault Systèmes, aby usunąć rejestracje licencji "online (1)" w środku blokady " Covid " pod pretekstem kosztów utrzymania serwera...

(1): umożliwia łatwe przełączanie licencji Solidworks między komputerem roboczym a stacją roboczą " Telepraca " i odwrotnie...

Miła decyzja, bez wątpienia dobrze przemyślana...

2 polubienia

Postaram się ożywić dyskusję pytaniami o zastosowania i funkcje 3DExperience.

W 3DExperience mamy pojęcia tego:

• Produkt fizyczny : konfiguracja części lub zespołu, który można wyprodukować. Podczas zapisywania pliku .sldprt lub .sldasm w przestrzeni współpracy, każda konfiguracja staje się fizycznym produktem z unikalnym numerem części.

• Reprezentacja : Konfiguracja części lub zespołu, którego nie można wyprodukować (rozstrzelić, spłaszczyć lub zwinięty)

• Rodzina CAD (i obiekty w rodzinie CAD): Składa się z jednej lub więcej konfiguracji części lub zespołu. Może obejmować kilka produktów fizycznych.

Określa się, że obiekt w rodzinie CAD jest konfiguracją główną lub konfiguracją najwyższego poziomu.
Stąd moje pytanie:

• Czy produkt fizyczny musi być konfiguracją najwyższego poziomu (pole wyboru)?

• Czy rozróżnienie między Produktem Fizycznym a Reprezentacją jest dokonane w momencie nagrywania w 3DX w przestrzeni współpracy?

Poważny problem może pojawić się w momencie migracji danych: często zauważamy niewłaściwe wykorzystanie konfiguracji i stanów wyświetlania. Możemy powiedzieć wprost, że stany wyświetlania są źle rozumiane i niewłaściwie używane, a w większości przypadków producenci będą preferować konfigurację, w której powinni używać stanu wyświetlania.
Kiedy dokonuje się wyboru 3DX, ilość danych jest taka, że nie do pomyślenia jest nagrywanie plik po pliku w celu zidentyfikowania konfiguracji, które są w rzeczywistości Produktami Fizycznymi i tymi, które są Reprezentacjami.

@alexia.Fernandes, czy ten problem pojawił się kiedykolwiek w projekcie migracyjnym? Jak sobie z tym poradzino?

2 polubienia

Rozumiem twoje pytanie. Temat, o którym wspominasz, dotyczy migracji istniejących danych do 3DEXPERIENCE, a dokładniej zarządzania skonfigurowanymi częściami SOLIDWORKS. Jest to prawdziwy projekt PDM/PLM, którego celem jest wdrożenie 3DEXPERIENCE jako rozwiązania dla przedsiębiorstw. Moja poniższa odpowiedź jest zatem tylko dla tego typu projektów, a nie dla osób, które od lipca będą korzystać z 3DEXPERIENCE w celu archiwizacji i udostępniania danych.

To odzyskiwanie danych jest w rzeczywistości projektem w ramach projektu konfiguracji rozwiązania do zarządzania danymi technicznymi, niezależnie od wybranego rozwiązania (Dassault, Siemens, PTC itp.). Postaram się udzielić kilku odpowiedzi.

Przede wszystkim widzę, że zrozumiałeś mechanizm zarządzania konfiguracją w 3DEXPERIENCE. Dla dobrego zarządzania konieczne jest rozdzielenie konfiguracji konstrukcji (np. różne rozmiary tej samej) oraz konfiguracji reprezentacji lub wyświetlania (np. tłok otwarty/zamknięty). Jeśli Twoje konfiguracje zostały utworzone w "czysty" sposób w SOLIDWORKS, platforma będzie w stanie automatycznie rozpoznać elementy "produktu fizycznego" i elementy "reprezentacji". Niestety, rzadko zdarza się to w przypadku naszych klientów, którzy przed importem muszą ręcznie odebrać te elementy. Stąd praca nad przygotowaniem danych, którą widziałeś.

Ogólnie rzecz biorąc, VISIATIV zaleca przeprowadzenie prawdziwego przygotowania przed importem. Główne etapy tej pracy to:

Uporządkuj to, zachowaj to, co najważniejsze, nie importuj całej historii.
Pracuj nad nazywaniem tych plików. Rzeczywiście, PLM zapewnia funkcje, które pozwolą Ci nie musieć już używać znaczącego nazewnictwa, które często jest kłopotliwe w utrzymaniu.
Opłakiwanie utraty konfiguracji SOLIDWORKS. Korzystanie z narzędzi takich jak 3DEXPERIENCE pozwoli Ci zautomatyzować korzystanie z elementów bibliotecznych, dzięki czemu będziesz mógł łatwo projektować i ponownie wykorzystywać zawartość. I odwrotnie, w kontekście PDM / PLM, konfiguracje obciążają twoje złożenia. Zawsze wyjaśnia się, że lepiej jest zmarnować 3 minuty na projektowanie nowego odniesienia śrubowego niż 1 minutę za każdym razem, gdy otwierasz lub zapisujesz zespół na resztę czasu projektu.

Wreszcie, dotarły do nas pogłoski, że Dassault pracuje nad nowymi mechanizmami, które usprawnią transfer danych i uprością podejście do zarządzania skonfigurowanymi częściami.

Wdrożenie rozwiązania do zarządzania danymi technicznymi wymaga inwestycji czasu. Visiativ może pomóc Ci w szybszym działaniu, w szczególności dzięki pakietowym usługom, które obejmują pomoc w odzyskiwaniu danych.

3 polubienia

Witam
Jestem użytkownikiem platformy od 2 lat i bardzo rzadko korzystamy z PDM.
Powiedziałbym nawet, że 3D Experience to znacznie więcej niż PDM. Należy ją postrzegać jako nowy ekosystem pracy, w którym pojęcie współpracy nabiera bardzo silnego wymiaru.
Nasze społeczeństwo jest podzielone na odległe miejsca. Platforma jest cyfrowym miejscem, w którym mamy wszystkie nasze projekty, którymi się dzielimy. To napęd Microsoft do potęgi 100. A naszą cechą szczególną jest to, że używamy go nawet z naszymi klientami, którzy nie są wyposażeni.

3 polubienia