Dyskusja na temat użytkowania i funkcji 3DEXPERIENCE

Witam

Uh... Jak @Maclane zasugerował:

[…] Czy nie byłaby to okazja dla przedstawicieli Visiativ i/lub Solidworks, aby zostać wysłuchanymi tutaj? Tylko po to, żeby mieć trochę kontrekspertyzy, bez żadnego drewnianego języka.

@OlivierH, jak przebiega wdrożenie?

Pojawiły się uwagi dotyczące przydzielonej przestrzeni dyskowej... Uczestniczyłem w wielu webinarach, obejrzałem wiele (zbyt wielu?) filmów demonstracyjnych i kilkakrotnie przetestowałem 3DX, w szczególności podczas wydarzeń MyCAD. Zauważyłem, że generowanie nowych wersji odbywa się w stylu " zależny użytkownik":

• Jeśli nie zaznaczymy pola " nowa wersja ", mam wrażenie, że nadpisujemy poprzednią wersję.
  • Nigdy nie byłem w stanie mieć wersji demonstracyjnej odzyskiwania poprzedniej wersji/rewizji!

Kiedy zadałem to pytanie, nie było jednoznacznej odpowiedzi: " Tak, ale nie..." Na pewno musi być gdzieś ustawiony... Mój kolega musi wiedzieć...  Nie udało mi się zidentyfikować kolegi, o którym mowa, aby zadać mu to pytanie ponownie.
Jeśli rzeczywiście tak to działa, to nic dziwnego, że oferowana przestrzeń do przechowywania jest tak mała, ale naprawdę nie jest to dobre dla historii!

@icome , co może Pan/Pani powiedzieć na ten temat?

Zakończmy ten post zabawnym akcentem: niedawno miałem kontakt z użytkownikiem 3DX z Ameryki Północnej, który również podzielił się ze mną swoją opinią i dał mi najzabawniejsze z porównań (tłumaczę, starając się nie przekraczać limitów, aby nie angażować moderatora):

3DX jest trochę jak szczeniak Stallone'a w Demolition Man, z 3 pozłacanymi muszlami, które uzasadniają cenę... Możesz chi¤# swój projekt, ale w końcu masz go dużo i masz tylko rachunki, które cię podpalają!

:rofl:

Cóż, chciałbym też powiedzieć, że otrzymałem bardzo pozytywne opinie! Ale mniej licznie... i nie tak śmieszne!

1 polubienie

« … Spokój i błogość @Silver_Surfer .
Jedyne co pozostaje to nauczyć się używać tych 3 powłok, bez otrzymania mandatów za naruszenie kodeksu moralności języka. »

"John Spartan w Człowieku demolce"

3 polubienia

Witaj Cyryl :slight_smile:

Uważam, że brakuje nam patrzenia w przyszłość!
Pozwól, że wyjaśnię! (no prawie)

Jeśli włożymy dwie sekundy w obiektyw Dassault, sprowadza się to do tego, że "przyszłość oprogramowania to oprogramowanie w chmurze", a więc wszystko, co jest również plikiem w chmurze.
(celem jest, aby nie przechodzić już przez system Windows poprzez korzystanie z nowych technologii, o których mówi się, że są bardziej wydajne, niż rodowa kodyfikacja oprogramowania (według menedżera VISIATIV).
Dla przypomnienia, pierwsze wersje oprogramowania były na linuxie :cold_face:

Nowa wersja solidworks w chmurze jest z punktu widzenia HMI ściśle identyczna z wersją autonomiczną. Z drugiej strony wszystko, co jest zarządzaniem BDD, jest z pewnością wydajniejsze w chmurze.

Więc jeśli podsumuję, to na pewno jest wiele do zyskania przechodząc do chmury dla wszystkich nowych projektów i utrzymując stary system bez żadnej aktualizacji i 10 do 15 lat później zatrzymując okna SW.

Tak więc prawdziwym problemem, jeśli dobrze rozumiem, byłoby posiadanie prawdziwego wsparcia przejściowego (co przy okazji będzie kosztować trzy blindy).
To pokazuje, że sprzedaż oprogramowania (wciskasz pudełko na ladę i to wszystko) jest łatwiejsza niż dokonanie zmiany, która może zintegrować całą złożoność występującą w firmach, w tym tych korzystających z zaawansowanych EPDM.

Przeprowadzając kilkakrotnie duże zmiany systemu, czy to w dziedzinie technicznej, dystrybucyjnej, czy też księgowości dla firm z kilkoma milionami klientów, mogę Cię zapewnić, że jeśli nie masz dedykowanego zespołu projektowego, który zapewni przejście, to z pewnością będziesz przeklinać uprawą bananów do końca życia.

Dziś Visiativ nie zdaje sobie sprawy ze skali problemu, a argumenty kilku dostępnych techników nie trzymają się kupy.
Nie myl eksperta z ekspertem w uderzeniach, które gubią się, jeśli są źle zarządzane
Rewolucji nie dokonuje się za pomocą drewnianego widelca i chusty.

Pozdrowienia

3 polubienia

Musiałem sprawdzić "Espingole" w słowniku... :sweat_smile:

Wracam do tego tematu, ubolewając nad tym, że choć to tylko forum, to ani Visiativ, ani Solidworks, ani żaden inny przedstawiciel 3Dxperience, nie jest skory do obrony swojej platformy...
Czy brakuje im argumentów?

2 polubienia

Cze wszystkim

Uważaj na amalgamaty, nie chodzi o "obronę" platformy, ale o jej lepsze zrozumienie: nasz ekspert @alexia.fernandes udzielił Ci kilku odpowiedzi wcześniej w dyskusji, ale niestety nie może odpowiedzieć na wszystkie konkretne przypadki każdego z nich.

Czy widziałeś film, którym podzieliłem się z tobą w tej dyskusji? https://www.visiativ.com/replay/les-evolutions-de-loffre-3dexperience-solidworks/

Proponuję również obejrzeć ten film: https://www.youtube.com/watch?v=AYgrv3_3WXo na temat różnicy między SOLIDWORKS PDM a 3DEXPERIENCE

W tym tygodniu przyjedzie ekspert, który odpowie na poprzednie wiadomości w rozmowie!
Miłego dnia! Coralie

Mam problem z tym filmem, który konfrontuje SW PDM i 3DEXPERIENCE...
Jest wiele przeoczeń... a te mają tendencję do umieszczania 3DX w centrum uwagi.

PDM = hosting na Twoim serwerze / 3DEXPERIENCE wyłącznie w części chmurowej...

Fałsz: Możliwe jest posiadanie 3DX w siedzibie lokalnej i możliwe jest umieszczenie PDM w chmurze: SOLIDWORKS PDM w chmurze - Technologia wspomagana komputerowo (cati.com)

PDM = plikowy model dokumentu

Tak, ale nie tylko... PDM posiada menadżer elementów. Ok, jest jak jest, ale istnieje. Dodatkowo PDM ma super ciekawą funkcję, która polega na tworzeniu plików wirtualnych (Uwaga: mówię o plikach wirtualnych, a nie o wirtualnych komponentach w asemblerze SW).

A potem jest SW MANAGE... Nie jest o tym wspomniano, ale ten dodatek jest świetnym wzmacniaczem z ulepszonym zarządzaniem artykułami, zarządzaniem procesami, zarządzaniem zadaniami, który umożliwia powiązaniom obiektów lub rekordów korzystanie ze słownictwa oprogramowania, takiego jak zadanie Gantta z produktem CAD... tak jak 3DX!

Wyszukiwanie przypadków użycia w 3DX jest graficzne

Cóż, w PDM musisz aktywować widok Domek na drzewie w zakładkach Zawartość i Używane w, a stanie się on graficzny. Może nie jest tak potężny, ale...

PDM jest zasadniczo przeznaczony do zarządzania danymi generowanymi przez biuro konstrukcyjne wyposażone w SolidWorks...

SW Electrical do projektowania elektrycznego, Composer do dokumentacji technicznej, Visualize do dokumentacji marketingowej, Autocad, żeby wymienić tylko kilka, wszystkie mają swoją integrację z oprogramowaniem PDM.
Dostępne są również złącza PDM dla oprogramowania innego niż SolidWorks.

Jeśli nie chodzi o to, aby VISIATIV " bronił " platformy, ale o jej lepsze zrozumienie, chciałbym to lepiej zrozumieć, proszę:

image
[…] Konfiguracje, części pochodne, części wstawione do innego, komponenty wirtualne, zamienniki odniesień, tabele rodzin, niestandardowe skrzynki narzędziowe, ... i tak dalej! Zgadnij co? z 3DX "wsparcie techniczne" radzi zapomnieć o tym wszystkim, ponieważ platforma bardzo źle sobie z tym radzi...

Jeśli zaleca się zapomnieć o tych (istotnych dla mnie) cechach SW, to jak 3DX zrekompensuje ten brak?

3 polubienia

Witam

Jestem trochę spóźniony w tym wątku i nie będę omawiał wszystkich punktów, o których mówię od kilku miesięcy.
Jestem kierownikiem ds. wsparcia w Visiativ.
Chcę Ci powiedzieć, że platforma 3DExperience stale się rozwija. W wersji 2024 wprowadzono kilka świetnych zmian, szczególnie w zakresie zarządzania konfiguracją i optymalizacji wydajności.
Ponadto nasz zespół CSM (Customers Success Manager) jest odpowiedzialny za pomoc w rozpoczęciu pracy z platformą 3DExperience, a nasz dział wsparcia jest do Twojej dyspozycji, aby wziąć pod uwagę wszelkie usterki, które możesz napotkać.

Z poważaniem

Cze wszystkim.
Czy są jacyś nowi użytkownicy 3D Experience?
Obecnie jesteśmy w trakcie wdrażania w firmie.
Chciałbym uzyskać informacje zwrotne na temat informacji zwrotnych z wdrożeń w innych firmach.
Dziękuję za odpowiedzi.

1 polubienie

A jak przebiega wdrożenie po Twojej stronie?
Nie widziałem w Twoich poprzednich postach, z jakiego systemu migrowałeś swoje dane. PDM? Inny?

Wcześniej nie mieliśmy PDM.
Przechodzimy od razu do a3D Experience.
Testuję od kilku miesięcy z 2 innymi kolegami.
Konfiguracja zajmuje dużo czasu, ponieważ myślę, że jesteśmy jednymi z pierwszych, którzy z niego korzystają.
Dobrą rzeczą jest praca na dysku twardym, która jest szybsza niż praca na serwerze. Z drugiej strony musisz zaplanować czas tworzenia kopii zapasowej na serwerze DASSAULT w ciągu dnia, przerwy na kawę są do tego idealne.
Minusem jest zapomnienie o starym sposobie pracy z Eksploratorem Windows i klasyfikacją plików, trochę trudno jest zacząć.

Osobiście w domu poddaliśmy się z mojego punktu widzenia, jeszcze nie idealnego. A to jest dla nas zdecydowanie nieodpowiednie.

2 polubienia