Ocena wydajności. Wersja błędu

Witam
Od jakiegoś czasu doświadczam spowolnień podczas otwierania, nagrywania czy regeneracji moich blendów. Kiedy przeprowadziłem ocenę wydajności oprogramowania, zauważyłem, że mówiła mi, że niektóre komponenty nie są zaktualizowane do najnowszej wersji (2025-5), co nie jest prawdą.
Po kliknięciu przycisku, aby je wyświetlić, okno dialogowe jest puste.
Czy ktoś zna tego rodzaju problem?
Zastanawiam się, czy nie ma to wpływu na moją powolność opisaną powyżej.

1 polubienie

Witam;

Nie jest wcale wykluczone, że wpłynie to na wydajność po otwarciu, Solidworks nie lubi " pracować " z komponentami kilku wersji. (teoretycznie nie obejmuje to dodatków Service Pack (SP)).

Czy to nie niemożliwe, że zapomniałeś przekonwertować niektóre komponenty na tylko do odczytu (mam na myśli w szczególności komponenty Twojej biblioteki, w tym wszystkie konfiguracje?).
Bo 52 komponenty z 323 wydają mi się dużo.
Nie jest wykluczone, że " Kontroler poprzedniej wersji" będzie również liczył rysunki (ale powinny one mieć wpływ na otwieranie złożeń).

Można bezpośrednio kontrolować wersję komponentów w przeglądarce plików Solidworks, aby uzyskać lepszy przegląd:

W języku angielskim ta kolumna nazywa się " Ostatni rekord SW z ":
image

Dodatkowa uwaga: Musisz również pomyśleć o konwersji wszystkich swoich modeli (Drwdot / Prtdot ... AsmDot) do nowej wersji (chociaż idealnym rozwiązaniem jest przerobienie ich od zera).

Pozdrowienia.

4 polubienia

Dziękuję za te informacje, nawet jeśli jest to trochę żmudne, aby trzeba to robić we wszystkich podkatalogach.
Ale moje pliki są bardzo aktualne, otwieram mały podzbiór do sprawdzenia, znajduje mi dwa lub trzy rzekomo przestarzałe pliki, których nawiasem mówiąc, nie może wyświetlić w oknie dialogowym, więc otwieram wszystkie pliki jeden po drugim: wszystkie są aktualne!!
Ale kiedy otwieram na przykład archiwum, solidworks oczywiście pokazuje mi przestarzałe pliki, a okno dialogowe wyświetla je mnie.
W tym przypadku tak nie jest

??? Cóż, wykonaj globalne wyszukiwanie za pomocą *.sld *, aby kontrolować wszystko w tym samym czasie w eksploratorze...
Uważaj na konfiguracje, to nie dlatego, że aktywna konfiguracja jest aktualna, wszystkie są aktualne...

3 polubienia

Nie mam problemu z wersją, wszystko jest aktualne, co do konfiguracji to nie ma to z tym nic wspólnego: plik to plik, wszystkie jego konfiguracje mogą nie zostać odbudowane, ale wersja jest wspólna dla wszystkich.
Więc myślę, że to błąd (wydaje mi się, że całkiem niedawno, ponieważ sp4 nie zgłosił mi tego problemu)
W przeciwnym razie rozwiązałem większość moich problemów z powolnym ładowaniem i przełączaniem się z jednego okna do drugiego, wyłączając opcję " Automatycznie optymalizuj rozwiązany tryb i ukrywaj tryb Lite " w wydajności

perf

Cóż, wykonaj globalne wyszukiwanie za pomocą *.sld *, aby kontrolować wszystko w tym samym czasie w eksploratorze

Nie działa w trybie wyszukiwania (kolumna pozostaje pusta bez informacji), ale po prostu przeglądając foldery.

Tym lepiej, jeśli znalazłeś rozwiązanie (nawet częściowe) tego problemu, to powiedziawszy, w żadnym momencie nie wspomniano o powolności ładowania i przełączania się z jednego okna na drugie. Pytanie dotyczyło wersji plików Solidworks...
Podczas wyszukiwania *.sld * ... Nie zgadzam się z tym... (ale prawdopodobnie jest to również błąd wersji):

1 polubienie

Tak, to zaskakujące, w skrócie nie wyświetla niczego w domu w trybie " szukaj ".

Mój pierwszy post informował o powolnym ładowaniu i regeneracji... Chodziło mi o to, że kiedy otwierałem i edytowałem część zespołu, powrót do zespołu nadrzędnego był powolny

Ciekawe, doprawdy,
Czy w pobliżu nie leżą resztki po starej instalacji Solidworks?
Albo gorzej ze współistnienia dwóch wersji?

Czy w przypadku wyszukiwania wyświetlasz rozszerzenie na końcu pliku?
image
Aby wyświetlić rozszerzenia (przed rozpoczęciem wyszukiwania):

Rohhhh! @sbadenis ! Czy nie jest tu zabronione wymawianie nazwy tej firmy?
image
Czy jeśli powiemy to 3 razy, co się stanie? Solidworks wraca do autoca (cenzura)?

1 polubienie

Witam @o_hazard_vfc

Możliwe jest sformatowanie folderu zgodnie z własnymi preferencjami i normalne rozpowszechnienie tego widoku do innych folderów...

1 polubienie

Tak

Tak, jest to zrobione, ale nie działa w trybie " szukaj " przynajmniej dla mnie

nie, mam tylko jedną wersję, którą za każdym razem nadpisuję

1 polubienie

… Ouch!! O to mi chodziło, o wiele lepiej jest całkowicie odinstalować wersję Solidworks (odinstaluj + usuń katalogi i pliki + wyczyść rejestr) przed zainstalowaniem nowej wersji.

2 polubienia

@Maclane to właśnie 1. link ilustrował wyświetlanie i niewyświetlanie rozszerzenia.
A ja nic nie powiedziałem!:grin:

2 polubienia

Ojej, mam nadzieję, że tworzenie kopii zapasowych i przywracanie ustawień nie zepsuje zbytnio.

… Inżynierowie Dassault przewidzieli ten ruch, mówiąc:
" Najlepiej nie importować ustawień, ale przerobić je od zera dla każdej nowej instalacji". 
Ale musiałby też zostać przerobiony:
=> Wszystkie modele (części/złożenia/spawane mechanicznie...)
=> Wszystkie mapy bazowe ...
Ect...

Przyznam, że nie robię tego systematycznie i na razie nie napotkałem większych problemów z ponownym zaimportowaniem moich Ustawień.
Radzę jednak zrobić jak najwięcej zrzutów ekranu (lub za pomocą makra ze stosu kodu), aby móc znaleźć odpowiedniki poprzednich ustawień, jeśli musisz przejść przez reset.

W porządku, dzięki za informację. Ale to pierwszy raz, kiedy to widzę. Mam wiele pozycji bibliotecznych, które mają więcej niż 10 lub 15 lat i od tamtej pory nigdy nie sprawiały żadnych problemów, podobnie jak modele czy tła

Wiedząc o tym, zacząłem od solidworks 97 pod win NT, w czasie, gdy multi-body nie było możliwe na SW przed słynnym 2001+, który zrewolucjonizował produkt o spawane konstrukcje.
.
NAKRĘTKA H.SLDPRT (1.3 MB)

Oto plik z 2024 roku, który ciągnąłem przez jakiś czas (został utworzony w 2005 roku może przez Axemble, ex Visiativ, jeśli się nie mylę) po prostu ledwo go uprościłem.
Wydaje się, że jest przestarzały w moich zgromadzeniach, zauważyłem to, wymazując (i nie usuwając) krok po kroku składniki jednego z moich zespołów, aby znaleźć czarną owcę
A jak to wygląda u Ciebie?

To blisko lustra, że jest niebezpiecznie: Boulet corp

1 polubienie

… A co z sokiem z żuka? Prawda! (ten z 1988 roku, nie ten z 2024 roku...) Nie ma potrzeby korzystania z lustra.

1 polubienie