Podczas testów w programie Inventor udało się wyeksportować konstrukcję do formatu .rtd w celu zaimportowania jej do oprogramowania obliczeniowego Autodesk Structural Robot.
Czy wiesz, czy można zrobić to samo z oprogramowaniem? Czy powinniśmy skorzystać z innego formatu?
Przetestowaliśmy plik . DWG, step, ifc, sat i igs, ale bez prawdziwego sukcesu....
Tak, dużym problemem jest to, że chcemy uzyskać szkic 3D (szkielet) konstrukcji, aby umieścić go w Robocie, ale:
Wydaje mi się (do potwierdzenia), że niemożliwe jest przekonwertowanie szkicu SW na dwg lub inny format, ponieważ eksport będzie obejmował tylko bryły 3D.
Więc utknąłem w tym punkcie eksportu...
@coin37coin, mogę zrobić to "wybryki", przechodząc przez Inventora, który został przekonwertowany do formatu RTD, ale nie mogę znaleźć tego pomostu między moim szkicem 3D SW a DWG
Ale dziwne jest, że w SAT lub AICI to nie działa, zobacz ten film:
https://www.youtube.com/watch?v=Eb54_D4QSvo
W przeciwnym razie jedynym okrężnym sposobem, jaki widzę, ale może to zająć trochę czasu, jest wyeksportowanie pliku DWG widoków z przodu, boku i z góry. Następnie, na przykład w DraftSight, zrekonstruuj plik DWG 3D "ręcznie"... aby wyeksportować go później...
Właśnie obejrzałem twój film i rzeczywiście działa na dużą objętość, ale nie udało mi się wyeksportować szkicu 3D. Myślę, że oprogramowanie konwertuje powierzchnie na dane, ale ponieważ szkic 3D jest szkicowy, nie znajduje powierzchni.
Spóźniona odpowiedź, ale hej, właśnie zrobiłem test u klienta i w IGES, sprawdzając opcje eksportu SolidWorks, eksport szkiców 3d i / lub krzywych 3d, to działa.