Witam
W Solidworks, gdy zapisuję plik w formacie STEP w moich folderach, jest on w formacie PDF.
Czy masz rozwiązanie, aby rozwiązać ten problem?
Dziękuję
Witam
W Solidworks, gdy zapisuję plik w formacie STEP w moich folderach, jest on w formacie PDF.
Czy masz rozwiązanie, aby rozwiązać ten problem?
Dziękuję
Witam
Kiedy mówisz, że Twój plik jest w formacie pdf w Twoim folderze, musisz zrozumieć, że rozszerzenie to pdf lub że ikona pliku to pdf?
Pozdrowienia
Ma ikonę PDF, a kiedy chcę go otworzyć, klikając go, chce go otworzyć w programie Adobe Reader.
Witam
Spróbuj kliknąć plik prawym przyciskiem myszy, -> otwórz za pomocą -> wybierz domyślny program -> Solidworks.
Moim zdaniem jest to również tylko domyślny problem z programem w plikach krokowych w systemie Windows.
Witam:
Otwórz Eksploratora Windows w folderze z plikiem kroków. Następnie kliknij prawym przyciskiem myszy gówno .step, a następnie "Otwórz za pomocą...." , a następnie "Wybierz program domyślny"
Wybierz żądany program i zaznacz pole "Zawsze używaj wybranego programu, aby otworzyć ten typ pliku". Nareszcie ważne.
@+
Gdy ustawiam Solidworks jako program domyślny, pojawia się błąd informujący, że nie można skojarzyć programu z tym typem pliku.
Tworzę zespoły narzędzi dla CAD/CAM i w Solidworks, gdy mój montaż jest gotowy, chcę go zapisać w formacie STEP.
I tak oto kończę z plikiem PDF.
Skończysz z . KROK, ale Windows chce go otworzyć za pomocą Adobe Acrobat Reader DC, oczywiście problem wynika z powiązania domyślnego programu z rozszerzeniem pliku w systemie Windows.
Za pomocą którego domyślnego programu chcesz otworzyć ten plik kroku?
Pozdrowienia
Dla porównania, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, włącz wyświetlanie rozszerzeń plików w Eksploratorze Windows (w W7: narzędzia/opcja folderu/widok/ odznacz pole "ukryj rozszerzenie pliku znanego typu").
Myślę jednak, podobnie jak moi koledzy, raczej o problemie skojarzenia programów.
Jeśli możesz, spróbuj zainstalować IDA-Step (jest to darmowa przeglądarka w wersji podstawowej), która automatycznie skojarzy się z plikami STEP i pozwoli Ci sprawdzić plik w szybszy sposób niż otwieranie go w oprogramowaniu.
Moim domyślnym programem do otwierania plików STEP jest Solidworks.
A mój komputer jest pod W10
Witam
Na zrzucie ekranu widać, że domyślnym programem jest Adobe, wystarczy kliknąć edytuj i wybrać Solidworks
Witam
Wydaje mi się, że miałem już ten problem ze starszą wersją Solidworks. Wynikało to głównie z ograniczeń nałożonych przez nasz dział IT na profile użytkowników.
Jeśli jest to ten sam przypadek (np. nie jesteś lokalnym administratorem swojego komputera), administrator musi przejąć i skojarzyć rozszerzenie z programem.
Jeśli nadal nie działa, może to oznaczać, że instalacja Soidworks jest uszkodzona (przy okazji, która to wersja?)
Nie jestem administratorem mojego komputera i korzystam z oprogramowania Solidworks 2016
Spróbuj więc zobaczyć z administratorem serwisu informacyjnego, aby mógł dokonać skojarzenia (z pamięci interweniuje w bazie danych rejestru i myślę, że nie masz uprawnień, stąd awaria)
Witam
Zainstaluj IDA-STEP, który jest krokiem przeglądarki, więc zastąpi Adobe w domyślnym wyborze
To nie jest problem z solidworks, ale przynależność do pliku W10
IDA-STEP to rewolucyjne oprogramowanie modułowe przeznaczone do przeglądania i edycji plików STEP, w tym modeli 2D / 3D, PCB/PCA, a także PDM i innych tego typu danych.
IDA-STEP ma na celu objęcie wielu aspektów modelowania produktów przemysłowych, z naciskiem na oglądanie 3D i edycję PCB, co znacznie upraszcza proces produkcyjny. W związku z tym zapewnia użytkownikom zestaw komponentów, które mogą przyczynić się do wygodniejszej analizy danych CAD.
Czyli rozwiązaniem byłoby poproszenie mojego działu IT o przejęcie kontroli w celu powiązania pliku STEP z Solidworks?
Osobiście zawsze przechodzę przez solidworks, aby otworzyć KROK, wykonując file/open, ponieważ dwukrotne kliknięcie KROKU bezpośrednio w eksploratorze nie działa cały czas ...
Rzeczywiście, gdy chcę otworzyć plik bezpośrednio z Solidworks, nie mam żadnych problemów, ale tylko wtedy, gdy dwukrotnie kliknę na plik.
Możesz też przeciągnąć plik do folderu Bryła, co również spowoduje otwarcie pliku z trybem Bryła. Nie zapomnij zapisać nowego pliku za pomocą Solid i STEP i dać nam znać, jeśli problem nadal występuje...
Dziękuję, bardzo serdecznie