Witam wszystkich. (przepraszam, jeśli umieściłem 3dexperience jako opcję, ale nic nie rozumiem z tej etykiety). Coraz trudniej jest mi zadać pytanie. Nie mam też możliwości załączenia zdjęcia objaśniającego...
Tak więc nadal korzystam z Solidworks 2021. Pytanie: Kiedy chcę zrobić zgięcie, mogę to zrobić tylko w osi Z. Jak wykonać to odkształcenie w kierunku Y?
Jeśli chcesz użyć gięcia na osi innej niż Z, nie powinieneś używać trybu " Belka ", zamiast tego użyj siatki objętościowej. W przeciwnym razie nowy układ współrzędnych (X;Y; Z) Uważaj na grawitację (masę), nie jestem już pewien, czy możesz modyfikować oś w swoim zastosowaniu. https://help.solidworks.com/2022/french/solidworks/cworks/HIDD_SIM_HELP_Result_Force.htm
Tyle o mnie... Z drugiej strony bez obrazu... Przeszedłem do modułu " Symulacja " w Solidworks z powodu " Gięcia " (dla mnie od razu wygląda to jak RDM).
Więc wrócę: Aby osiągnąć " Gięcie " na osi Y, zmodyfikuj wartości kąta w " Trójścianie " za pomocą: X=0 stopni Y=270 stopni Z=0 edg
Wow! Chodzi o to, że nie powinniśmy zbyt szybko zakopywać naszych @Zozo_mp ... To po prostu... Uh... emerytowany... Oczywiście żartuję. To powiedziawszy, dobrze byłoby umieścić tego typu dokument na szczycie Forum.Z jednym z karty " Dobre zachowanie i dobre praktyki " (co? ... Jak to możliwe, że ten dokument nie istnieje!!)
les mots clé « Solidworks Flexion ». (Attention la plupart des video orientent vers la résistance des matériaux... vous vous cherchez la fonction « Flexion » pour une pièce.