Szczerze mówiąc, kto jest zadowolony z SOLIDWORKS?

Witam

Po kilku latach ćwiczeń na oprogramowaniu, przez lata od wersji z 2014 roku byłem rozczarowany! Jestem niezależny w specjalistycznym biurze projektowym maszyn i uważam za skandal sprzedawanie nam oprogramowania, które jest coraz bardziej niestabilne, zawodne i pełne błędów!!

Nie zamierzam przeglądać błędów  związanych z ograniczeniami, w szczególności przedwczesnych awarii, które zamykają oprogramowanie bez ostrzeżenia.

Często otrzymuję e-maile od dassault (SOLIDWORKS), aby pochwalić się wydajnością Solidworks z docelowymi modułami!

To mnie rozśmiesza!!

Poważnie myślę o zmianie mleczarni  poprzez zmianę oprogramowania.... Och, naprawdę!

Czy tylko ja tak myślę?

4 polubienia

Mnie ;-)

Pozdrowienia

7 polubień

Nie, nie jesteś jedyny.

Przeszedłem przez Pro-Engineer, Catia i od 2018 roku Solidworks. Studnia... Nigdy więcej!!

Odkryłem też błędy w Solidworks, każdego dnia użytkowania mam coś co "jest do bani"

1 polubienie

Witam
Ja też.
Czy próbowałeś już innego oprogramowania?

3 polubienia

Witam 

Osobiście jestem z niego bardzo zadowolony. Jesteśmy na solidworks 2018.

Na co dzień korzystam z solidworks + pdm i bardzo rzadko zdarzają mi się błędy czy awarie, pomimo tego, że pracuję na złożeniach z kilkudziesięcioma częściami.

Pozdrowienia

Gauthik powiedział:

4 polubienia

Ja, nie zawiodłem się,

Pracowałem na Catia, Inventor, Autocad w 3d.

Mimo błędów wolę SolidWorks, bo zawsze daję radę, używam Solidworks od wersji 95.

Bądź ostrożny, nie pracuję dla Dassault.

W każdym razie to tak jak z markami samochodów, wszystkie mają wadę.

I jak mówią starzy wyjadacze, będziesz szybszy na oprogramowaniu, które najlepiej opanujesz.

@+.

AR

8 polubień

Aby korzystać z tego oprogramowania od wersji 98, potwierdzam, że to tylko kilka błędów.

Gdy tylko poprawią jeden po prawej, pojawi się jeden po lewej.

Aby zmniejszyć problemy, najlepszą rzeczą do zrobienia jest pozostanie przy tej samej wersji: często można znaleźć obejścia lub metody, które ograniczają awarie.

Obecnie, w 2020 roku, SP3.0 + EPDM jest z pewnością jedną z najbardziej wadliwych wersji, jakie musiałem wspierać (Epdm sp3.0 radzi sobie z tworzeniem błędów w Solidworks...)

Niestety, osiągnęliśmy taki poziom złożoności, że nie sądzę, aby mogli naprawdę sprawić, by oprogramowanie było niezawodne bez całkowitego przepisania go (czego prawdopodobnie nigdy nie zrobią ze względu na kompatybilność plików: jeśli wypuszczą wersję, która nie czyta/nie modyfikuje poprzednich formatów, niezadowoleni klienci, tacy jak Ty, mają 2 na 3 szanse na przejście do konkurencji).

Kiedy widzisz, że nigdy nie zostały schrzanone, aby poprawić błędy krokowe na gwintach ISO w ciągu 15 lat, co jest bardzo prostym problemem (prawdopodobnie z powodu problemu: co zrobić, gdy otworzysz stary plik z nieprawidłowym krokiem? automatyczna edycja, zmiana tekstu adnotacji? ... Jest to rodzaj decyzji, którą można podjąć tylko w indywidualnych przypadkach), daje to wyobrażenie o kłopotliwej modyfikacji tego rodzaju oprogramowania. W jaki sposób chcesz zmodyfikować/naprawić funkcję, która jest używana w milionach (miliardach?) plików u tysięcy klientów?

Dużym plusem SW jest jego stosunek funkcjonalności do ceny, który z pewnością jest jednym z najlepszych na rynku. Aby znaleźć lepszy/bardziej stabilny odpowiednik, prawdopodobnie będziesz musiał zapłacić od 1,5 do 5 razy więcej niż cena SW (dla sprawdzenia, ponieważ tak naprawdę nie przeprowadziłem badań na ten temat, 5x to Catia, jeśli dodasz mnogość modułów biznesowych, które są zintegrowane z podstawowym oprogramowaniem).

5 polubień

Witam

na pytanie: Szczerze mówiąc, kto jest zadowolony z SOLIDWORKS?

Odpowiadam: ja.

Pozdrowienia

8 polubień

Ja też odpowiadam sobie.

Montaż kilku tysięcy części bez PDM i w ogóle działa całkiem nieźle. Oczywiście zdarzają się awarie, ale kiedy otwierasz oprogramowanie 3D, które wymaga dużo zasobów, nie powinieneś być zaskoczony.

Obecnie, w 2020 roku, zauważam pewną poprawę w realizacji dużych posłów do PE z wieloma częściami.

W przypadku wypróbowania Topsolid MEP był znacznie szybszy (teraz jest to mniej prawdziwe. Z drugiej strony, jeśli chodzi o łatwość obsługi i łatwość modyfikacji, nie ma zdjęcia.

Na Pro Eng to samo jest o wiele bardziej ustrukturyzowane = znacznie więcej ograniczeń.

Ostatecznie jestem zadowolony i zadowolony z Solidworks, z którego jestem bardzo zadowolony.

7 polubień

Witam

I dziękuję za odpowiedzi, widzę, że opinie są 50/50... Pracuję też w zespołach z dziesiątkami części lub więcej i dramat jest, gdy mam w nich części samochodowe (deska rozdzielcza lub inne)

Widzę też, że użytkownicy mogą z tym żyć, ponieważ nie mają konkurenta, który sprostałby temu zadaniu! (stosunek jakości do ceny)

Myślę, że nie powinniśmy zapominać, że to użytkownicy, a tym samym klienci, muszą sprawić, by coś się działo poprzez ich opinie, a opinie, które otrzymałem, szczerze mówiąc, nie były zbyt pozytywne, ale nigdy nie były to oficjalne opinie, niezadowoleni użytkownicy, ale w ich kątach

Oczywiście oprogramowanie to nie tylko kilka błędów, są nawet dni, kiedy znajduję jego mocne strony, ale bycie zadowolonym z tego  jest jak zadowolenie , że twój samochód nie uruchamia się 1 na 5, mówiąc sobie "tak, to normalne, jest dużo elektroniki, to skomplikowane!"

Udaje im się zrobić CATIA, która wytrzymuje, więc dlaczego nie marzyć!

4 polubienia

Witaj społeczności Lynkoa! 

Widzę, że ta kwestia jest przedmiotem debaty! Zapoznałem się z różnymi wymianami informacji, aby móc je przytoczyć; Rzeczywiście, jesteśmy partnerami i sprzedawcami DASSAULT SYSTEMES i zawsze są zainteresowani ulepszeniami. Jeśli masz czas, aby szczegółowo opisać swoje różne błędy, mogę przesłać je do zespołów technicznych! 

Dziękuję :) 

Coralie 

7 polubień

Witaj Coralie,

Cóż, oto pierwsza informacja zwrotna, która oczywiście tylko mnie zobowiązuje i zgodnie z zastosowaniem, jakie mam z Solidworks 2019 w połączeniu z Epdm 2019, trzeba przyznać, że rzadkie "problemy", które napotykam, są głównie związane z tym, co dzieje się między moją klawiaturą a oparciem krzesła i to pomimo użytkowania na laptopie nie tylko Certyfikowany ze zintegrowaną kartą graficzną ...
Trzeba też umieć to powiedzieć, kiedy to działa...

Pozdrowienia

4 polubienia

Z mojej strony 60-80% awarii jest raczej związanych z zarządzaniem solidworks, pracą zespołową (otwieranie złożenia z podzespołem tylko do odczytu otwartym przez kolegę na piśmie) I to jest bardzo często dramat. (bez EPDM)

W przeciwnym razie powtarzającym się przypadkiem awarii jest importowanie lub wstawianie do zestawu zaimportowanego  pliku (niezależnie od formatu -step, iges...), a im cięższy import, tym bardziej skomplikowane ryzyko. (nawet jeśli możemy zauważyć wyraźną poprawę (SW2020)

Dlatego wiele elementów bibliotecznych zostało przeprojektowanych wewnętrznie = mniej awarii.

2 polubienia

Witam

Jako, że jestem z inicjatywą tego pytania, oto mój powrót....

Pracuję w 80% z częściami samochodowymi (STEP, IGS) w ciężkich montażach i aby Cię czytać problem musi pochodzić stamtąd!

Na specjalnej maszynie bez części samochodowych radzę sobie znacznie lepiej, to prawda!

Okej, to tyle o awariach, teraz porozmawiajmy o ograniczeniach, które mogą skakać, nie wiedząc dlaczego, z dnia na dzień... Na rysunkach mogę mieć wymiary, które też przeskakują, ale moim dużym problemem pozostają zespoły z częściami samochodowymi!

2 polubienia

Zgadzam się, że zawiesza się bardziej niż zajmuje

Rysunki dużych części z dużą ilością elementów są bestialskie, nieskończony czas aktualizacji i awarie, nawet przy potężnej maszynie.

To nie jest warte ceny licencji...

2 polubienia

BJR, jestem całkiem zadowolony, ale rzeczywiście 10000 € za oglądanie niebieskiej bańki lub krachów, na które możemy liczyć na coś lepszego.

Niech Moc będzie z wami.

3 polubienia

Pracując na różnych programach, potwierdzam, że Solidworks jest najbardziej odpowiedni dla freelancera.

Powiedziałbym, że kwestia niezawodności oprogramowania zależy tylko od Ciebie, Twojej konfiguracji, sprzętu i metod pracy!

Kilka ścieżek do zbadania:

- Pracuję tylko na SP5
- Czy konfiguracja sprzętowa, sterowniki karty graficznej i program antywirusowy są idealnie kompatybilne?

- Czy poprawnie zainstalowałeś różne aktualizacje? bez nadpisywania każdej poprzedniej wersji czystym folderem instalacyjnym?

- Jak zarządzać dużymi zespołami? Skomplikowane części? Wielociałowitość? Przywozu?

Jest wiele dróg!

Kiedy zainstalowałem 2020SP5, miałem co najmniej jedną awarię dziennie. Z innego powodu musiałem zresetować komputer. od tego czasu nadal korzystam z 2020SP5 i w ogóle nie ma błędów!

4 polubienia

Zadowolony

Pracowałem tylko na programach Inventor, Autocad 3D i Solidworks

Solidworks jest moim zdaniem przyjemniejszy, co prawda, ale to przede wszystkim kwestia zasad projektowania.
Z metodologią CAD idzie to bardzo dobrze, błędy są bardzo rzadkie, używam ich codziennie i jeśli mam jedną awarię na tydzień, to koniec świata.
Obecnie w wersji 2018
Nie wspominając już o PDM, który jest świetny.
Moim zdaniem po prostu brakuje prawdziwej integracji z ERP, to nie jest idealne.

Ale znowu, myślę, że historia rysownika, jego nawyki i sposób używania mają z tym wiele wspólnego.

4 polubienia

Dzień dobry

Odkąd przeszliśmy na stacje robocze oparte na xeonach i + pamięci RAM, jest mniej awarii.

+1 za zamknięcie bez podania przyczyny (tylko poprzez przeniesienie pokoju lub usunięcie go)

Z drugiej strony, ten, który zawsze się pojawia, to utrata ograniczeń, na których zainstalowanie właśnie poświęciłeś 5 minut i że, o ile się nie mylę, istnieje od 2009 roku.

Zgadzam się również z zasadą, że pozostaniemy szybsi w oprogramowaniu, które znamy.

przejście z SW na catia samo w sobie niewiele zmienia poza ceną, która eksploduje.

Próbowałem przełączyć się na ZW3D, który jest znacznie tańszy, ale nie tak łatwy do opanowania, jak chcieliby, abyś uwierzył. (a nawet tam samouczek jest błędny^^ z drugiej strony bardzo potężny w konwersji plików w jednym lub drugim kierunku, gdzie nawet SW się zawiesza)

Więc tak, jestem zadowolony z sw w tym sensie, że możemy robić, co chcemy jako część, a nie dla strony błędów, która ciągnie się przez +10 lat, podczas gdy co roku wypuszczamy nową wersję.

Życzę Ci miłego dnia.

3 polubienia

Witam 

Dla mnie najgorsze oprogramowanie CAD, jakie widziałem. Podobnie jak w przypadku dobrego, nowoczesnego oprogramowania, występują  błędy, powolność i awarie. Dwa ogromne minusy tego oprogramowania to niepowtarzalność tych błędów, poniedziałkowe błędy nie będą dostępne we wtorek i nie będą powtarzalne w środę. Pomiędzy 2 szt., ściśle identyczne, nie ma sposobu, aby zrobić to samo ponownie. Dwie funkcje wykonane w tej samej kolejności, będą mogły działać na jednym komputerze, a nie na drugim. 

Drugi (który dla mnie jest najgorszy) i ciągłe lagi oprogramowania. Każda czynność, każde kliknięcie generuje opóźnienie micor od 0,5 do kilku sekund dla działań na rysunkach. Chciałbym trochę miękkiego, aby podsumować mikro lague w jeden dzień. Jestem pewien, że wynik byłby oszałamiający. Do tego dodajesz stałą rekonstrukcję oprogramowania (chcesz się zarejestrować?). Więc tak, oprogramowanie jest o 30% tańsze, ale o 30% mniej wydajne. 

Zanim byłem na creo, owszem, zdarzały się  błędy i crashe (na pewno liczniejsze niż w solidworks), ale były one powtarzalne. Otwieranie zespołu i/lub rysunku wymagało czasu, ale po otwarciu mogłem spokojnie pracować.