Nie można kopiować i wklejać do rysunków

Witam
Ponownie zainstalowałem SolidWorks 2022 SP5 na Win 11 i od tego czasu nie mogę już kopiować i wklejać rysunków.

Witam

Jaki rodzaj kopiowania/wklejania?

Na przykład chcę skopiować widok mojego rysunku i wkleić go do tego samego arkusza, ale jest to niemożliwe.

Witam;
… Trudno odpowiedzieć bez większej ilości informacji...
jeśli ta wada jest bezpośrednio związana z ponowną instalacją Solidworks (Co spowodowało tę ponowną instalację?), zacząłbym od naprawy instalacji Solidworks.
I zrób miejsce na dysku twardym (kopiowanie/wklejanie zajmuje dużo miejsca w plikach tymczasowych). Zobacz funkcję " Oczyszczanie " systemu Windows (Oczyszczanie dysku)

Ale naprawdę musimy dowiedzieć się więcej o kontekście.

1 polubienie

Latem doznaliśmy pożaru we wszystkich naszych biurach, więc komputer jest nowy i ponowna instalacja solidworks jest obowiązkowa, moi koledzy mają ten sam problem.

Witam;

Jeśli Twoi koledzy również mają ten sam problem:
Zaznacz i opcjonalnie przywróć skróty klawiaturowe.

image

Wyobrażam sobie, że problem z kopiowaniem/wklejaniem pojawia się tylko w Solidworks (brak problemów po stronie worda/excela ...?)

tak, problem pojawia się tylko w Solidworks, a skróty klawiaturowe zostały przerobione, nawet jeśli były obecne. jedyna różnica polega na tym, że wcześniej byliśmy na Win 10, a dziś w Win 11.
Próbuję naprawić instalację, zobaczę.

Również do przetestowania poprzez tymczasowe zresetowanie profilu użytkownika:
1-Zamknij bryły
2- Uruchom solidworks Rx (wpisz Rx w pasku wyszukiwania systemu Windows)
3-Kliknij na link w SW Rx:

Przetestuj, czy z zresetowanym profilem, skopiuj i wklej to jest możliwe.
Jeśli to zadziała, oznacza to, że pochodzi z przywracania profilu, który jest uszkodzony. (Co często ma miejsce)
Edycja: nigdy nie importuj profilu podczas dokonywania dużej zmiany wersji lub okien (klucze rejestru niekoniecznie są takie same > gwarantowany błąd)

1 polubienie

Według Dassault wersje Solidworks kompatybilne z Windows 11 pojawią się w 2023 roku.

Do zobaczenia z innymi użytkownikami, jeśli korzystają z zestawu Solidworks 2022 sp5 + Windows 11...

Właśnie testowałem na komputerze kolegi, to nie rozwiązuje problemu.

Nie wiem, jak jest skonfigurowany Windows 11, ale przypadkiem:

Z Edytora lokalnych zasad grupy (lub " gpedit" w pasku wyszukiwania systemu Windows):

Konfiguracja komputera> szablony administracyjne > składniki systemu Windows > Usługi pulpitu zdalnego> Host sesji pulpitu zdalnego> Przekierowywanie urządzeń i zasobów.

przetestuj, wyłączając opcję " Nie zezwalaj na przekierowanie schowka "

Jeśli to również nie zadziała, zawsze możesz go ponownie włączyć.

To też nie działa

Naprawa instalacji również nie działa. Obawiam się, że Windows11 jest problemem z tymi wszystkimi małymi błędami, które mam, w tym z tym kopiowaniem i wklejaniem

Uzupełnienie wpisu @Maclane

Co zwykle potwierdza całkowitą niekompatybilność SW2022 SP5 i WIN 11

Wiedząc trochę o oprogramowaniu Solidworks i jego metodach ewolucji, nie ryzykowałbym używania wersji wcześniejszej niż Solidworks 2024sp5 z Windows 11.
Przeglądanie Internetu, kopiowanie/wklejanie wydaje się być nieodłącznym problemem w systemie Windows 11.
=> Czyli połączenie tych dwóch ...

1 polubienie

Witam

2022 Sp5.0 jest kompatybilny z Windows 11 (ale w wersji 64-bitowej; sprawdź, czy tak jest)

Jeśli nawet Windows dodaje nam błędy :scream:

Nie jestem pewien, czy to nowość w systemie Windows PB!
Zapytaj tych, którzy pracowali z Catią na Uniksie, stabilność oprogramowania była niesamowita, a po przełączeniu na Windows było zupełnie odwrotnie!
Zdumiewające, prawda? :rofl:

Podobnie jak @Maclane Sw2020 sp02 był 1. wersją kompatybilną z W11, która w rzeczywistości jest notorycznie problematyczna z kopiowaniem i wklejaniem.
Nic więc dziwnego, że pierwsze wersje mają pewne błędy, zwłaszcza w tym punkcie, który wydaje się wrażliwy.
Spróbowałbym biletu z infolinią.
Tylko oni wiedzą, jak odpowiedzieć ci na problematyczne punkty wersji, czy nie.

… I ja, który narzekałem na rotringi, które były ciągle zatkane:

… moich miesiączek, które robiły ślady na mojej kalce technicznej:
image

I i ślady liter, które się rozmazywały:
image

W końcu być może wcześniej mieliśmy mniej problemów... ale modelowanie w 3D było bardziej skomplikowane.

… Przepraszam za ten nie na temat / nostalgię...

Mimo to naciskam ( :+1: staram się demokratyzować nowe i stare słowa) @sbadenis o regres infolinii... (Obawiam się, że nawet jeśli ich odpowiedzi są już znane.)

5 polubień