Zwiększanie tekstu w szkicu

Witam;

Zamiast grzebać w starych tematach na temat " czy można zwiększyć ilość tekstu w szkicach "... (tak, tak, on to robi).

Strona goengineer.com oferuje ciekawe rozwiązanie:

https://www.goengineer.com/blog/creating-incremental-numbers-in-solidworks-using-instances-to-vary

Artykuł Chrisa Villeneuve'a z 19 lutego 2025 r.

Dodawanie liczb do szablonu może być powtarzalnym i czasochłonnym procesem. W niektórych przypadkach proces ten może być ułatwiony przez użycie narzędzi do tworzenia szyków SOLIDWORKS i ich funkcji Wariować. Rzućmy okiem na konfigurację i zastosowania tej funkcji.

Wzór liniowy

W tym przykładzie mam 6-calową linijkę, która potrzebuje cyfr, aby wyznaczyć odpowiednie oznaczenia długości.

Muszę ustalić, numerycznie i przestrzennie, gdzie powinien zaczynać się ciąg liczb. W takim przypadku zacznę zwiększać od paska 0,5 cala i będę kontynuował w krokach co pół cala aż do 5,5 cala".

Aby to zrobić, muszę powiązać wartość wymiaru źródłowego, która będzie zwiększana, z właściwością niestandardową (w tym przypadku o nazwie "Start"). Następnie muszę powiązać tę właściwość niestandardową, aby naszkicować tekst używany do wytłaczania lub zarysowania wynikowej wartości na części.

Kroki

1. Utwórz szkic i dodaj wymiar, który posłuży jako numer początkowy w Twoim projekcie. W tym przypadku " 0,5 ".

1. Powiąż ten wymiar z właściwością niestandardową.

1. Następnie powiąż tę właściwość niestandardową, aby naszkicować tekst w miejscu, w którym znajduje się pierwszy znacznik paska.

1. Użyj szkicu, aby utworzyć element wycięcia lub wyciągnięcia.

1. Następnie utwórz szyk liniowy, który odwołuje się do operacji wyciągnięcia lub wycięcia. W tym przykładzie użyję górnej krawędzi części do kierunku wzoru, 0,5 cala do odstępów i 11 do liczenia na przykład. Zaznacz pole wyboru " Wystąpienia do zmiany " i wybierz wymiar, który został połączony z właściwością niestandardową. Następnie ustaw wartość przyrostu na 0,5".

Wynikowy model automatycznie zwiększy się o 0,5 cala na instancję generującą znaczniki pomiaru.

Instament może zmieniać się w kilku kierunkach i przy różnych wartościach przyrostu. Tutaj oś osi jest zwiększana o 1, podczas gdy oś y jest zwiększana o 10.

Zmień wartość początkową i zwiększ do "2" dla liczb parzystych.

Użyj cyklicznego wzorca, aby wygenerować godziny na zegarze.

Można również modelować za pomocą części wielobryłowych w celu numerowania części.

Istnieje kilka sposobów wykorzystania ustrukturyzowanych narzędzi w celu zwiększenia produktywności i zmniejszenia liczby powtarzalnych zadań. Mam nadzieję, że ten artykuł da Ci wgląd w to, jak lepiej wykorzystać moc funkcji szyku SOLIDWORKS i ich wystąpień do funkcji Vary.

9 polubień

Na pewno jest jakiś krok, którego nie rozumiem. (czy błąd?)
to działa paaaaa :rofl:

Poza tym wygląda świetnie. Dzięki @maclane za wskazówkę. Szkoda, że nie mogę go zmusić do działania. :rofl: :rofl: :rofl:
Pozycja3.SLDPRT (478.0 KB)

1 polubienie

Witam
@sbadenis , działa na SW2024. Właśnie ponownie edytowałem funkcję tekstową i ponownie zastosowałem link do właściwości.

Dziękuję @Cyril_f zdecydowanie Sw2023 to prawdziwa...
Pomiędzy modułem dxf, który nie eksportuje dobrze, rodzinami części, które już się nie zmieniają (pamięć pb na dużej rodzinie części), a teraz powtórzeniami ze zmienną, która nie działa.
To dużo błędów jak na wersję SP05... (nie licząc tych, których nie udało mi się znaleźć...)
Dziękuję @Maclane za to, że za nic ślinka mi cieknie! :laughing:

Przepraszam @sbadenis ... działa nieźle pod Solidworks 2022 (bez chęci wcierania soli w ranę).
Spójrz, jeśli kiedykolwiek, możesz zmodyfikować załącznik.
Pièce1_2002.SLDPRT (2,0 MB)
Maclane (sprzedawca REVE za @sbadenis ... :sweat_smile:)

1 polubienie

Ledwo otwarte:

To właśnie dzięki tego rodzaju ulepszeniom (2022->2023) programiści oprogramowania generują pracę na całe życie!

Wątpliwości :cold_face: :cold_face: :cold_face:
Najgorsze jest to, że jeśli jest w 2023 SP04, to też działa! :rofl: :rofl: :rofl:

Zabawne (no, jeśli chcesz...)
Po otwarciu: (bez przyrostu)

Po odbudowie:(CTRL+Q)

2 polubienia

@Maclane możesz wysłać mi swój klucz Q?
Mam 0, które znikają!!

W 2020 roku jest jeszcze lepiej, nie mogę nawet zaznaczyć tekstu, aby go wyciągnąć...

Zaskakujące, @Sylk miałem wcześniej 2020 rok i od czasu do czasu wydobywałem tekst, z drugiej strony mam wątpliwości co do kolejnych kroków!

[Tryb: Nie powinienem żartować, ale...-ON-]
Przepraszam, nie do końca podoba mi się pomysł dzielenia się moim " Q " (tak, to graniczne...)
[Tryb: Nie powinienem żartować, ale ...-OFF-]

Uwaga: Zera, które znikają, są prawdopodobnie spowodowane ustawieniem różnych opcji oceny między naszymi stacjami...

3 polubienia

Ja też, ale od tego czasu przerzuciłem się na sp5...

Zainstalowaliśmy Sp5 bezpośrednio (żaden inny SP) i zadziałało, spróbuj może zmieniając czcionkę tekstu. (czasami linie przecinają się z niektórymi czcionkami, więc wytłoczenie jest niemożliwe)

2 polubienia

Dlatego umieściłem " klucz " przed bez żadnych insynuacji (to nie mój typ...) :grin:
Dla 0s, tak, to są ustawienia, które zrozumiałem i nie martwiło mnie to, to reszta, na którą narzekam!

1 polubienie

Nie, nawet z oryginalną czcionką Century.
Szkoda. Pewnego dnia, kiedy będę chciała pobawić się tekstem, doprowadzi mnie to do szału, ale teraz nie zamierzam się tym przejmować, on nie chce, nie chce, nie nalegam.

1 polubienie

Nie smuć :sneezing_face: się po prostu w DS uznali, że jest zbyt dobry, więc usunęli go z 23. Zobacz poniższy tekst pomocy, w końcu pomóż!!

Zniknął przyrost wartości

2 polubienia

Witam

Na pierwszy rzut oka błąd z 2023 roku naprawiony w 2024 SP1.

1 polubienie

Dziękuję @Cyril_f , tego się obawiałem!
Dawno temu Sp5 były najmniej błędne, ale teraz jest ich tak samo, to już 3. sprawdzony błąd, który nie jest naprawiany w SW2023, ale dopiero w 2024 roku...

1 polubienie

Będziemy mogli rozwinąć teorię odwrotną do tej z Windowsa:

Windows: Unikaj parzystych lat (Windows millennium, Windows 8 są dobrymi przykładami, z wyjątkiem Windows 10...)
Solidworks: Unikanie lat nieparzystych (Solidworks 2017,2019 (katastrofa)... a Solidworks 2023 nie wygląda lepiej)...
Tendencja zakładałaby również, że dotyczy to SP? "Nie glopować" liczb nieparzystych?
Ponieważ zero nie jest tak naprawdę liczbą, ale raczej reprezentacją nicości, ta ostatnia jest automatycznie wykluczona... a skoro mówimy o pakiecie Office...

3 polubienia

@Maclane, jest to trochę problem jakiegokolwiek rozwoju w tej chwili (widzimy to trochę we wszystkich obszarach). Wypuszczamy coś niedokończonego z " regularnymi " aktualizacjami.
W przypadku tej funkcji, zgodnie z załączonym SPR, była ona funkcjonalna w 2022 roku, niefunkcjonalna w 2023 roku, poprawiona w SP1 2024 (kiedy myślę, że SW komunikuje się na szybkiej poprawce na swojej wersji chmurowej proszę o zobaczenie).
Nie wiem też, która wersja miała SP5.1 wydany w sytuacji awaryjnej, ponieważ SP5 był tak pełen błędów.

3 polubienia