Zespół płytki

Witam

Gdy wstawiam podzespół jako pierwszy komponent w zespole, podzespół jest wyświetlany poprawnie przed sprawdzeniem poprawności wstawienia i jest umieszczany zbiorczo zaraz po walidacji.

Czy masz pojęcie, skąd to może się wziąć? Gdzieś sprawdzona opcja?

W przeciwnym razie, aby uzyskać szybkie rozwiązanie: zwalniam podzespół, wiążę początki układu współrzędnych do pozycjonowania, a następnie ponownie naprawiam podzespół.

Ale na dłuższą metę staje się to bolesne...

Załączam obraz po walidacji (nie mogę dodać 2 obrazów do pytania). O tym, co powinnam dostać, dodam w następnym poście.

2014-01-28__positionnement_origine_3.png

Czy dany podzespół ma różne odniesienia zewnętrzne lub konfiguracje?

Czy istnieje możliwość dołączenia sitodruku z drzewa projektowego?

Oto drugi obraz.

2014-01-28__positionnement_origine_1.png

Witam

W rzeczywistości wystarczy kliknąć początek układu współrzędnych w widoku 3D, aby ustawił się poprawnie, lub wybrać go i nie klikać w widoku 3D, ale zatwierdzić w menedżerze właściwości (zielony znacznik wyboru w lewym górnym rogu).

Do Jose: nie inaczej konf. Ten podzespół składa się z kilku części.

Do Lucasa: Nie sprawdzam dokładnie w 3D, w przeciwnym razie jest on umieszczony w klikniętym miejscu. Ale tam w podglądzie przed walidacją we właściwości jest dobrze, ale potem odwraca elementy i przesuwa się.

Właśnie przetestowałem klikając na początek, mam to samo.

Robi to tylko dla mnie z pierwszym wstawieniem zespołu. Jeśli jest to część, nie ma pb. Jeśli zespół jest wstawiany jako drugi, nie ma pb.

1 polubienie

Dobra, źle zrozumiałem pytanie.

Myślałem, że zespół "pękł" po włożeniu.

Jeśli problem polega na tym, że nie jest on ustalony na początku układu współrzędnych podczas wstawiania, to Lucas powiedział wszystko.

Powodzenia

Jest on zamocowany na początku układu, może na początku części obecnej w zespole, ale przynajmniej na początku, prawda?

Problem jest ze wszystkimi montażami?

Do każdego nowego montażu?

Jeśli tak, to wygląda to na błąd!

Problem, który mi się nie przytrafił?

W podzespole części są zamocowane w stosunku do tego, co jest odniesieniem do wiązania

Czy nagrywasz swój podzespół?

Sprawdź wszystkie ograniczenia podzespołu

Czy w zespole, w którym wstawiasz podzespół, masz podstawową część do naprawienia?

Kopia pliku to znak +, aby znaleźć przewodnik

jaka jest twoja wersja oprogramowania

@+ ;-)

Witam

Podczas wstawiania pierwszego komponentu, gdy okno "wstaw komponent" jest nadal otwarte, musisz kliknąć bezpośrednio na zielony znacznik wyboru, aby zatwierdzić. W takim przypadku komponent wyrównuje swój początek układu współrzędnych z początkiem układu współrzędnych zespołu.

Jeśli gdy okno "wstaw komponent" jest nadal otwarte, klikniesz w oknie graficznym (3D), komponent ustawi swój początek w miejscu, w którym kliknąłeś, czyli prawie wszędzie.

Spróbuj więc tego: "wstaw komponent", wybierz żądany komponent i bezpośrednio zatwierdź.

Errata: już zaproponowana, dziękuję josé.

@benoit: To jest dokładnie to, co Lucas zaproponował na początku i to nie działa.

Ale rzeczywiście, wygląda to na błąd...

1 polubienie

Witam

Z której wersji SolidWorks korzystasz?

@+

1 polubienie

Czy początek układu współrzędnych podzespołu znajduje się w środku giętego arkusza?

2 polubienia

tak jak @ kojot

pytanie już padło, która wersja SolidWorks

lub opublikuj swoje pliki, jeśli nie są poufne

Być może stworzysz swój własny kawałek za pomocą swojego zestawu na początkach różnic

lub modyfikować swoje początki bez utrwalenia i ograniczenia za pomocą tych początków

@+ ;-)

Ponownie

W rzeczywistości to, co nie działa, to to, że nie ustawia podzespołu od jego znaku początkowego do znacznika głównego zespołu, prawda?

Ale czy jest pewne, że układ współrzędnych, który chcesz związać, jest oryginalnym układem współrzędnych podzespołu?

Być może znak na arkuszu blachy nie znajduje się oryginalnie w podzespole.

Mam nadzieję, że to, co piszę, jest jasne, bo nawet mnie ciężko jest odczytać siebie na nowo;););)

@+

2 polubienia

tak, jeśli @ kojot to jest jasne dla mnie, ale może nie dla niego ;-D

przejął te punkty orientacyjne poprzez swoje początki, ale jeśli część jest wolna, początki SolidWorks nie dbają o to

@+ ;-) 

PS: opublikuj swój plik będzie + czysty i będziesz miał konkretny odpoczynek

Jeśli spojrzymy na pierwszy obraz w załączonym pliku, część początkowa wydaje się znajdować w środku zespołu.

Z drugiej strony jest dobrze przesunięty w stosunku do oryginalnego montażu (wszystko jest ocenione, ale nie to jest problemem).

Wygląda na to, że SW przyjmuje inny punkt jako element początkowy niż środek... i aby dowiedzieć się, który z nich, nie ma innego rozwiązania niż (jak mówi Gt22) przynajmniej komunikować podzespół.

Potem, jeśli nie będzie to możliwe, myślę, że trudno będzie zagłębić się w to pytanie :/

EDIT: Czy jest możliwość przesłania nam przynajmniej jednego zrzutu ekranu TYLKO PODZESPOŁU, klikając na "Początek" w drzewie? (jak w załączonym pliku).

capture.jpg
2 polubienia

Witam 

Jak wykonałeś swój kawałek blachy?

Jeśli zacząłeś od stanu rozłożonego, a następnie wykonałeś zagięcia, być może powierzchnia referencyjna nie jest tą, której chcesz.

A może jest to fragment symetrii? W tym przypadku początek układu współrzędnych odpowiada części oryginalnej?

Problem występuje tylko z tym montażem czy z którymkolwiek innym?

Witam

przepraszam, że w międzyczasie musiałem popracować nad czymś innym.

Postaram się odpowiedzieć na pytania:

- Sprawdzam poprawność bezpośrednio w polu Właściwość, unikając przechodzenia do okna 3D: PB

- Części i podzespoły są tworzone bezpośrednio w początku układu współrzędnych

- Załączam ex. łatwiej będzie zwizualizować wszystkie początki. (dziwne w blasze były tylko dla podglądu)

- Myślę, że dzieje się tak głównie w przypadku części blaszanych.

- dzieje się tak już od kilku lat i za każdym razem (ale muszę sprawdzić, czy dzieje się tak również z częściami objętościowymi). Ale tylko wtedy, gdy zespół jest wstawiony najpierw do innego zespołu.

- Zobacz materiał SW12 z dodatkiem SP5

- Położenie nie odpowiada żadnemu początkowi obecnych części.

Mam nadzieję, że odpowiedziałem na prawie wszystko.

Cóż, w przeciwnym razie zadzwonię na infolinię.

ens_2-2.zip
1 polubienie