IsFastener = 1 nie jest brane pod uwagę dla typu części

Witam

Jestem w trakcie aktualizowania pozycji w naszej bibliotece i wprowadzania ich do PDM.

Przerobiłem łączniki z linią IsFastener =1 we właściwościach, tak aby część była "Częścią Toolbox"

Mam 33 części, które mają typ dokumentu części Toolbox, ale mam 13, dla których nic to nie zmienia i które pozostają dokumentem części Solidworks

Jakiś pomysł?

Z góry dziękuję.

1 polubienie

Witaj @sflaction,

Należy pamiętać, że właściwość IsFastener nie pozwala na zdefiniowanie części jako części Toolbox, ale po prostu na zidentyfikowanie jej jako " łącznika " lub " łącznika ", tak aby była automatycznie wykluczana z cięć po wybraniu opcji " wykluczaj łączniki " lub do sortowania wiązań...

Aby ustawić plik .sldprt jako część przybornika i tym samym mieć ikonę w drzewie FeatureManager zamiast ikony części, należy użyć określonego narzędzia, sldsetdocprop.exe, które można znaleźć w C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\Toolbox\narzędzia danych.
image
Kliknij dodaj pliki i w zależności od wybranej opcji stanu, możesz zdefiniować plik jako część Przybornika lub nie:

• Status nieruchomości: Tak → przybornik
  • Status nieruchomości: Brak → nie skrzynka narzędziowa
6 polubień

Witam;

Właściwości IsFastener nie należy mylić z właściwością Toolbox.
Dla @sflaction :
Jeśli niektóre z komponentów są wykluczone pomimo ich IsFastener na poziomie 1,
Przyjrzę się najpierw, jeśli nie masz innego warunku, który unieważnia ten ostatni w przypadku niektórych typów komponentów.
Czy warunek PDM znajduje się we właściwości Isfastener lub w ewentualnym członkostwie w programie Toolbox.
i na koniec, są konfiguracjami (jeśli istnieją) o tej samej wartości właściwości.

Aby @Silver_Surfer :

Co to znaczy zdefiniować określone komponenty w Toolbox (poza ikoną)?
Testując na *.sldprt, ikona zmienia się dobrze, ale nie zauważyłem żadnych innych zmian, żadnych dodatkowych właściwości, a komponent nie pojawia się w Przyborniku... albo zupełnie mi się to umknęło.
Czy mógłbyś powiedzieć mi coś więcej na ten temat (nie mogłem znaleźć pliku pomocy na ten temat.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Dziękuję Norrin... Użyłem programu na częściach, które stawiały opór i teraz jest dobrze.
Używałam go już wcześniej (i zapomniałam o tym... lol)

I tak, doskonale zdaję sobie sprawę, że to tylko ikona Przybornika (aby nie została wycięta)

Dziękuję za pomoc, sprawa została rozwiązana na miejscu.

@Maclane,

Będziemy mieli różnice w zachowaniu funkcji, takie jak propagacja funkcji montażu, które mogą być blokowane dla części Toolbox od wersji 2023 i inne subtelności.

Jeśli chodzi o różnice w zachowaniu na poziomie PDM, trudno odpowiedzieć: nie pracuję już z PDM, ale kiedy to zrobiłem, foldery Toolbox i Design Library zostały przypisane do ultra uproszczonego przepływu pracy (2 stany, 2 przejścia), więc nigdy nie musiałem czekać na konkretne zachowanie.

Dziękuję za dodatkowe informacje.

Wiedząc, że:
nadal jesteśmy pod Solidworks 2022.
I że nie mamy PDM.

Czy mogę stwierdzić, że: Oprócz kilku możliwych propagacji funkcji montażowych, mogę
przełącz moją bibliotekę " Home " na Toolbox, dzięki czemu mogę je szybciej zidentyfikować dzięki zmodyfikowanej ikonie
image
. Czy mam rację?

Uwaga: @pl opracował samouczek dotyczący korzystania z: sldsetdocprop.exe
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/convertir-une-piece-de-toolbox-en-piece-standard-et-vice-versa
(patrz dyskusja: Symbol Przybornika w menedżerze operacji FeatureManager - SolidWorks - #5 autorstwa geralda)

Pozdrowienia.

1 polubienie

To właśnie zrobiłem dla moich domowych i jest to bardzo praktyczne. PDM czy nie, to nie ma znaczenia.

Ale mając małą ikonkę, uważam, że jest to bardzo praktyczne (a dodatkowo elementy można wykluczyć z nacięć)