Rozpoczynam debatę na temat creo kontra solidworks

Witam i życzę wszystkiego najlepszego na ten rok 2024.
W ogóle nie znam Creo, ale tutaj natknąłem się na ten artykuł.
Creo byłby o 48% tańszy niż SW, ale czy jest równie wydajny? Kiedy mówię o wydajnym, ignoruję przypadek błędu, który się z nim wiąże :rofl:
Debata ma charakter otwarty.
Niech moc będzie z wami.

5 polubień

Albo i nie... można śmiało założyć, że ten ciężki nadbagaż jest dokładnie tym, co przechyli szalę na korzyść CREO.

Najlepsze życzenia @OBI_WAN Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Witam

Moje testy, ogólnie rzecz biorąc, są wykonywane na poziomie szkiców i sposobu zarządzania ograniczeniami, generalnie to jest miejsce, w którym mam błąd ^^, gdzie pod SW jest płynnie (pomimo kilku błędów... co? znowu?)
Po tym, jak w SW przyzwyczailiśmy się do posiadania niestandardowego menu za pomocą myszy bez konieczności przechodzenia przez cały ekran, pomaga to również w wyborze.
Testowane na Fusion, ZW3d i Freecad.
Jak każde oprogramowanie, wygląda dobrze, gdy widzisz, co możesz z nim zrobić, ale w użyciu... cóż, gdy są na tym samym podstawowym funkcjonowaniu.
Mały przykład przy okazji:
Oglądając film na ZW3d, z dumą pokazali film przedstawiający ich nową wersję narzędzia do powtarzania, który trwa od kilku minut do 30 sekund, czas wouaw podzielony przez 10.
Powiedziałem sobie, że to jest fajne, zamierzam zrobić to samo pod SW... Wygenerowanie funkcji zajęło 4 sekundy. (część była blachą, która miała być perforowana w celu wykonania siatki)

Tak samo rób testy i porównuj.

2 polubienia

Witam

Ciekawe, gdyby ktoś mógł dowiedzieć się więcej na ten temat, ale a priori SW będzie na poziomie Creo "Design Advanced Professional" a nie "design essentials".
W tamtym czasie każdy moduł był opłacany na Creo, podczas gdy koszt oprogramowania był stały (z wyjątkiem części do obliczeń metodą elementów skończonych lub innych bardziej zaawansowanych programów, takich jak PDM).
Ich "Premium Design" wydaje się podobny do "Solidworks Premium".

Jest mało prawdopodobne, aby firma była w stanie zadowolić się "niezbędnikami projektowymi" (które z pewnością są podstawą do porównania cen).

2 polubienia

Witam

Dobre pytanie, ten temat mnie interesuje, ponieważ zadałem sobie to samo pytanie.
Więc jeśli są ludzie, którzy pracowali nad obydwoma programami lub podjęli krok w kierunku zmiany oprogramowania CAD, jestem zainteresowany ich doświadczeniem.
Dziękuję!

2 polubienia

Ja, ja, pracowałem z obydwoma!!

I... Nie mogę ci odpowiedzieć. Właściwie przez cały czas, gdy używałem Creo (8 lat), przeklinałem go i żałowałem Solidworks! Teraz, gdy jestem z powrotem w Solidworks, zalety Creo rzucają mi się w oczy.

W rzeczywistości duża różnica polega na tym, że Creo jest parametryczny. Oznacza to, że możesz zarządzać prawie WSZYSTKIM jako opcją. I to jest całkiem fajne.
Ale w rezultacie wymaga również znacznie większego rygoru w sposobie projektowania i działania!

4 polubienia

Różnica 48% w przypadku oprogramowania, które jest a priori bliskie pod względem funkcji, wydaje mi się ogromna.

2 polubienia

@stefbeno
Tak, wydaje mi się, że to dużo, ale tak jest napisane w artykule.

1 polubienie

@FUZ3D
Poprosiłem o prezentację właśnie po to, aby zobaczyć, jak to działa.

1 polubienie

Kiedy @OBI_WAN chcieć przejść na CRE O'bscur!

Kolega z pracy, który przeszedł na SW, powiedział to samo co @coin37coin, Creo wymaga większego rygoru (z zaletami i wadami), SW jest bardziej swobodny.

1 polubienie

i pozwala zarządzać imponującą liczbą opcji... co jest nieco frustrujące po przejęciu Solidworks.
Szczerze mówiąc, i nie sądziłem, że pewnego dnia to powiem, myślę, że Creo jest znacznie potężniejsze dla rysownika (imiona, które możesz wywołać w MEP, wymiar 3D, który możesz wywołać w notatce w swoim 2D, tabele rodzinne, którymi możesz łatwo zarządzać i generować, możesz łatwo tworzyć "symbole" i przywoływać je, niezbyt obrzydliwa powierzchnia ... itd. itp.)

2 polubienia

Dobry wieczór wszystkim.
Pracuję w Be Meca od ponad 25 lat (różne sektory działalności)
Zacząłem przygodę z CAD w firmie Proeng (creo przez kilka lat).
Od 2019 roku pracuję na oprogramowaniu i przejście z Creo na Solidworks było łatwe: filozofia projektowania była taka sama. Dla przypomnienia, Proeng istniał na długo przed solidworks, a stworzenie solidworks zawdzięczamy dwóm byłym inżynierom technologii parametrycznej (creo), co prawdopodobnie wyjaśnia, dlaczego łatwo jest przełączyć się z jednego na drugi. Aby poznać te 2 programy, mogę powiedzieć, że creo jest bardziej odpowiedni dla powierzchni, że wymaga większego rygoru (więc jest bardziej stabilny). Jeśli chodzi o wymiarowanie 3d, jest to prawdziwe oprogramowanie parametryczne i wykracza poza sw na rysunku. Jednak SW jest bardzo dobrym narzędziem, zawdzięczamy mu wielokorpusowość (wielobryłową i pojawiła się dopiero niedawno na creo) i myślę, że lepiej nadaje się do sektora maszyn specjalnych. W końcu trudno mi uwierzyć, że dziś creo jest tańsze niż sw, ponieważ zawsze było odwrotnie.gdybym jutro musiał wrócić do creo, myślę, że na pewno bym żałował sw, tak jak żałowałem creo w dniu, w którym musiałem użyć sw.

6 polubień

Witam @OBI_WAN , witam wszystkich

Mam jeszcze pod ręką kostkę brukową! Więc wrzucam go do stawu (PLOUF°)

Przedstawiam swój punkt widzenia w dwóch kwestiach.

1°), aby zmienić oprogramowanie CAD, musisz mieć bardzo solidne argumenty, ponieważ inwestycja w opanowanie nowego oprogramowania jest znacznie ważniejsza niż się wydaje.
Kiedy widzę, że wiele tematów na tym forum dotyczy konfiguracji i innych radości gatunku, a także wszystkich pakietów makr, które rekompensują całą masę potrzeb, które nie są zawarte w podstawowym oprogramowaniu (dlatego są też narzędzia mycad), wydaje mi się, że to też należy wziąć pod uwagę.
Dużą słabością SW jest to, że wszystkie potrzeby, które widzimy w żądaniach zgłaszanych na forum, zwłaszcza w zakresie makr, nie istnieją i tu możemy zadać sobie pytanie, dlaczego, skoro te funkcje są naprawdę przydatne, dlaczego te funkcje nie istnieją w standardzie.

(FYI, porzuciłem Inventora dla oprogramowania i nie żałuję tego, zwłaszcza nienawistnej polityki Autodesk).

Wierzę, że przyszłość nie jest w samodzielnych wersjach, ale w wersjach w chmurach.

Dla mnie wersja lokalna, nawet jeśli jest prawdopodobne, że będzie nadal istnieć i być aktualizowana przez co najmniej pięć lat, nie ma już przyszłości w tej skali czasu

SW w chmurze istnieje, przetestowałem go częściowo i kiedy ta wersja będzie miała taki sam poziom funkcjonalności jak wersja samodzielna (a możemy pomarzyć bez jej korowódu błędów) wtedy wersja chmurowa stanie się punktem odniesienia. Można śmiało założyć, że za rok do dwóch lat sztuczna inteligencja będzie mniej więcej obecna w wersji chmurowej. Ciekawie będzie zobaczyć, w jakich przypadkach będzie to naprawdę przydatne.

Trzyma się tego faktu! Wszystko to odbędzie się beze mnie :sob:

Do pluche

5 polubień

Ba wykorzystujące sztuczną inteligencję do naprawiania błędów byłoby dobrym początkiem. :crazy_face:

4 polubienia

Wiem, że jeśli nie znajdę funkcji takich jak Split, lub nie zrobię szkiców bez bólu głowy z ograniczeniami, to nie warto.
Ważnym punktem są również rodziny części (z mojej strony bez Excela)
Drzewo stworzenia jest również głupie, ale ważne jest, aby móc wrócić lub dobrze odczytać swoją grę.
W rzeczywistości jest to zestaw podstawowych funkcji, które natychmiast zablokują lub nie mój wybór oprogramowania, czy nie.
Pozwala to uniknąć skończenia z tym nowym oprogramowaniem i powiedzenia sobie w pewnym momencie... tak jak ja tu robię? Utknąłem.

EDIT: Zapomniałem... Osobiste menu z myszką... obowiązkowy.

1 polubienie

Bjr,
Pierwszy kontakt z przedstawicielami handlowymi Creo.
-Z tego, co mi mówią, wydaje się to interesujące do zagłębienia, zamierzam mówić w trybie warunkowym, ponieważ nie miałem jeszcze demonstracji.
-Licencja podstawowa " T1 " byłaby odpowiednikiem SW Premium.
-creo może otworzyć solidworks, ale bez struktury drzewa, z drugiej strony, jeśli modyfikacja tej części została dokonana od czasu aktualizacji SW Creo.
-Zarządzanie dużymi ASM, a także rysunkami nie stanowiłoby problemu.
-wygląda na to, że migracje SW do CREO są coraz powszechniejsze, wiele osób odmówiłoby presji DS na przejście na 3Dexperience.
-Zostanie wyznaczona data pokazu.
To jest to, co mogę dziś powiedzieć.
do Twoich komentarzy.
Niech Moc będzie z tobą

4 polubienia

Cześć Obi_Wan.

To fascynujący temat do przygotowania. Kilka punktów, na które należy odpowiedzieć:

• rzeczywiście, możesz otworzyć Solidworks za pomocą Creo ... Ale to wciąż krok. A przy okazji zastanawiam się, czy nie jest odwrotnie (jeśli niektórzy mają możliwość sprawdzenia?)
  • Dla kierownictwa dużych firm asm: mogą obiecać to, czego chcą. Tak długo, jak nie masz w nim SWOICH zgromadzeń, jest to obietnica :) polityki. Na przykład, kiedy produkowałem osie pojazdów, Créo mogło mieć problemy. Natomiast kiedy robiłem tuszę małży, nie ma się czym martwić. To zależy od tego, jak zbudujesz swoje pokoje i jak rozumiesz drzewo konstrukcyjne.
    Z drugiej strony, jeśli chodzi o rysunki, bardzo wyraźnie uważam, że są one bardziej zaawansowane niż Solidworks. Bardziej zamknięte i mniej majsterkowania, ale myślę, że to idzie w parze
  • Fajnie na randkę. Poproś ich o bardziej złożone zestawy niż te, które mogą Ci zaoferować w sposób naturalny. Żeby sprawdzić, czy nie mogą czegoś przygotować z Twoimi modelami?
    Osobiście starałbym się mieć go na próbie przez miesiąc, aby naprawdę dobrze przyjrzeć się funkcjom i twoim przypadkom

Pytanie dodatkowe: czy oferują Ci PLM z czy bez? Twoje doświadczenie z Creo może się diametralnie zmienić dzięki

Powodzenia w wyborach i baw się dobrze, sprawiając, że szaleją :slight_smile:

3 polubienia

Dziękuję za komentarz, który temat do przodu.
Tak, zdaję sobie sprawę, że sprzedawca dąży do tego, aby świeciło słońce.
Poczekam, aż dema się ustawią.
Z drugiej strony nie pozwolę im zrobić dla mnie demonstracji chorób przenoszonych drogą płciową, znam nasze problemy i uwierzcie mi, że wpędzę ich w kłopoty naszymi własnymi zmartwieniami.

Rzeczywiście, możesz otworzyć Solidworks za pomocą Creo..." ale to nadal oczyszczalnia ścieków "
Tak, ale co ciekawe, to aktualizacja w przypadku modyfikacji części programowej w Creo. Więc jeśli jest to naprawdę wydajne na rysunkach, możemy sobie wyobrazić 1 lub 2 creo do zarządzania tłuszczem ASM i rysowania.

2 polubienia

Przykro mi @OBI_WAN , ale nie do końca zrozumiałem pytanie o posiadanie 1 lub 2 Creo.

Z drugiej strony, mając KROK, który następnie modyfikujesz, nigdy nie jestem zbyt wielkim fanem. I bardzo szybko, myślę, że będziesz w stanie przerysować je również w swoim przyszłym oprogramowaniu. O wiele wygodniej jest zmienić rozmiar otworu :wink:

2 polubienia

Witam

Zatrzymałem się w:

• Przedstawiciel handlowy próbował się z Tobą skontaktować.
  • Przypominamy... ale nie ma odpowiedzi.
  • Następnie e-mail z samouczkami
  • A ostatnio e-mail z podziękowaniami za przetestowanie Creo w tym okresie próbnym
    WSZYSTKO TO BEZ TEGO CHOLERNEGO LINKU DO POBRANIA OPROGRAMOWANIA!!

A więc trochę twarzy, przynajmniej z bardzo zamkniętego punktu widzenia.

Przykro mi, że to się rozwija po twojej stronie @OBI_WAN , będę musiał trafić w sedno :rofl:

1 polubienie