Montaż z powolnym otwieraniem

Witam
Korzystam z SolidWorks 2022.
Od powrotu z wakacji otwieranie niektórych plików zajmuje dużo czasu.
Na przykład plik, który otworzył się w 1 minutę 30, potrzebował więcej niż 7 godzin, aby go otworzyć!
Po otwarciu plik został zapisany w mniej niż minutę, co wyklucza problem z siecią.
Nie mogę znaleźć rozwiązania tego poważnego problemu.
Czy ktoś z Was ma ten problem?

FYI, w trybie dużego zestawu plik otwiera się szybko.

Z góry dziękuję

Witam
Możesz przeprowadzić ocenę wydajności po otwarciu SSA (menu "Oceń "). Pozwoli Ci to zobaczyć, który podzespół blokuje lub który plik części (dlaczego nie).
W przeciwnym razie, po otwarciu w trybie dużego montażu, najpierw przełącz się w tryb jasny, a następnie rozwiąż.

1 polubienie

Witam @Yann_Georges

Mała metodologia, która może pomóc zoptymalizować montaż i określić, co powoduje problemy. Używam go, gdy mam ten sam problem co ty. Miłego dnia

3 polubienia

Myślę, że mam trop na mój problem.

Ten zespół składa się z wielu wirtualnych części.
W przeciwnym razie, plik ten znajdował się początkowo w SolidWorks 2021.
Plik złożenia został przekonwertowany do SolidWorks 2022, ale najwyraźniej wszystkie wirtualne części pozostały w wersji 2021.
W związku z tym konieczne jest otwarcie złożenia, a następnie edycja każdej części wirtualnej w celu przekształcenia jej do nowej wersji SolidWorks.
Przynajmniej tak mówi mi analiza wydajności

1 polubienie

Witam

Ctrl + Q na zestawie ORAZ kopia zapasowa powinny zatem rozwiązać problem przy następnym otwarciu pliku (ponieważ oprogramowanie powinno zapisać wszystkie pliki wirtualne w najnowszej wersji).

Witam

Próbowałem CTRL + Q, ale nie oferuje mi nagrywania wirtualnych części.

Otworzyłem swój zestaw i upewniłem się, że wszystkie wirtualne lub niewirtualne komponenty zostały zaktualizowane do SW 22.
i nie widzę żadnej poprawy.

W tym samym czasie ponownie zainstalowałem wersję 21, aby otworzyć kopię zapasową mojego pliku. I tam w 1 minutę jest otwarty.

Więc zainstalowałem SW 23, ale ten sam problem co w SW 22...

Witam;

Niekoniecznie tylko wirtualne części mogą wyjaśnić powolne otwieranie, ale także wszystkie konfiguracje innych komponentów (do aktualizacji również).

Jeśli korzystasz z komponentów tylko do odczytu (mam tu na myśli między innymi elementy biblioteki...), one również będą musiały zostać zaktualizowane do nowej wersji Solidworks (+ oczywiście ich konfiguracje).

Inną możliwą drogą są szablony dokumentów (części, złożenia i rysunki), jeśli nie zostaną odtworzone w nowej wersji, mogą spowodować znaczne spowolnienia (zwłaszcza jeśli przerwa między wersjami jest duża).
Bądź ostrożny, mówię odtworzony , a nie przekonwertowany, konieczne jest rozpoczęcie od zera dla modeli (zalecenie Solidworks).

Dla mnie nic nie usprawiedliwia przejścia z 1m30 na więcej niż 7 godzin.
Tak, musisz przekonwertować pliki po otwarciu.
Ale nawet gdy otwieram stare zespoły zapisane w wersjach od 2012 do 2020 roku (obecnie SW2023) i ponad 30 000 części, nie trwa to tak długo, daleko od tego dex2-x3 ok, ale nie więcej.
Z pewnością jest jeden lub więcej składników, które wywołują poruszenie!
Możliwość umieszczenia połowy komponentów w stanie usuniętym i przetestowania, czy otwieranie jest znacznie szybsze, jeśli tak, ustaliliśmy, w którym znajduje się połowa komponentów pb.
W przeciwnym razie odwrócony pokój usunięty i widoczny.
Jeśli nie ma poprawy, powodzenia, to będzie skomplikowane!! :rofl: :rofl: :rofl:

Części wirtualne zwykle rejestrują się za każdym razem, gdy tworzą kopię zapasową swojego zespołu nadrzędnego.
Ctrl Q zmusza wszystkich do przebudowy, a rejestracja zespołu za nim powinna zapisać wszystkie wirtualne części w najnowszej wersji.
Następnie, jeśli Twój zespół wskazuje również na inne części / niezależne złożenia, musisz również zapisać je w najnowszej wersji.

Właśnie przerobiłem moje szablony dokumentów od zera i nie jest lepiej.
Wszystkie moje komponenty już przeszły z SW21 na SW22.

Podczas otwierania plików, wyskakujące okienko, które otwiera się wskazując 3 kroki otwierania pliku za pomocą " Otwory komponentów ", " Przebudowa zespołu " i " Aktualizacja grafiki " zachowuje się zupełnie inaczej.

Pod SW21, gdy tylko pojawi się wyskakujące okienko, widzimy, że ładuje części.
W SW22 wyświetlane jest wyskakujące okienko, ale otwarcie komponentów niczego nie wyświetla.
chargement

Zaczyna wykazywać postęp po dobrych 2 godzinach.

FYI to samo wyskakujące okienko pod SW21 na tym samym zestawie (kopia przechowywana w SW21)
chargement sw21

Ostatnim razem, gdy jeden z moich zespołów potrzebował więcej niż 10 godzin, aby się otworzyć, oni (znasz informatyków, którzy nie zadają sobie pytania, do czego do można użyć Solidworks)... więc " oni " właśnie zmienili nasz serwer, a ustawienia otwierania Solidworks były w " Rozwiązane ", a nie " Jasne ".

Uwaga: Zwykle nie lubię używać trybu " Światło ", ale kiedy otrzymujemy plany od naszych klientów, czasami rozsądniej jest przez niego przejść.

Fakt, że zapisanie pliku zajęło tylko minutę, podczas gdy jego otwarcie zajęło 7 godzin, przyjrzę się programowi antywirusowemu pod kątem wykrywania ruchu Serwer=>Komputer". (I ewentualnie do zarządzania płytą montażową serwera).

Nigdy nie jest miło natknąć się na tego typu sytuacje po powrocie z Leave, zawsze zastanawiasz się, co mogło się stać, gdy byłeś odwrócony plecami...

2 polubienia

Chodzi o to, że nawet jeśli zrobię Pack And Go przechowywany na moim komputerze, nie idzie to szybciej.
Wyklucza to więc problemy z komunikacją z serwerem.

1 polubienie

Fakt, że Solidworks 2022 i Solidworks 2021 są skonfigurowane w dwóch różnych językach, sprawia, że myślę, że ich ustawienia parametrów też są różne:

=> Zapisuje ustawienia Solidworks dla obu wersji. (pod dwoma różnymi nazwami (dla bezpieczeństwa))
(pliki *.sldreg)

Następnie w obszarze Solidworks 2022 zaimportuj ustawienia 2021, aby zobaczyć, co się stanie.
Jeśli wynik jest zadowalający, pozostaje  tylko porównać ustawienia obu wersji...

Zobacz także: Czy używana karta graficzna jest kompatybilna z Solidworks 2022?

Wyłącz tryb " Poprawiona wydajność grafiki" (często problem)

Sprawdź kompatybilność Solidworks/płyty głównej/karty graficznej:

https://www.solidworks.com/support/hardware-certification/
W zależności od wyniku sprawdź, czy konieczne jest pobranie proponowanej poprawki z powyższej witryny weryfikacji zgodności.

1 polubienie

Witam

2 bryły są skonfigurowane w ten sam sposób.
To tylko 2 różne maszyny, ale mam ten sam problem na wszystkich maszynach.

Otworzyłem bilet na Avenao, ale nawet oni nie rozumieją, skąd bierze się problem.

Przerobiłem zestaw tego samego typu w SW 2022 i mój plik nie wykazuje powolności po otwarciu.

Myślę, że nastąpiła duża zmiana w plikach między SW21 a SW22 i że stamtąd pochodzi problem.

Ten plik (i inne) są plikami " szablonowymi " sterowanymi przez makro SW.
I nie chcę musieć przerabiać całego montażu...

Osobiście i z tego co wyśledziłem z dyskusji, problem wynika ze zmiany wersji (normalnie SW systematycznie konwertuje WSZYSTKIE pliki po otwarciu i zajmuje to mniej więcej czasu).
Możliwe, że z jakiegoś powodu X lub Y niektóre pliki wirtualne nie są konwertowane podczas zapisywania zestawu nadrzędnego (myślę, że jest to jedyne zjawisko, które jest w stanie wyjaśnić to zjawisko możliwą zmianą ustawień oprogramowania, karty graficznej lub innego istotnego komponentu).

Sposobem na zrozumienie problemu jest przejście do katalogu tymczasowego, w którym oprogramowanie otwiera pliki wirtualne podczas otwierania, aby zobaczyć, co dzieje się w środku. Zwykle znajduje się to w " C:\Users\NOM_del_lutilisateur\AppData\Local\Temp ". SW tworzy tymczasowy katalog " swxYYYY" z YYYY, liczbą, która zmienia się za każdym razem, gdy SW się otwiera/zamyka/ulega awarii.
W tym folderze znajduje się podfolder o nazwie " \VC~~ " zawierający katalogi: po jednym na zestaw zawierający komponent wirtualny.
Dla każdego komponentu wirtualnego zwykle istnieje plik wirtualny i tymczasowy ukryty plik zaczynający się od ~$ dla każdej wirtualnej części/złożenia. Jeśli ten plik ~$ nie istnieje, oznacza to, że oprogramowanie nie edytuje wirtualnej części/podzespołu (co nie byłoby normalne).

Inne możliwe wyjaśnienie: jeśli pliki są sterowane makrami, a składnia lub funkcje makr ewoluowały między twoimi 2 wersjami, zgrzytanie lub nawet ulega awarii. Czy masz sposób na otwarcie zestawów bez uruchamiania makr?

Nie otrzymałeś ewolucji Win 10-> Win 11 równolegle z ewolucją SW 2021-> 2022
A może ewolucja pakietu Office (np. usługi Office 365)?

2 polubienia

Otworzyłem plik edycyjny, aby ręcznie przekonwertować wszystkie elementy wirtualne do nowej wersji oprogramowania.
Na razie nie próbuję otwierać go za pomocą makra, ale otworzyć go ręcznie.

Jeśli chodzi o zmianę wersji z Win 10 na Win 11, mam ten przypadek na jednej ze stacji roboczych, ale problem występuje również na innych stacjach roboczych, które pozostały pod Win 10

Do repertuaru tymczasowego na początku wernisażu (w tej chwili) stworzył dla mnie nowe repertuary

{B2C7C952-8ECB-4506-B027-EAAC024283DA}

Pliki swx są puste, z wyjątkiem 11944, który zawiera:
DatabaseTemp0.db
Ocena1.swp
Konfiguracja.swp

W sldfuncfeat2022 i SWUtilities2016 znajdują się tylko pliki graficzne (PNG lub BMP)

Ale na razie okno ładowania jest tylko na początku:

{00F2059B-A7F7-46EC-A5EA-E196EA33FFF1}

Na górze swoją pomoc @d_payen . Jest on zapisany w moich dokumentach :slight_smile:

1 polubienie

To ja czy to drugi wątek ze słowami
Solidworks + Windows 11 = Problemy nie są możliwe!!
???

Uspokoić nas: Wszystkie licencje Solidworks są dostosowane do tej samej wersji?
Czy pracujesz z dokumentami udostępnionymi (takimi jak biblioteki osobiste...)?