Rura podłużnicy 80/140 schody 2/4 toczone

Bjr powiedział:
W załączeniu plik SW 2020 ze szkicem 3D dla podłużnicy, nie mogę zachować pionowości rury dla tej podłużnicy z funkcją spawania mechanicznego, ???
Czy jest jakieś rozwiązanie?
2b mechanik. SLDPRT (159.8 KB)

Witam
Myślę, że musiałbyś utworzyć kilka grup w swojej funkcji, aby móc obracać każdą rurę niezależnie od innych, a tym samym utrzymywać powierzchnie styczne do siebie.
Najbardziej skomplikowaną rzeczą będzie określenie kąta...
Powodzenia.

1 polubienie

Zgadzam się z @a_eriaud , z drugiej strony będzie to " bawełna " do lądowania profili:

Jeśli chcesz zachować swój model, musisz dokładnie określić kąt, który ma zostać zastosowany w danych wyjściowych
image

Z tego powodu do tego typu schodów zwykle stosuje się profil cylindryczny.

2 polubienia

Dziękuję, jest to zdejmowana podłużnica zmontowana z płytkami na końcu każdej rury, tak długo, jak utrzymuje pionowość ...

Aby zorientować rurkę:
Zrób jedną grupę na segment, a następnie dla każdej grupy w linii przypada segment wskazany w moim ujęciu:

I sprawdź, czy wyrównaj oś pionową:

A rurki są dobrze zorientowane. (rura osi pionowej // do szkicu referencyjnego)
Z drugiej strony, jeśli chodzi o regulacje między rurkami (prostokątnymi), to inna historia:
image

2b mécano. SLDPRT (193,0 AM)

Zamiast tworzyć funkcję na probówkę, tworzysz grupę na probówkę:

W tym celu należy kliknąć na nową grupę, w funkcji Element spawany mechanicznie:
image
Nie mogę dołączyć mojej części od wersji 2023.
Ale pochodząc z wersji sw2020 wiem, że działało to w ten sam sposób.

1 polubienie

Wydłużając grupy linii, uzyskuję skrzyżowanie rur, aby je przeciąć
CF załączony plik
Jeszcze raz dziękuję
2b mechanik +. SLDPRT (190.2 KB)

1 polubienie

Jeśli umieścisz płytkę między 2, możesz wyregulować rurki:

A od najłatwiejszego do umieszczenia gramofonu i ponownego wyregulowania w razie potrzeby.

1 polubienie

Tak, dziękuję

Witam
Ponieważ chcesz zmontować różne sekcje podłużnic za pomocą obrotnic, radzę zachować szkic jako podstawę do rysowania każdej sekcji z osobna. Następnie złóż je.
Łatwy do edycji. Jeśli zmienisz swój szkic, zmienią się wszystkie sekcje.
Tak bym postąpił.

W tego typu przypadkach systematycznie przechodzę przez małe naczynie pomiędzy każdą zmianą orientacji, znacznie łatwiejsze do złożenia.

1 polubienie