Dobry wieczór
Korzystam z oprogramowania solidworks 2012.
Bez względu na to, jak często czytam różne samouczki, nie mogę stworzyć nomenklatury spawanych części o długościach nominalnych.
Myślę, że mój problem (chyba!) wynika z właściwości lub czegoś w tym rodzaju.
Wyjaśnienie w menu pomocy mówi, że wystarczy otworzyć tabelę i wybrać "lista z zakładkami", następnie "szczegółowa numeracja", a następnie "szczegółowa lista spawanych części".
Po zakończeniu mam puste pudełka.
Wcześniej musi zostać wykonana manipulacja.
Gdyby miłosierna dusza mogła mi pomóc...
A tymczasem przyjemny wieczór
Jeanartemis powiedział:
Dobry wieczór
To normalne, że nie ma spawów, nie wykonałeś ich na swoim modelu 3D.
Musisz wykonać spawy za pomocą 
Część jest dobra, ale nie wiem, dlaczego pojawia się problem podczas generowania tabeli: Musiałem dodać kolumnę powiązaną z "właściwością elementu listy części spawanych", aby uzyskać wartości.
Witaj Alain,
Dziękuję za odpowiedź.
Nie sprecyzowałem, ale chcę nomenklaturę na rysunku.
Rysunek jest wykonywany za pomocą nomenklatury.
Załączam pliki z prostym przykładem.
Ok dla spawów, ale na początku interesowałyby mnie głównie wymiary, długość, aby mieć natężenia przepływu.
A tymczasem życzę Wam miłego dnia
meuble_de_television.zip
Dziękujemy za udział, Stefbeno.
Miłego dnia
Uważaj na przepływy, długości są długościami segmentu szkicu... Tak więc w zależności od tego, jak profil znajduje się w stosunku do tego segmentu, należy skorygować cięcia ukośne.
Przepraszam, źle odczytałem twoje pytanie, myślałem, że nie masz żadnego lutu w swojej tabeli lutowniczej, stąd moja odpowiedź.
Dla mnie długości wyglądają dobrze, gdy ustawia się kolumnę na właściwość Length (lub Lenght)
00.jpg
Ok, ale nadal nie wiem jak to zrobić...
Musisz dwukrotnie kliknąć nagłówek kolumny (E), a następnie ustawić okno, które się pojawi, na Właściwości niestandardowe , a następnie Długość
soudure.jpg
Dziękuję Alain, ale w takim razie skąd bierze się problem?
Czy wystąpił problem z ustawieniami lub właściwościami?
W mojej nomenklaturze nie mam nic lub prawie nic...
Nie mam pod ręką SW12, ale nie sądzę, żeby w tej kwestii była duża różnica.
Aby wstawić nazwę, przejdź przez to: por. PJ
presse-papiers-3.jpg
1 polubienie
Tak, dobrze wykonuję te kroki. ..
Czy próbowałeś dodać kolumnę (kliknij prawym przyciskiem myszy nagłówki kolumn, wstaw kolumnę), jak w mojej pierwszej wiadomości?
Czy możesz zrobić dla nas zrzut ekranu?
Załączyłem cały plik w zipie
Witaj @jeanartemis,
Mam wrażenie, że chcesz wstawić swoje zestawienie materiałów części spawanych na poziomie rysunku montażowego. Jednak ta nomenklatura działa tylko wtedy, gdy wstawisz ją na poziomie rysunku części!
Z pewnością stąd biorą się twoje zmartwienia, jeśli dobrze zrozumiałem twój problem.
Edycja: jeśli chcesz, aby wszystkie twoje przepływy były w tej samej nomenklaturze, musisz umieścić swoje drewniane panele w pokoju.
Ok, spróbuję tego i powiem, co to jest...
Dziękuję
1 polubienie
Nadal nie rozumiem, miałem wersję z 2010 roku i poprzednie wersje i zawsze był to prawdziwy ból głowy.
Próbowałem tego, co mi powiedziałeś, ale to to samo, nic się nie pojawia.
Kiedy przechodzę do listy moich spawanych części mojego zespołu i klikam prawym przyciskiem myszy właściwość, prawdopodobnie są parametry do dostosowania, ale wartości nie są dobre, nawet jeśli próbuję dodać różne długości, aby sprawdzić, czy to działa.
Nic konkretnego.
Myślę, że nadal będę to robił ręcznie, na razie nie mam nikogo w pobliżu, kto mógłby zapytać...
W każdym razie dziękuję za cierpliwość i dzień dobry wszystkim, którzy mi odpowiedzieli.
Jeanartemis powiedział: