Narzędzie DataRecovery nie działa

Witam
Wielokrotnie korzystałem z narzędzia DataRecovery w myCADTool w celu szybkiej aktualizacji kilku danych kilku części, co jest żmudne do wykonania ręcznie, ale w żadnym wypadku dane nie zostały zarejestrowane przez Solidworks. Plik excel został zmodyfikowany, co do joty postępowałem zgodnie z samouczkiem youtube, ale w moim przypadku żadna zmiana nie jest widoczna. Czy masz pojęcie, dlaczego narzędzie DataRecovery nie działa?

Witam;
Nie testowałem jeszcze najnowszej wersji (2024-sp2), ale poprzednia DataRecovery sprawiła mi wiele problemów na wszystkich moich komponentach z konfiguracjami (losowymi zmianami właściwości)...
[Nawiasem mówiąc, większość narzędzi Visiativ nie nadaje się do zarządzania konfiguracją...]
W Twoim przypadku powinieneś powiedzieć nam więcej... używane wersje (Solidworks i MycadTools), a także typ właściwości, którą chcesz zmodyfikować...

1 polubienie

Korzystam z wersji solidworks 2024 SP1 i to samo dotyczy myCADtool. Próbuję zaktualizować niestandardowe właściwości, które są oryginalnie wypełniane na karcie podczas tworzenia części w soldiworks. Niektóre dane nie były znane i teraz chciałbym je zaktualizować bez konieczności wyodrębniania części (są one współdzielone na PDM), co od razu zajmuje dużo czasu, gdy masz kilka części do aktualizacji. Dlatego chciałbym skorzystać z DataRecovery

Datarecovery nie tworzy nowych właściwości, jeśli one nie istnieją.

Właściwość jest już utworzona, wystarczy zmodyfikować pole dla różnych produktów

Witam
Zrobiłem mały monolog w tym poście, jeśli to pomoże :slight_smile:

Witam

Czy korzystasz z DataRecovery z myCADtools lub myPDMtools?
Jeśli używasz tego pierwszego, nie rozpakowuje i nie archiwizuje automatycznie plików. Dlatego należy to wcześniej zrobić ręcznie.

Narzędzie DataRecovery od myPDMtools pozwala to zrobić automatycznie.

@Maclane dziękujemy za eskalację problemów do działu obsługi klienta, aby mogli przeanalizować i zidentyfikować problem

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Odzyskiwanie danych może być trudne, ale zwykle działa całkiem dobrze. Ostatnio przepisałem ponad 75000 kart za pomocą tego narzędzia, z ~90 zmiennymi na kartę. Zajęło to dużo czasu, ale udało się.

Metoda:
Warunek: Pliki muszą być zarchiwizowane. Użytkownik musi mieć prawa do wyodrębniania i zapisu wszystkich zmiennych mapy, dla wszystkich STANÓW plików, niezależnie od ich PRZEPŁYWU PRACY. Konto administratora ze wszystkimi uprawnieniami jest bardzo wygodne.

1-Ekstrakt
Korzystając z Datarecovery, wykonaj " Ekstrakcję właściwości w pliku Excel " na wszystkich plikach, które mają być zmodyfikowane, aby pobrać szablon pliku Excela do wypełnienia, z prawidłowym oznaczeniem nazw plików, konfiguracji i wszystkich zmiennych obecnych na powiązanych kartach plików.
Identyfikator pliku należy wybrać zgodnie z Twoim repozytorium. Jeśli wszystkie pliki są przechowywane w tym samym folderze, możesz wziąć " Nazwa pliku z rozszerzeniem ", w przeciwnym razie lepiej jest wziąć " pełną ścieżkę"

2-Modyfikacja wygenerowanego pliku Excel.
Kolumny Nazwa pliku i Konfiguracja nie powinny być zmieniane.
Nagłówki kolumn nie powinny być zmieniane, powinny idealnie pasować do nazw zmiennych na mapie.
Ponownie przetwarzamy plik, aby zmodyfikować wszystkie pożądane właściwości.

WAŻNE, jeśli używasz formuł w programie Excel, musisz skopiować/wkleić w trybie tekstowym, aby nadpisać wszystkie formuły i zachować tylko tekst. Datarecovery nie wie, jak czytać formuły w Excelu.

3-Pisanie kart
Korzystając z Datarecovery, utwórz " Wypełnij karty z pliku Excel ".
Identyfikator pliku musi być zgodny z identyfikatorem wybranym w narzędziu Extract.
Zarządzanie konfiguracją jest tym, co chcesz zrobić.
Aktualizowanie poprawek wymaga dostępu do zapisu w bazie danych SQL.

Powodzenia!

3 polubienia