@MaD : Twój kod działa idealnie!
Mam błąd w wykonaniu MAKRA:
Wynik jest następujący:
Właściwość "description" nie pojawia się w nazwie pliku PDF
dla DWG (myślę, że jest to wynik błędu), chciałbym pokazać nazwy arkuszy (P01 itp.....) na końcu.
capture-2.jpg
Rzeczywiście, ten sam błąd na nowym makrze, podczas gdy na 1. nie ma problemów
Widzę, co ulega awarii podczas moich testów, nie można było zmienić nazwy, jeśli plik istniał, więc go usunąłem, ale jeśli nie istnieje, nie może go usunąć, dodaję kontrolkę pliku
Z korektą na danej linii
If Len(Dir(Filepath & "\" & Filename & "-" & vSheetNames(i) & ".DWG")) > 0 Then Kill Filepath & "\" & Filename & "-" & vSheetNames(i) & ".DWG"
Powinno być lepiej :)
macro_export_pdf__dwg.swp
Czy w przypadku właściwości jest to właściwość niestandardowa, czy zintegrowana z Solidworks?
jest to własność osobista ("OPIS") pokoju (uwaga, tej właściwości nie ma na rysunku)
Nie rozumiem zbyt wiele z VBA, ale zagłębiając się w makra, które otrzymałem, zastanawiam się, czy nie odpowiada to temu:
capture-4.jpg
Dobra, nie zrozumiałem jej :/ ok szukam
Czy na jednym rysunku jest tylko jeden komponent, czy kilka?
Tylko 1 komponent na instalację tak
Ok to spróbuj tego :)
Dziękujemy naszym amerykańskim przyjaciołom :) https://forum.solidworks.com/message/431752#comment-431752
Makro w komputerze
macro_export_pdf__dwg.swp
Świetnie, że działa!!
Poniżej znajduje się wynik:
Ostatni mały szczegół:
Po uruchomieniu makra plik PDF otworzy się na ekranie. Nie ma możliwości automatycznego zamknięcia go.
Ponieważ chcę uruchomić makro zbiorczo (za pomocą narzędzia INTEGRACJA), nie chciałbym, aby na ekranie było otwartych 10 plików PDF.
Edytowanie linii
swExportPDFData.ViewPdfAfterSaving = True
w
swExportPDFData.ViewPdfAfterSaving = False
:)
Dziękuję @Mad za to MAKRO.
Musimy poprosić @Clémentine o stworzenie przestrzeni, w której będziemy mogli udostępniać MAKRA:
Gdzie jeszcze może powinniśmy je umieścić w samouczkach?
Chciałbym też dostać się do VBA, co mi radzisz?
Witam
Istnieją developpez.org z dużą ilością danych na temat vb/vba. We wszystkim, co jest specyficzne dla Solidworks, musisz polegać na pomocy API dostępnego online i od czasu do czasu rejestratora makr, aby się nauczyć.
Super ładny MaD!
flegendre/ Dla VBA od Solid http://help.solidworks.com/2017/English/api/sldworksapiprogguide/Welcome.htm
W przeciwnym razie nie wahaj się szukać tylko terminu vba, ponieważ ma wiele przykładów z Excelem
Poza tym ten, z którym nauczyłem się wszystkich podstaw programowania stron internetowych i inne SiteDuZero aka Openclassroom https://openclassrooms.com/old-courses-pdf w archiwum jest bardzo dobry kurs na VB.net jego naucza wielu rzeczy
Inaczej jak mówi Cyryl.f Rejestrator makr i badania :)
Radzę poświęcić trochę czasu na skomentowanie tych kodów, wiem, że nie robię tego wystarczająco dużo i jest to bardziej skomplikowane, gdy wracasz pół roku później na makra, które już nie działa :/
Flegendre & MAX59: Czy macie taką samą potrzebę?
Nie jest to potrzeba, ale zawsze dobrze jest zabrać ze sobą naukę ;-)
@max59,
Czy pracujesz w VISIATIV?
Jesteś konsultantem Solidworks?