Makro do masowej transformacji. SLDPRT z blachy w rozłożeniu w . DWG lub . Format DXF

Witam wszystkich,

Po długich poszukiwaniach w sieci nie mogę znaleźć potrzebnego makra. Gdybyś mógł mi to zrobić, byłoby wspaniale.

Szukam makra do przekształcenia wszystkich plików . SLDPRT blachy, a także cała konfiguracja, która może znajdować się w każdym pliku, znajdująca się w folderze, płaska (stan rozłożony) w . DWG lub i . Format DXF.

Znalazłem makro, które mnie spłaszcza, ale tylko plik otwarty w SW.

Chciałbym, aby po uruchomieniu makra otwierało się okno, w którym mogę wybrać folder źródłowy i folder nagrań.

Znalazłem makro do zapisywania moich planów oprogramowania w .PDF (którego często używam i działa bardzo dobrze oraz gdzie mam opcje nagrywania.

Dołączam do ciebie to 2 makra, jeśli mogą pomóc ci lepiej zrozumieć, czego chcę.

Jestem na SW2018 R0.3

Nie znam się na kodowaniu:(

Dziękuję

Michael.

macro.rar
1 polubienie

Witam

Czy jest teraz konkretny?

"I don't know if it's coming from me, but I can't contain the files from your archive file.": Zauważ, że nie jest już prawidłowy, pochodzi z komputera, na którym byłem, działa lepiej na innym komputerze...

Pozdrowienia

Witam

Z tego, co rozumiem, chcesz:

- Wybierz folder źródłowy plików części po uruchomieniu makra.

- Wybierz folder docelowy DWG i DXF  po uruchomieniu makra.

- Przeanalizuj folder źródłowy, aby zidentyfikować wszystkie pliki części 3D.

- Automatycznie otwórz każdy element w folderze źródłowym w Solidworks.

- Automatycznie twórz rozłożoną wersję każdej części dla każdej konfiguracji pomieszczenia.

- Utwórz plik DWG i DXF z tych rozwiniętych.

- Zapisz te pliki DWG i DXF w folderze docelowym.

- Zamknij część 3D.

w związku z tym w kolejności możesz użyć funkcji FolderBrowserDialog, GetFile, OpenDoc, GetConfigurationNames, ExportFlatPatternView, SaveAs3 i CloseDoc.

Daje to działanie, które może przypominać dołączony program, co odbywa się w C# w locie bez żadnej kontroli bezpieczeństwa. Dobrowolnie ograniczyłem jego działanie w czasie, ponieważ nie jest bezpieczny i bardzo mało przetestowany (na SW2017 na 3 plikach), termin to 31.08.2018, co powinno dać czas na wykonanie kilku testów, oczywiście na kopiach plików, nawet jeśli nie zmodyfikuję oryginalnych plików i ich nie zapiszę.

Aby rozpakować folder na pulpicie, a następnie uruchomić plik wykonywalny, należy najpierw uruchomić Solidworks.

Jeśli sposób, w jaki to działa, mogę później poprowadzić Cię w pełnym pisaniu Twojego makra, ale można to zrobić dopiero od końca września, a tak, będzie moja kolej na wyjazd na wakacje :)

Pozdrowienia

export_dwg-dxf.zip
3 polubienia

Witaj d.roger,

1- Dziękuję za Twoją opinię.

2- Tak, to jest to, co chciałbym mieć:

- Wybierz folder źródłowy plików części po uruchomieniu makra.

- Wybierz folder docelowy DWG i DXF  po uruchomieniu makra.

- Przeanalizuj folder źródłowy, aby zidentyfikować wszystkie pliki części 3D.

- Automatycznie otwórz każdy element w folderze źródłowym w Solidworks.

- Automatycznie twórz rozłożoną wersję każdej części dla każdej konfiguracji pomieszczenia.

- Utwórz plik DWG i DXF z tych rozwiniętych.

- Zapisz te pliki DWG i DXF w folderze docelowym.

- Zamknij część 3D.

Przeglądam plik Zip zapisany na pulpicie i rozpakowuję.

Uruchamiam oprogramowanie i po uruchomieniu pliku .exe otrzymuję następujący komunikat o błędzie: Zobacz . jpg w załączeniu.

Czy masz rozwiązanie?

Michael

error_v.jpg

Witam

W pliku exe kliknij prawym przyciskiem myszy / właściwości, a następnie u dołu okna kliknij "Odblokuj".

Jeśli Twój program antywirusowy blokuje Ci uruchomienie programu, musisz go autoryzować w swoim programie antywirusowym (oczywiście, jeśli ufasz inaczej, cóż, szkoda).

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Wyłączyłem program antywirusowy

Nie odblokowałem się we właściwościach, przeszedłem do Właściwości/Kompatybilność i kliknąłem: Rozpocznij rozwiązywanie problemów ze zgodnością. Tam poprosił mnie, żebym poszedł do Admina, wpisałem kody, aby przejść pod Admin i zaczął, wybrałem źródło i miejsce docelowe, ale w admin nie mam dostępu do wszystkich serwerów lub folderów, więc zrobiłem kopię moich plików w folderze, aby umieścić na pulpicie Admina. i rozpoczął przetwarzanie, przekształca plik do formatu DXF ale nie umieszcza dokładnej nazwy, a następnie nowego okna błędu, zobacz załączony plik wiadomości poniżej.

Bav.

Michael

erreur.txt

Witam

Smucić

Zmodyfikowałem, aby nie uruchamiać się już pod Adminem i działa dobrze jako użytkownik. :)

Zrobiłem test jeszcze raz i tam więcej komunikatów o błędach, wszystkie poszły dobrze trochę nawet bardziej niż chciałem ;) Zobacz jpg w załączeniu.

Muszę jeszcze spróbować z plikami o kilku konfiguracjach.

Już wielkie DZIĘKUJĘ.

Wrócę tak szybko, jak to możliwe, aby uzyskać nowe opinie.

Dziękuję, dziękuję, dziękuję

Z wyrazami szacunku.

Michael

tranformation_part-dwg_dxf.jpg

Witam

Działa to również w przypadku plików z wieloma konfiguracjami :)

Z drugiej strony skala nie jest dobra, wyjmuje Flat Out przy :(  5:1 Więc na 100mm mam 500mm

Czy można temu zaradzić?

Bije.

Michael

Witam

Spróbuj użyć przycisku przetwarzania typu 2 w dołączonym programie.

Pozdrowienia

export-tole-dwg-dxf.zip

Witam

Jest ok z przyciskiem "przetwarzanie typu 2" Płaski 1:1 :)

Dla mnie to bardzo dobrze. Jeszcze więcej :)

sugestia:

Czy uważasz, że możliwe byłoby posiadanie menu do wyboru, jeśli chcesz? DWG lub . Format DXF

A także okno adresu, w którym można wkleić lokalizację folderu źródłowego, oraz okno do wklejenia lokalizacji folderu rekordów, bez konieczności przeglądania folderów.

Jeśli myślisz o zmodyfikowaniu Makra dla 2 sugestii i/lub usunięciu leczenia typu 1 (kiedy oczywiście masz czas, nawet po wakacjach, których życzę Ci bardzo dobrze), poinformuj mnie na bieżąco, aby zobaczyć, czy umieściłem Twoją ostatnią odpowiedź jako lepszą odpowiedź teraz, czy też poczekam, aż ją zmodyfikujesz.

Z góry jeszcze raz wielkie DZIĘKUJĘ

Z wyrazami szacunku.

Michael

Witam

Ostateczna wersja pojawi się wkrótce, jeśli nie będzie więcej zmian...

Pozdrowienia

Witam

Oto ostateczna wersja programu z sugestiami modyfikacji, nadal można wybrać foldery, klikając teksty "folder źródłowy" i "folder docelowy", ale możliwe jest również skopiowanie/wklejenie bezpośrednio ścieżek folderów w odpowiednich polach tekstowych, wybór formatu wyjściowego (formatów) odbywa się poprzez zaznaczenie lub odznaczenie odpowiednich pól.

Aby można było rozpakować w dowolnym folderze, z wyjątkiem 2 plików zawartych w pliku zip, musi znajdować się w tym samym folderze. Najlepiej jest uruchomić Solidworks przed uruchomieniem tego programu.

Data ważności 31.08.2018 r. została usunięta. Należy pamiętać, że konieczne jest posiadanie co najmniej wersji 2017 Solidworks.

Używaj na własne ryzyko...

Brak gwarancji i serwisu po darowiźnie...

Jest napisany w C#, ale możliwe jest uzyskanie informacji o kodzie używanym na proste żądanie, ale dopiero od końca września...

Pozdrowienia

export-tole-dwg-dxf.zip
1 polubienie

Witam

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc. Wszystko działa bardzo dobrze.

Zaoszczędzi mi to dużo czasu

Z poważaniem

Michael

Witam

Chciałbym podziękować d.rogerowi za ten mały program. Od dłuższego czasu szukałem małego narzędzia, które ułatwiłoby mi cotygodniowe przygotowanie się do cięcia laserowego. 

Czy możliwy jest automatyczny eksport pliku DXF z czerwoną warstwą "DIMENSION", na której znajduje się ściana boczna z blachą?

Dla informacji, mój DXF przed wysłaniem do podwykonawcy, wygląda tak:

Z góry dziękujemy!

Przekształciłem ponad 2000 plików w pliki . DXF i nagle błąd, co się dzieje.

Witam;
Lepiej byłoby rozwinąć "Szczegóły" raportu o błędach, ale zasadniczo mówi on, że nie udało się otworzyć dokumentu do przetworzenia:
Albo jest w błędzie (Solidworks).
Albo został przeniesiony, albo zmieniono jego nazwę.

Czy ten błąd nadal pojawia się w określonym pliku?
Czy jest to trwałe?
Losowy?
Czy plik do przetworzenia ma jakieś cechy szczególne (nierozkładane zagięcia, nakładanie się?)
i wreszcie, której wersji Solidworks używasz?

Pozdrowienia.

Zauważ, że odkopywanie rozwiązanej dyskusji sprzed 4 lat niekoniecznie jest właściwą metodą uzyskania odpowiedzi.
Z drugiej strony pozwala nam rzucić okiem na godną podziwu pracę "równie często" @d. Rogera

1 polubienie

Witam, przepraszam, że odkopałem starą dyskusję, ale jest to jedyny mały program, jaki znaleźliśmy do masowego przekształcania plików SolidWorks.

wersja SolidWorks to 2022.

Problem polega na tym, że nie możesz modyfikować programu, ponieważ tylko @d.roger ma kod źródłowy.
A ponieważ @d.roger nie zagląda tu ostatnio często, nie jestem pewien, czy otrzymasz odpowiedź.

Z drugiej strony, oprogramowanie Visiativ MyCadtools może również sprostać zapotrzebowaniu.
BatchConverter i Integration mogą sprostać temu zapotrzebowaniu.
Aby ukończyć prawdopodobnie jedną lub więcej części, które powodują problemy, spróbuj je zidentyfikować (poprzez eliminację lub inną metodę), a następnie spróbuj zrozumieć, dlaczego (nie jest to praca z blachy...)

Witam.
Właśnie przetestowałem na 22 i program uruchamia się, ale nie wykonuje zadania, zmieniłem dll i presto, ten sam błąd co twój,
Podsumowując, nie obsługuje on
Rozwiązanie, skompiluj ponownie przy użyciu nowych bibliotek dll, ale musisz mieć kod źródłowy.:grin:

1 polubienie

Witam
Jestem teraz na SW22 i mogę korzystać z tego programu bez wprowadzania w nim żadnych zmian. Mogę jednak odtworzyć błąd, jeśli nie uruchomię SW przed użyciem tego programu, więc skłaniałbym się do stwierdzenia, że powinniśmy zastąpić zdanie "Lepiej jest uruchomić Solidworks przed uruchomieniem tego programu." na " Konieczne jest uruchomienie Solidworks przed uruchomieniem tego programu".
Pozdrowienia

3 polubienia