Chciałbym poznać Twoją opinię na ten temat: Pracuję w metaloplastyce i często wymaga się od nas, abyśmy opowiedzieli się po którejś ze stron w stosunku do istniejących konstrukcji, czy to w przypadku klatki schodowej, balustrady, antresoli czy czegokolwiek innego. Potem pojawia się delikatna kwestia odsunięcia się na bok w tego typu sytuacji. Obecnie robimy to za pomocą metra + prosty dalmierz laserowy + kwadrat cyfrowy. Żebrowanie może być żmudne i niedokładne, co prowadzi do problemów podczas układania podłogi.
Zastanawiamy się więc nad tym, aby wyposażyć się w nie nieco lepiej. W zeszłym roku oceniliśmy zniekształcenia 3D Leiki.
A priori ten produkt dobrze odpowiadał naszym potrzebom, dość prosty w obsłudze i eksploatacji (chociaż eksport w dxf 3D nie był świetny do zaimportowania do SW). Ten produkt nie jest już sprzedawany (wprowadzony na rynek ponad 10 lat temu).
Czy masz alternatywę, aby mi doradzić?
Osobiście nie jestem zbytnio podekscytowany skanerem 3D, boję się ilości danych i czasu przetwarzania, który za nimi stoi, aby po prostu wyodrębnić kilka kluczowych punktów (ściany, podłoga, ...).
Korzystam z tego postu, aby zadzwonić do społeczności: czy macie jakieś uwagi na temat skanerów 3D: -koszt materiałów - koszt oprogramowania (zakup + utrzymanie) - Łatwość importu chmury punktów do Solidworks. -Możliwość wyczyszczenia i uproszczenia chmury punktów w oprogramowaniu powiązanym ze skanerem, aby zaimportować tylko elementy geometryczne do solidworks (linie, płaszczyzny, osie, walce...) - Łatwość użycia do geometrycznej kontroli wymiarów - Dokładność pomiaru narzędzia skanującego (np. między dwiema powierzchniami, których odległość można zmierzyć w inny sposób: palmer/suwmiarka...)
Szczerze mówiąc, chmury punktów są kłopotliwe... Wygląda na to, że został zaprojektowany celowo, aby nie być eksploatowanym... Nie zdziwiłbym się, gdyby za kilka lat nasze smartfony zdołały wypuścić użyteczne rzeczy!
FYI, skontaktowałem się z Leicą w sprawie 3D Disto, a priori mają produkt zastępczy, który wkrótce zostanie wydany. Biorąc pod uwagę komentarze, nadal nie jestem przekonany do skanu 3D, więc ciąg dalszy...
@g_terraz dziękuję za opinie, rzeczywiście, wydaje się to bardzo miłe. Jeśli możesz przekazać nam opinię na temat przedziału cenowego. (Kiedy go masz) Czy masz również jakieś informacje na temat dokładności urządzenia?
Od ponad 15 lat pracuję z chmurami punktów na różnych programach i szczerze mówiąc, jest to niezbędne w dziedzinie ogólnej instalacji. Od ponad roku używam go na oprogramowaniu programowym i nawet jeśli pozostaje skomplikowany i żmudny, jest bardzo przydatny, na przykład do nienaruszalnych pomiarów wysokości lub na odległym placu budowy za granicą. Jeśli chodzi o fazę skanowania i przetwarzania chmury, zlecamy ją na zewnątrz, ponieważ ta faza jest długa i złożona, gdy nie masz doświadczenia. Następnie pobieramy plik *E57 dla każdej stacji z wirtualnym spacerem. Następnie musisz wyizolować każdy element, który chcesz przeprojektować. Bądź ostrożny, faza inżynierii wstecznej jest bardzo czasochłonna, staramy się odtwarzać tylko to, co jest absolutnie konieczne. Ta technologia istnieje również w smartfonach, tylko w tym celu telefon musi być wyposażony w czujnik Lidar obecny na Myślę, że na iPhone 14 15.