Komunikat o błędzie kroku eksportu Solidworks

Witam Cię.

Mam problem, na którym utknąłem, mam solidworks 2021 SP3.

Mam problem z eksportem 80% moich plików, gdy eksportuję w kilku formatach; Odkryłem go podczas eksportu do oczyszczalni ścieków.

Otrzymuję komunikat "Solidworks nie może otworzyć pliku wprowadzania błędu do zapisu. Upewnij się, że dysk nie jest zabezpieczony przed zapisem" (już nie widzę, który folder będzie tylko do odczytu)

Plik został utworzony poprawnie, ale mój podwykonawca (z solidworks 2020) ma pusty plik.

Te, które udało mu się zaimportować , nie otrzymały komunikatu po utworzeniu kroku.

Nie wiem gdzie szukać, problem w domyślnym pliku czy w konfiguracji STEP.... Więcej pomysłów.

Z góry dziękuję.

capture.png
1 polubienie

Witaj jeromegonthier ,

Posiadam wersję SW2020 SP4.

Ze swojej strony postępuję w następujący sposób:

Kiedy potrzebuję oczyszczalni ścieków  części lub zespołu, zapisuję ją jako część do zespołu, a  dla części, którą zapisuję jako oczyszczalnię ścieków, jako bryłę lub powierzchnię, dla mojej części wolę jako objętość.

I do tej pory  nigdy nie dostałem tego typu wiadomości.

Dziękuję za informowanie mnie, chciałbym wiedzieć więcej.

Powodzenia

@+.

AR.

1 polubienie

Dziękujemy firmie A.R za Twoją opinię.

Ja też pracuję tak jak ty.

Wybrałem również wolumin do konwersji na krok, problem nadal występuje.

Mam kilka monet, których nie mogę wymienić bez tej wiadomości. I nie wiem dlaczego, moje ostatnie prace nie mają już tego przesłania w momencie nawrócenia. Wyglądają jak pliki z uszkodzonymi częściami, ale nie mogę ich naprawić.

Ze swojej strony mogę je później zaimportować, ale nie mojego podwykonawcy. Musiałem zrobić KROK z wiadomością, a następnie przełączyć ten krok na format xt (koniec z wiadomością) i było to dla niego dobre.

Chciałem naprawić te uszkodzone pliki, aby nie przeciągać tych problemów podczas przyszłych projektów i ponownie używać tych folderów.

1 polubienie

Witaj jeromegonthier ,

Po zapisaniu zespołu w częściach, zachowując to, co jest dla Ciebie niezbędne, spróbuj zapisać w XT (parasolid), następnie otwórz go, a następnie zapisz w KROKU (214).

To jest dokładnie to, co robię.

@+.

AR

A.R

Pobieram części, aby trafiły do lasera w siedzibie podwykonawcy.

Jeśli wykonam xt jednej z tych słynnych części, otrzymuję komunikat "nieprawidłowa geometria", mimo że jest to część z blachy.

Kolejna część blaszana, identyczna w konstrukcji, nie stanowi dla mnie problemu.

W załączeniu znajduje się wiadomość i część, która stanowi problem dla kroku.

capture2.png
convoyeur_retrac_plateau_34210.01.sldprt
1 polubienie

Witaj jeromegonthier ,

Witam, nie mogę go otworzyć, ponieważ jest to przyszła wersja, jestem w SW 2020 SP4.

Przepraszam, ale do tej pory nie otrzymałem tej wiadomości.

@+.

W każdym razie dziękuję. A.R

1 polubienie

Witaj jeromegonthier ,

Nie ma się czym martwić...

@+.

AR

Witam

Dla informacji, wiedząc, że nie jestem wielkim użytkownikiem eksportu w formacie STEP: wypróbowałem eksport w formacie STEP AP203 w dużych ilościach i nie miałem żadnych problemów z nagrywaniem.

Ani do ponownego czytania, jeśli o to chodzi. Można to ocenić za pomocą załączonej oczyszczalni ścieków.

Skłaniam się ku myśleniu, że anomalia jest związana z instalacją SW na stacji @jeromegonthier.
Nie wiem, co oznacza ten "plik wprowadzania błędów" wspomniany w komunikacie, ale właśnie tam musimy kopać.

Pozdrowienia

exportstep.zip
1 polubienie

To, co mnie zaskakuje, to fakt, że udaje Ci się ponownie zaimportować krok (wygenerowany z błędami), ale nie Twój s/procesor.

Czy w przypadku wiadomości krok jest eksportowany do tego samego katalogu co element, czy do katalogu tymczasowego?
Czy pracujesz z PDM?

1 polubienie

Witam

@m.blt upewnia mnie, że możesz go otworzyć bez błędu.

Przeszkadzał mi tylko błąd, mój podwykonawca najwyraźniej miał wolny pokój.

Nie mogę znaleźć nigdzie w opcjach linii, która wskazuje na plik, który już nie istnieje. Ponadto odbywa się to losowo na kilku plikach. 

@stefbeno Eksportuję w 99% przypadków do innego folderu (folderu na pulpicie). 

Nie używam pdm. 

Kiedy przyszedłem do tej nowej pracy (2 miesiące), próbowałem zainstalować profil solidworks mojego starego zadania, aby zaoszczędzić pieniądze, myśląc o zaoszczędzeniu czasu, ale zadziałało to źle i odłożyłem zapisany profil tuż przed.

Może to właśnie stworzyło błąd. Martwi mnie to, że nie ma go na wszystkich częściach. 

Witam @jeromegonthier 

Właśnie otworzyłem twój pokój w wersji z 2021 roku, przyjrzałem się, jak pokój został zbudowany.

Z punktu widzenia klasycznej obróbki blachy, nie ma co mówić, jest czysta, z drugiej strony umieszczasz w środku projektu "usuń powierzchnię", nie do końca rozumiejąc, do czego ona służy, ponieważ jeśli ją usuniesz, nie zmieni to nic w wyglądzie części ani w spłaszczeniu dla lasera?

Czy mógłbyś mnie oświecić na temat użyteczności "usuń twarz" i czy przypadkiem nie byłoby to tym, co spowodowałoby rój (ponieważ mieszanina objętości i powierzchni ???)

Prosiłbym też o opinię innych ekspertów ;-) Tylko po to, żebyś nie umarł z głupiego upału  ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Problem z folderem na pulpicie polega przede wszystkim na tym, że są ich co najmniej 2 (jeden wspólny dla wszystkich użytkowników komputera, drugi specyficzny dla użytkownika).
I w zależności od tego, co wybierzesz, musisz mieć określone prawa do pisania tam.

Na twoim miejscu spróbowałbym użyć katalogu tymczasowego (takiego jak c:\temp lub lepszego na innym dysku niż C: jeśli to możliwe, Windows jest łaskotliwy i kapryśny, jeśli chodzi o dostęp do katalogów C)

2 polubienia

Witam

@Zozo_mp usunąć go twarz usuwa 4 otwory na krawędzi, których używam w innych projektach.

@stefbeno ten sam wynik podczas konwersji na dysk D:

Próbowałem naprawić oprogramowanie za pomocą konfiguracji instalacji -> identyczny wynik

2 polubienia

Witaj jeromegonthier ,

Nie mam żadnych komunikatów o błędach w mojej wersji SW2020 SP4.

@+.

AR.

Witam

Tak samo, nie ma żadnej pomyłki w zapisywaniu lub używaniu makra (które robi w zasadzie to samo).

Jeśli skłaniasz się ku problemowi z konfiguracją, powinieneś przejść do rejestru, aby usunąć klucz konfiguracyjny Solidworks, aby rozpocząć od nowa z "pustą" konfiguracją.

[HS WŁ.]

Jérome
Właśnie spojrzałem na youtube, jak korzystać z "usuń twarz" bardzo ciekawe.

To właśnie tytuł "usuń twarz" jest ciekawy, ponieważ w rzeczywistości usuwa każdy rodzaj ograniczonej powierzchni (promień lub dowolny inny obiekt, taki jak część kwadratowego otworu.  W rzeczywistości pozwala usunąć twarze dowolnej funkcji drzewa bez jego naruszania!

Jest to dobre, ponieważ nie zmienia niczego w drzewie tworzenia, zwłaszcza jeśli chcesz od czasu do czasu usunąć coś, na przykład niektóre otwory wentylacyjne w blasze, nie robiąc   tego...... Na przykład z powtarzaniem liniowym.

[HS /WYŁ.]

Dziękuję Jerome, dzięki twojej wiedzy nauczyłem się czegoś bardzo przydatnego.

Mam nadzieję, że rozwiążesz swój problem

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam @jeromegonthier 

Właśnie taki pomysł. Czy ten sam komunikat o błędzie jest wyświetlany podczas wymuszania działania Solidworks w trybie administratora?

1 polubienie

Witam

@Sylk Przepraszamy za opóźnienie w odpowiedzi. Problem nadal występuje w trybie administratora.

@Cyril.Jeśli  właśnie otworzyłem zgłoszenie z Visiativ, rzeczywiście, gdy odstukuję i ponownie zainstaluję, nawet jeśli wyłączam i włączam komputer między krokami, solidworks pozostaje skonfigurowany jak wcześniej. Spodziewałem się, że znajdę go w wersji "fabrycznej".

@A.R Dziękujemy  za oglądanie.

Albo daję sobie spokój z tym komunikatem o błędzie, który pojawia się niespodziewanie na niektórych częściach i to mój podwykonawca ma problemy ze swoją wersją.

1 polubienie

Witam

Problem z odinstalowywaniem/ponowną instalacją polega na tym, że oprogramowanie pozostawia jak najwięcej w rejestrze (źle zrobione czyszczenie, nadal pachnie jak dobrze zakodowana rzecz). Prawdopodobnie dlatego pozostaje skonfigurowany lub masz obraz administracyjny z ustawieniem, które domyślnie nie działa (co robimy tutaj, aby wszystkie stacje robocze były skonfigurowane identycznie).

Swoją drogą, myślę sobie, że jeśli usuniesz klucz rejestru, gdy tylko pojawi się reguła (związana z obrazem administracyjnym), która systematycznie obniża ustawienia, nie przyniesie to pożądanego efektu.