Metoda szkieletowa / SOLIDWORKS

Witam

Od kilku lat realizuję projekty na SolidWorks z wykorzystaniem szkieletu. Ta metoda jest bardzo interesująca w wielu punktach i rozwiązuje wiele problemów związanych z oprogramowaniem, z użytkownikiem i ustanawia ustrukturyzowaną metodę pracy.

Widzę tylko zalety:

- Rozjaśnianie modeli, usuwanie wiązań, naprawianie części w początku układu współrzędnych
-Zorientowane zewnętrzne odniesienia do pojedynczego elementu, szkieletu.
-Ustanowienie wspólnej metody pracy
- Bezpieczeństwo wspólnych referencji w ramach wspólnego projektu
-Szybkość wykonania projektu
- Modele sterowane (konfiguracja rodziny części)
-Montaż dedykowany rysunkom (odniesienia są wspólne dla wszystkich części, tworzę zespoły lub składam części na nowo, a jednocześnie rozjaśniam swoje rysunki)

Kilka rodzajów szkieletu w zależności od potrzeb:

Szkielet układu wyposażenia:
Na przykład w przypadku prowadzenia rurociągów. Pozycjonowanie maszyn i punktów trasowania oraz stołów podporowych. Używałem go w ramach projektu Oïl & Gas, uzdatnianie wody

**Całkowity szkielet 1**
Wykonaj wszystkie szkice w szkielecie w 2D, aby wykonać wszystkie części, a także ich odniesienia. Części zawierają tylko te funkcje, które wskazują na zespół poprzez rzuty na płaszczyzny wykonane również na szkielecie.

Całkowity szkielet 2
Wstaw szkielet (część) do części, w taki sam sposób, jak poprzedni szkielet, wykonuj funkcje, rzutując na płaszczyzny utworzone za pomocą szkieletu. Zaletą tej drugiej metody jest to, że części uniezależniają się od dowolnego montażu. Najbardziej wydajny jak na mój gust, ponieważ w przypadku złożeń dedykowanych rysunkom znacznie odciążasz swoje rysunki, co jest główną zaletą SolidWorks.
Należy uważać, aby nie używać szkiców bezpośrednio ze szkieletu, ale tworzyć nowe plany szkiców i rzuty szkiców szkieletu na nowe szkice części!!

Celem tego tematu jest dzielenie się, wyjaśnianie, odkrywanie i poznawanie innych metod ulepszania naszych projektów.

Ponadto metody te mają zastosowanie do innego oprogramowania, osobiście używałem ich w SOLIDWORKS, INVENTOR PLANT3D. Katia

Nie wahaj się, jeśli masz jakiekolwiek pytania lub sugestie dotyczące ulepszeń lub nowych metod, jestem do Twojej dyspozycji.

1 polubienie

Witaj FRED78,

Dziękuję za informację.
Z mojej strony szkielet jest nieciekawy dla części lub zespołu, dlamasowej produkcji. W przypadku jednej (lub więcej) specjalnej maszyny (maszyn) jest to mniej prawdopodobne.
Oto moja opinia na ten temat, ja używam jej np. do maszyny, że do kształtu części lub zespołu (które zawsze mają ten sam kształt), np. prostokątnej drewnianej skrzynki, używam też szkieletu np. w spawanym mechanicznie.
@+.
AR

9-methodes-squelette-bande_0.zip (35,2 MB)

1 polubienie

Dziękujemy za Twoją opinię

Film jest dokładnie tym, co osiągam w 3. metodzie, którą przedstawiłem. Niefortunne jest to, że wyjaśnienie kończy się na konstrukcji szkieletu. Jednak to w użyciu tego ostatniego i jego ostatecznym celu, może być kilka celów i zastosowań.

Zgadzam się z tobą w przypadku pojedynczej części, ale jak tylko masz montaż to ma sens.

Otrzymałem informacje zwrotne od ludzi, którzy nigdy nie korzystali z tych metod, mówiących mi, że wolą ograniczenia. Jedno nie wyklucza jednak drugiego, w przypadku, gdy utwór jest niezależny i zawiera swój szkielet. Możliwe jest wtedy odblokowanie i ograniczenie go po umieszczeniu na miejscu

Rzeczywiście, w przypadku maszyny, lub jak w przykładzie dla kinematyki, która posłuży jako szkielet dla modelu. Zastosowań jest dość wiele, a w niektórych przypadkach rozumiem, że szkielet jest bezużyteczny.

Uważam, że rysunki są lżejsze, a to przyniosło dużą elastyczność, szczególnie w przypadku montażu dedykowanego rysunkom.

9 metod przeczytam później

1 polubienie

Witaj FRED78,
Tak, rzeczywiście do pogłębienia...
Zwłaszcza dla posłów do Parlamentu Europejskiego.
@+.
AR.

1 polubienie