Posiadam (duży) trailer, który chciałbym wykonać w skali makiety i wydruk 3D, aby móc pokazać klientowi jak to może wyglądać w rzeczywistości i/lub podarować mu podczas sprzedaży. Jak bezużyteczny gadżet, ale który wciąż ma niewielki efekt.
Krótko mówiąc, nie wiem, czy mam na to odpowiednią metodę i w pewnym momencie utknę. Ma około 7 m długości x 2 m szerokości x 2 m wysokości i chciałbym to zmniejszyć do 200 mm długości x 57 mm szerokości i 57 mm wysokości
Zapisuję go więc jako część, a następnie chciałbym go zmniejszyć poprzez skalowanie (wstawianie => Formy => Skala) I tu właśnie boli dno: Potrzebowałbym tylko jednej funkcji/treści lub mam jedną na część zespołu
Czy masz pomysł, jak obejść problem lub go uprościć?
Dla twojej informacji, korzystam z Solidworks 2011. Możliwe, że w 2015 roku nie mam niektórych z Waszych funkcji ;)
W swoim drzewie, na liście "Objętości ciała", zaznaczasz wszystko, a następnie klikasz prawym przyciskiem myszy, "Połącz", wybierasz "dodaj" i OK => powinieneś otrzymać pojedynczą bryłę
Nie masz takiej możliwości w programie dostarczonym z drukarką 3D?
Bo po swojej stronie mam drukarkę kupioną w Pearl, a wszystko co mam do zrobienia tak naprawdę na solidworks, to przekonwertowanie pliku solidworks do formatu STL, a następnie mam możliwość skalowania w dół w programie W zestawie z drukarką...
Ja tylko zadaję pytanie :), bo nie wiem jaką drukarkę posiadacie :)
Rzeczywiście, potwierdzam, mam wiele funkcji (?), które są wprowadzane, gdy częściowo zapisuję mój zestaw.
Kontynuuj, bez kliknięcia prawym przyciskiem myszy =>połącz=>dodaj
Jeśli przejdę przez insert=>function=>combine, mogę wybrać tylko żywe obiekty w 3D. Więc jestem prawie pewien, że o niektórych zapomnę. Brak możliwości zaznaczenia całego BOM, a następnie połączenia
Jeśli masz obiekty powierzchniowe, to dlatego, że albo nie wybrałeś opcji podczas zapisywania sldasm w sldprt, albo wybrałeś pierwszą opcję "Ściany zewnętrzne".
Aby uzyskać bryły objętościowe, należy wybrać "Wszystkie komponenty" lub w konkretnym przypadku "Komponenty zewnętrzne". W przypadku @coin37coin najbardziej odpowiednia jest ostatnia opcja "Wszystkie komponenty".
@coin37coin, mam wrażenie, że włożyłeś palec w bieg, który połknie Ci rękę! Jeszcze nie skończyłeś, mój biedaczek! :-)
@Benoit tak, skończyłem. Moja maszyna nie jest w stanie połączyć korpusów woluminowych... Nie może znieść szoku. Nie można więc iść dalej
Więc na razie zostawię to na boku. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mam na biurku nową stację, która na pewno poradzi sobie z zadaniem... ale nie mogę go zainstalować. I zbiera kurz od 2 miesięcy (maksymalna frustracja!)
Po prostu pozwoliłem, aby pytanie trochę przebiegło, aby zobaczyć odpowiedzi wszystkich i czy pojawiło się obejście.
Krótko mówiąc, nie jestem Johnem Connorem: maszyny wygrały tę wojnę! Ale dziękuję wszystkim, będę pamiętać o tej procedurze na później