Dziękuję Franck za tę szczegółową i bardzo interesującą odpowiedź! Dla mnie jest wart +10!
Tak, przeformułowuję, wymieniasz 2 metody:
Metoda 1: Globalny szkielet
W tej metodzie mechanizm jest zbudowany z pojedynczego szkieletu, który jest zawarty w części. Następnie części mechanizmu są budowane ze szkieletu. Tutaj brakuje mi trochę elementów, aby w pełni zrozumieć tę metodę. Stąd moje pytanie na końcu tego wpisu.
Metoda 2: Podstawowa metoda bez szkieletu
W tej metodzie mechanizm jest budowany przez zespół części, a części są powiązane ze sobą z elementów należących do objętości.
Dla informacji wydaje mi się jednak, że istnieje trzecia metoda, która jest swego rodzaju mieszanką tych dwóch metod, a mianowicie:
Metoda 3: Jeden szkielet na pokój
W tej metodzie mechanizm jest zbudowany z części, z których każda zawiera szkielet (który jest materializowany przez zestaw geometryczny zawierający szkielety). Części zespołu są ograniczone na poziomie różnych szkieletów. Następnie uzyskujemy ten przewodowy i ograniczony zespół. Ostatnim krokiem jest dodanie woluminów.
Wnioski/pytania
Na razie, w porównaniu z tym, co już zrobiłem (przy użyciu metody 3), wybiorę rozwiązanie 2, które mi powiedziałeś, a mianowicie;
1) Utwórz "komponent"
2) Przyciemnij "komponent"
3) Dodaj punkty orientacyjne 3D, tworząc instancje zoptymalizowanych kopii na podstawie szkieletów moich różnych części.
Jeśli masz te systemy osi, prostym znakiem + jest ograniczenie części znacznika 3D. Cytat Franck
--> tutaj, nie rozumiem, dlaczego nie używamy zoptymalizowanych kopii, których poprawne zdefiniowanie zajęło nam dużo czasu.
Dla metody 1, dla mojej informacji, w jaki sposób konstruowane są ograniczenia między elementami szkieletowymi (płaszczyzna, linia, ...)?
Dziękuję za pomysły i podzielenie się tą dyskusją, która była dla mnie bardzo konstruktywna.