Jest to niestety bardziej skomplikowane, jestem w dużej grupie i wszystkie EDF-y zostały wykonane przez "wyspecjalizowaną firmę zewnętrzną"...
Witam
również współczynnik 305 i E9 w nowym notowaniu.
Wydaje się, że jest spójny/biznesowy
Witam
Obecnie mam również współczynnik 305, ale w przyszłości D8... Rzeczywiście, E9 wydaje się spójne
Jeśli jesteś w dużej grupie, koniecznie masz CSE, który poszedł do węgla, aby omówić z twoim kierownictwem. Najlepszą rzeczą, jaką możesz zrobić, to porozmawiać z nimi na ten temat.
Powiedzmy, że na wszystkich szczeblach jest dużo narzekań, a CSE (przynajmniej na mojej stronie internetowej) przywołuje wszystkie niezadowolenia, ale uważam, że ciekawie jest wiedzieć trochę w innych firmach, jak jesteśmy postrzegani
Ja @DoubleL ci... Jeśli tak się stanie, narzekamy, kiedy jest to normalne!
.
.
.
.
.
.
/!\ UWAGA SPOILER /!\
Streszczenie
.
.
.
.
.
NIE!
Witam. Nie znam swojego współczynnika. Ale od 10 lat pracuję jako "rysownik/projektant". Zostaliśmy zaklasyfikowani jako "technicy konstruktorzy". Oznacza to, że w tym tytule znajdują się również inne zawody niż kreślarz/projektant. A wszyscy technicy projektowi są sklasyfikowani jako D7.
Powiedziano nam, że to, co jest utajnione, to nie osoba, ale praca. Oznacza to, że wynagrodzenie nie jest funkcją klasyfikacji, ale osoby. Ale jak to będzie działać, jeśli chodzi o negocjacje płacowe? Przekonamy się o tym za chwilę.
W każdym razie firmy nie miały wyboru. Albo pozostały w ramach umowy metalurgicznej i dostosowały się do nowych zasad. Tak czy inaczej, musieli zmienić swoją umowę. Przynajmniej tak nam powiedziano.
Ale "oszalałem" na punkcie tego, że wysłano nam tabelę ze wszystkimi zawodami firmy, gdzie widzimy wszystkie oceny wszystkich zawodów, na 6 punktach oceny. A kiedy widzisz, że niektórzy ludzie mają wartość 9/10 w kryterium "wkładu", podczas gdy my mamy 3/10, to oczywiście nasuwa to narzekanie. Ale z drugiej strony daje wyobrażenie o widełkach płacowych ludzi... I daje wyobrażenie o "pogardzie" niektórych ludzi, którzy wykonują pracę sprzedawaną klientom.
Firmy oczywiście nie miały wyboru tej zmiany w porozumieniu, ale jeśli chodzi o rating, to nasi menedżerowie oceniają, widzę, że u was nasz zawód też wydaje się być niedoceniany
Ho put** D7!
Rzeczywiście, tak długo, jak pozostaje w domu, jest w porządku. Ale szczególnie w poszukiwaniu nowej pracy utknie
D7 rzeczywiście to rozczarowujące, udało Ci się odzyskać siatkę ocen?
Witam
FYI: w dużej grupie przechodzi od D-7 dla kreślarza do E-9 dla kreślarza poziomu 2. Sprawozdawca komisji opiniodawczej poziomu 1 znajduje się logicznie pomiędzy 2. Opisy stanowisk różnią się logicznie między tymi 3.
Ta klasyfikacja wydaje mi się sprawiedliwa, z mojej strony mamy tego samego rysownika FDE poziomu 1 i 2 z różnymi opisami
Cze wszystkim
Jestem częścią małej struktury i jest tak samo, nie znamy jeszcze odpowiedniego współczynnika.
Teoretycznie powinnyśmy się o tym dowiedzieć na początku stycznia (ten obowiązkowy miesiąc kobiecy).
Ze swojej strony uważam, że HR jest przestarzały, ponieważ opierał się na starych przejęciach i starych opisach stanowisk. Teraz ocena zmienia się całkowicie, a ponieważ nie mają absolutnie żadnej wiedzy na temat tego, co robi każda osoba w firmie (duża lub mała), stwarza to kilka problemów. W zależności od firmy ta sama pozycja może być inna z tym nowym stołem, jeśli uda Ci się umieścić zadanie na wyższym skrzydle, trudno im odmówić.
Będę pracować w tym kierunku (doświadczenia, zewnętrzne kontakty wewnętrzne, odpowiedzialność, wiedza specjalistyczna itp.)
w tym przypadku CSE nie jest dla mnie odpowiednią opcją, ponieważ HR będzie postrzegał to jako agresję. Konieczna jest dyskusja między menedżerem a działem HR, aby zrozumieć i zweryfikować nowego Coef.
Mówię, mówię, ale na razie nic nie zrobiłem po swojej stronie. W każdym razie dziękuję za podzielenie się swoimi odczuciami i doświadczeniem.
To nie jest takie proste, to praca, która jest oceniana przez pracownika...
Witam
Należę do dużej grupy i jestem w takiej samej sytuacji jak Pan/Pani, a także jestem członkiem CSE. Kilka punktów, które oświecą twoje latarnie:
- Oznaczenie opisu stanowiska pracy jest wewnętrzne w Twojej firmie.
- Ocena dotyczy opisu stanowiska, a nie rzeczywistej pracy, więc pamiętaj, aby przeanalizować opis stanowiska i dodać trywialne rzeczy, które robisz, a które pozwolą Ci uzasadnić przejście do wyższej oceny w tabeli ocen.
- Mamy 1 miesiąc od złożenia oferty cenowej na jej zakwestionowanie w drodze argumentacji.
- nasz CSE nie został zaproszony do skonfigurowania opisów stanowisk i ich oceny.
- CFDT właśnie pozwało Renault do sądu w związku z wdrożeniem tej nowej umowy w kilku swoich fabrykach.
Będąc w nim trochę zanurzonym, jest to gazownia i nie pomyśleli o stworzeniu liczydła, które miałoby podstawę równoważną z obecnymi klasyfikacjami.
Pierwszą kwestią, którą należy zrozumieć, jest to, że nie oceniamy osoby, ale pracę i jest to dość trudne, ponieważ umiejętności mogą być różne między 2 osobami na tym samym stanowisku.
Tak więc, na przykład, stworzyliśmy kilka rzeczy typu "początkujący" i "doświadczony" w opisach stanowisk dla niektórych stanowisk, w przeciwnym razie byłoby to skomplikowane.
Przechodzimy od systemu oceny do osoby i oceny transakcji.
Ponadto czytanie arkusza ocen jest tak naprawdę związane z interpretacją, taki a taki może być brany pod uwagę w jednej kategorii, podczas gdy zostanie sklasyfikowany w innej w porównaniu z innymi opisami stanowisk. Dla mnie dokonanie tej oceny jest dość skomplikowane. Będą porażki, przesadne i niedostateczne oceny.
Odnotowując nasze BE, doszliśmy do granicy przejścia do ramy, a więc możliwość ewolucji jest zerowa, albo musimy oszukiwać, zauważając...
To wciąż jest interpretacja.
Witam
Biorąc pod uwagę wiadomości i moje odczucia dotyczące tej nowej umowy, jest to duże rozmycie...
Teoretycznie w tej chwili nie powinniśmy "tracić" pieniędzy, czy to w zakresie np. premii za staż pracy.
Ale jeśli zostaniemy doprowadzeni do zmiany firmy, to właśnie tam naprawdę zobaczymy zmiany: już na poziomie notowania, które może przejść od D8 do E10 (zgodnie z opiniami na forum), modyfikacja wyliczeń w celu uzyskania dnia stażu pracy itp.
Nie jest to łatwe i wszyscy wydają się zagubieni...
Bjr,
Oto właśnie upuszczona notatka, jestem sklasyfikowany jako E9, co wydaje się być poprawne dla naszej funkcji jako projektanta.
Szczęśliwego Sylwestra.
Niech moc będzie z wami.
Witam
Wychodzę z założenia, że jeśli Twój dział HR nie słyszy Twoich słusznych uwag i zgadza się na najnowsze aktualizacje umowy bez uwzględnienia Twojego profilu i umiejętności, to zadaj sobie pytanie, czy Twoja firma na Ciebie zasługuje. W tej chwili w biurze projektowym jest dużo pracy.
Powodzenia.
Witam wszystkich i Szczęśliwego Nowego Roku 2024,
Ta modyfikacja układu zbiorowego oznacza ogromny nakład pracy dla wszystkich i duży wpływ psychologiczny. Moim zdaniem (zawsze łatwiej, gdy jest już gotowy!) powinno być rozłożone na ponad 12 miesięcy i obejmować kilka etapów prezentacji, wymiany informacji i oceny przed podjęciem działań.
Nowemu układowi zbiorowemu towarzyszy obniżenie płacy minimalnej, czego nie da się uniknąć i spadku wartości naszej pracy.
W naszej firmie (około 300 pracowników), w której technologia stanowi główną część naszej wartości, zaczynamy od D7 dla projektanta, a kończymy na F11 dla Project Managerów (zespół 2 lub 3 projektantów).
To, co jest najbardziej uderzające, to poziom zatrudnienia, który jest umieszczany na stanowisku inżyniera, aby móc dostać się do BE. Ten poziom wejścia wiąże się z ciągłym spadkiem poziomu francuskiego wykształcenia od dziesięcioleci, w rezultacie: inżynierowie będą musieli być zmotywowani do przyjęcia stanowiska projektanta D7!! A co zamierzamy zaoferować BAC PRO, BTS i BUT?