Nowy układ zbiorowy pracy w hutnictwie

Witam @pheitz
Minimalny poziom dla początkujących menedżerów to F11. Tak więc wszyscy nowi inżynierowie, którzy kończą studia, powinni być zatrudnieni co najmniej w F11.

2 polubienia

@froussel Możesz być inżynierem, a nie dyrektorem :wink:

Witam @geoffrey1

Otóż nie:
image

I definicja poziomu 7 (poprzez Definicję - Krajowe Ramy Kwalifikacji Zawodowych | INSEE):
image

Tak więc normalnie żadna firma metalurgiczna nie powinna mieć bac+5 poniżej poziomu F11.
Tak więc inżynier z konieczności będzie miał status menedżera, nawet jeśli nikogo nie nadzoruje.

1 polubienie

Kolejna zwariowana i dwuznaczna rzecz: "Kiedy w ogłoszeniu o pracy jest mowa o wymogu", czy to znaczy, że jeśli Twoja oferta go nie narzuca, to Ty nie musisz?

:woozy_face:

2 polubienia

@geoffrey1
Podobnie jak poziom BTS, DUT lub Engineer, a ponieważ nie ma wymogu mini inżyniera, hop it goes cream → poziomu D7😁
Redagować:
I oczywiście wszystkie CV poniżej inżynierii = śmieci!

1 polubienie

To jest dokładnie to , co @geoffrey. Znaczenie słów^^
W ten sposób znajdujemy "pożądany", a nie "imperatywny" poziom inżynierski^^

2 polubienia

Wszystko jest negocjowane w momencie zatrudniania, więc ranking / opis stanowiska również. To od każdej osoby zależy, czy doceni swoje dyplomy i doświadczenia.
W praktyce ranking rzadko ma znaczenie, ponieważ ludzie są na ogół wynagradzani znacznie powyżej minimum sieci (w mojej 20-letniej karierze znam tylko jednego inżyniera, który co roku otrzymywał podwyżki dzięki rewaloryzacji konwencjonalnej sieci). Niekoniecznie jest to prawdą w przypadku zawodów wymagających niższych kwalifikacji, w przypadku których z pewnością należy przestrzegać układu zbiorowego.
W zasadzie nie jest głupio prosić o klasyfikację, której wynagrodzenie jest nieco niższe niż wynegocjowane wynagrodzenie (nadal musisz zachować konsekwencję co do żądanego poziomu).

1 polubienie

Aby potwierdzić dyskusję, poszedłem również do E9, moja pierwsza ocena była na D8, ale po negocjacjach z moim kierownikiem i HR zostaliśmy przeniesieni do E9, na wszelki wypadek jesteśmy 4 technikami.

3 polubienia

To samo dotyczy tego. 1pkt od zaliczenia E10 ... To tylko pokazuje, że lepiej jest się przeliczyć :slight_smile: !

1 polubienie

@coin37coin i @RICO_BZH bardzo się cieszę z Twojego powodu, niedługo mam umówione spotkanie z HR i moim szefem, aby to omówić, trzymam kciuki...

1 polubienie

Ze swojej strony zostałem sklasyfikowany jako E9 w rankingu, który odpowiada zasymilowanej kadrze kierowniczej.

Jeśli nie byłeś dyrektorem wykonawczym lub równorzędnym, czy poproszono Cię o zmianę ubezpieczenia wzajemnego i funduszu zapomogowego, aby stać się dyrektorem?

@Loïc.R: Tak... A potem od tamtej pory nie ma żadnych wiadomości!

@DoubleL dobrze przygotuj tabelę punktów, mając przed sobą to, co rozumiesz. Tutaj łatwo odzyskaliśmy 4 punkty i 1 po dyskusji.
W każdym razie, jak oceniają stanowisko, a nie osobę... O wiele łatwiej jest o tym dyskutować, ponieważ jest to oparte na faktach :slight_smile:
Jednak to ze względu na późniejsze ewolucje będzie to skomplikowane! Dlatego musisz od razu wyjechać.
Trzymamy za Was kciuki

3 polubienia

Witajcie przyjaciele,

Mój właśnie upadł. Jestem E10. Co wydaje mi się całkiem niezłe :innocent: :innocent: :innocent:

3 polubienia

Tak, nie jest źle.
W naszym BE jesteśmy E9 i wróciliśmy do naszego HR, aby powiedzieć, że się nie zgadzamy i że powinniśmy być E10 (z uzasadnieniami) i od tego czasu cisza radiowa.

4 polubienia

@ac_cobra_427 , będą mieli czas... Prawie 6 miesięcy opóźnienia! Ale hej, przynajmniej ocena jest dość spójna :slight_smile:

@Pierre_Sauvée szkoda z ich strony, mają udzielić Ci odpowiedzi na Twoje pytania. To wiele mówi o ich rozważaniach na temat " zasobów ludzkich ".
Nie wiem, czy masz związki zawodowe w swojej okolicy, ale może możesz zgłosić im problem?

3 polubienia

@coin37coin Związek zawodowy zajmuje się tą sprawą, ale na razie jest w gotowości. Czuję, że to się nie uda.

3 polubienia

Mam wrażenie, że masz dobre odczucia^^

2 polubienia

Po wielu negocjacjach wygrałem... 1 punkt na kryterium autonomii, które nic nie zmienia i pozostaję na maksimum mojego FDE, D8

3 polubienia