Z widoku drzewa, gdy kliknę dwukrotnie na tę samą funkcję, pojawia się tylko kilka parametrów: kąt gięcia i odległości płaszczyzn regulacji.
Chciałbym działać na parametrze promienia , a następnie szczególnie na położeniu środka "trójścianu" (na tym ostatnim parametrze chcę umieścić równanie, które pozycjonuje go w środku długości części)
Jak @opiep27 mówi, aby ustawić się w środku, wystarczy utworzyć układ współrzędnych w środku części (patrz mój załączony plik w SW2013) i użyć go w pudełku trójścianu, z drugiej strony umieścić Z tego trójścianu w osi długości części.
Jeśli chodzi o promień i kąt, oba są kontrolowane, ale jeden modyfikuje drugi.
W przeciwnym razie myślę, że lepiej jest użyć funkcji Deformacja w trybie krzywa-krzywa, jeśli chcesz mieć precyzyjny łuk dla deformacji (mogę zrobić ci plik w 2013 roku).
Nie rozumiem, u mnie to nie działa, a jednak zrobiłem to samo co ty.................... Co gorsza, jeśli edytuję gięcie w kawałku, który dla mnie zrobiłeś.............. Mam błąd!!!
Wykonaj przesunięcie linii na wysokości neutralnego włókna i zwymiaruj je za pomocą łuku, wymiarując 2 punkty końcowe + linię, dodaj punkty, jeśli to konieczne
dla wymiaru położenia trójścianu (w kolorze czerwonym)
Na tej linii, która jest odsunięta i która znajduje się na osi twojego elementu, umieszczasz punkt, który możesz zwymiarować
12 grudzień, 2013 - 15:21 | /!\ Zgłoś nadużycieBłąd polega na "tworzeniu nieprawidłowej bryły" (w SW2012 SP5.0)Funkcja "DEFORMUJ" nie deformuje różnych otworów mocujących?test_piece_2-deforme.sldprt
JEŚLI chcesz, aby otwory wypaczały się za pomocą narzędzia do wypaczania
Musisz bokiem osi i obwodu otworu, a zwłaszcza bez promienia lub średnicy
W ten sposób tworzysz banalny prostokąt o grubości x kawałek z gotowymi bokami, w tym wieszakiem po pożądanych bokach
Z tego powodu masz swoje zakrzywione odcinki między częściami zewnętrznymi + prostymi
co daje długość gięcia, którą odejmujesz dla włókna wewnętrznego od początkowej długości prostego kawałka
W rezultacie podzielisz go na część x, aby wykonać kątowe cięcia, będziesz musiał tylko połączyć te linie + będziesz miał więcej cięcia, tym bardziej akceptowalna będzie kierownica