Filozofia tworzenia biblioteki routingu

Witam

Muszę stworzyć swoją bibliotekę do rootowania i chciałbym uzyskać informacje zwrotne na temat metod.

Albo tworzę rurę, która zawiera wszystkie normy (ISO 316L, ISO 304L, ISO Steel, SMS, ASME-BPE itp.), albo tworzę jedną rurkę na normę. 

Ale chciałbym mieć możliwość zmiany standardu przyszłego rootowania, które stworzyłem (np. przejście z ISO 316L na SMS) bez konieczności ponownego tworzenia mojego rootowania.

Jeśli masz jakieś uwagi, będę zainteresowany.

1 polubienie
Witam, uważam, że aby móc zmienić standard trzeba stworzyć lampę, która łączy w sobie kilka standardów. Problem występuje również w spawaniu mechanicznym i myślę, że od wersji z 2015 roku można modyfikować jeden profil na inny, ale wcześniej nie było to możliwe. Zobaczmy, czy to ulepszenie zostało również zaimplementowane w routingu.
Edycja: Usuwanie duplikatów

Czy sekcje regału w zależności od materiałów są identyczne?

Średnica zewnętrzna, grubość i średnica wewnętrzna 

W takim przypadku nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać kopie istniejących bibliotek i nadać im odnośnik do materiału.

i mieć bibliotekę każdego materiału i

w podbibliotece 

Pilniki do rur, kolanka itp....

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli wykonujesz trasowanie ze stali nierdzewnej, nie wykonujesz routingu stalowego lub cu.

@+-;))

Z jednego standardu na drugi, Øs się zmieniają.

Robię wstępne projekty, a czasem dość często zmieniamy standard.

Buduję sobie pokój ze wszystkimi standardami, aby zrobić test.

Teraz pojawia się pytanie, jak wykonać prostą część na kolanku  (na niektórych standardach mam jakieś, ale nie mam innych), zachowując punkty połączeń.

1 polubienie

W zależności od specyfiki płynu, materiały muszą być zgodne z

To samo dotyczy rodzaju branży 

Więc jeśli jest to projekt wstępny, dlaczego nie zrobić tego w przewodach dla połączenia z punktu do

Do innego za pomocą neutralnego włókna

Następnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby utworzyć te rury za pomocą biblioteki szkiców, wybierając materiał 

@+;-))

Zobacz ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/tuto-bibliotheque-de-tuyauterie-sous-solidworks

@+;-))

Dziękuję gt22

Ale szukam informacji zwrotnej z tej samej pracy co ja.

1 polubienie

A na czym polega Twoja praca?

Moje pytanie brzmi raczej: czy lepiej jest umieścić wszystkie normy w konfiguracji w pomieszczeniu, czy lepiej jest rozdzielić standardy.

Chciałbym uprzedzić problemy, mając odpowiednią filozofię od początku tworzenia utworów.

Dlatego chciałbym uzyskać informacje zwrotne na temat zawodów związanych z ukorzenianiem rur.

Odpowiedź brzmi, że lepiej jest oddzielić części zgodnie z materiałami

oparcie ze względu na materiały, przy czym średnica nie jest taka sama, podobnie jak gęstość

1. stal
  2. stal nierdzewna
  3. Cu
  4. Pu
  5. Pla
  6. itd...

i podfoldery z eksponatami

1. rura
  2. Łokcie
  3. ty
  4. Kołnierze
  5. itd

i pod oparciem ex do kolanek / spawania / zaciskania / przykręcania / blokowania

w zależności od materiału i średnicy

1. Kąty nachylenia 90°
  2. Kąty nachylenia 60°
  3. Kolanka 45°
  4. itd....

lub masz możliwość umieszczenia wszystkich kolanek z tego samego materiału w identycznym folderze o różnych wartościach kąta

To wybór

Zobacz powyższe samouczki w moim poprzednim poście

Taki jest mój punkt widzenia

@+ ;-))

Zobacz też ten tutorial w języku angielskim, jeśli Cię to nie zniechęci ;-)

, który da Ci również przegląd tego, co jest możliwe jako biblioteka rurociągów i komponenty

https://www.youtube.com/watch?v=eRVWTTBMYMM

To także filozofia działania, która jest bardziej  otwarta na każdy rodzaj potrzeby

co na ogół nie ma miejsca w branży, która jest na ogół bardziej specyficzna dla rodzaju materiału

@+ ;-))

Zrobiłem test, grupując wszystkie moje chmury (304L, 316L.. itp.) w tym samym pliku. To działa. Może to sprawia, że mój montaż jest cięższy.??

W tej konfiguracji mogę zmieniać odcienie zagięć po utworzeniu trasowania (wybierając konfigurację, która dobrze się sprawdza), ale muszę to robić łokieć po łokciu (żmudne).

Próbowałem zmienić właściwości mojego routingu po utworzeniu, ale to nie działa. Nie uwzględnia zmian we wzorcach routingu. Krótko mówiąc, nie ma aktualizacji.

Tak więc, dzieląc moje części na podfoldery, tak jak mi radzisz (i myślę, że masz rację, tak jest prościej), tracę możliwość (nawet żmudną) zmiany standardu bez konieczności ponownego wyznaczania trasy. I to jest  bardzo żenujące!

To powiedziawszy, zmiana właściwości mojego routingu również go nie aktualizuje. BŁĄD, czyli zła obsługa z mojej strony..

Być może uda mi się rozwiązać ten problem, konfigurując model właściwości routingu w menedżerze biblioteki routingu, ale niewiele rozumiem z tego nieintuicyjnego narzędzia.

Zamierzam obejrzeć film, który mi opowiedziałeś, ale w języku angielskim boję się, że przegapię kilka ważnych pojęć.

Otworzyłem zgłoszenie, ale na razie nie ma odpowiedzi!

1 polubienie

W każdym razie zgodnie z odcieniami materiałów

Wydaje mi się, że średnice wewnętrzne i zewnętrzne nie są identyczne

więc nie masz wyboru

jeśli jest tak, jak mówisz, dla badania wstępnego, więc kosztorys

nic nie stoi na przeszkodzie, aby ustawić współczynnik cenowy X za pomocą podstawy Y

To od Ciebie zależy, czy zobaczysz, jaki coef nie wyklucza Cię z kwestii ceny

ale pozostaję przekonany, że do każdego tematu potrzebna jest rodzina

Zwłaszcza, jeśli kursy inter i exter są różne

@+ ;-))

I nie wewnętrzna i zewnętrzna Ø mogą być identyczne, to gatunki i wykończenia się zmieniają, mogę mieć 316L, 304L, weldtron, weldtronEP, safetron, safetron EP, więc 6 gatunków dla 1 tej samej średnicy.

Różnica jest również fizyczna, ponieważ kolano ISO nie ma części prostej, podczas gdy kolanko Weldtron ma część prostą.

Zajmuję się wstępnym projektem, ale celem jest wykonanie projektu (planu produkcyjnego), więc przewiduję problemy.

1 polubienie

Który z + to ryzyko awarii przez Biblo

Jeśli masz x matriaux i x config na tej samej liście

To wybór

w + przedłużone półki na książki

Nie jestem przekonany, że jest to właściwe rozwiązanie na dłuższą metę

To Ty decydujesz

@+ ;-))

Zgadzam się, że przedłużony regał c nie jest super praktyczny, ale na razie nie mogę zmienić standardów mojego wyznaczania tras bez skonfigurowania standardów w moich pokojach.

Po utworzeniu trasy udaje mi się zmienić parametry rury i kolanka mojej trasy, ale trasa nie jest aktualizowana.

Mam wrażenie, że moduł routingu nie jest jeszcze do końca sprawny.

Naprawdę nie rozumiem, co mówisz

Jeśli poprawnie wprowadziłeś i skonfigurowałeś wszystkie elementy biblioteki za pomocą

Punkty trasy (automatyczne przyciąganie)

Przyłącza 

Dobrze zdefiniowana średnica zewnętrzna i wewnętrzna lub gruba

możesz podać przykład problemu

@+ ;-))

OK

Sprawię, że pójdziesz za przykładem.

W pliku ISO ROU_Coude masz 4 konfiguracje:

2 w 6I (kolano bez części prostej)

2 w WI (Kolano z częścią prostą)

Kiedy tworzę swój routing w 6I, umieszcza mnie w 6I, ale jeśli chcę zmienić routing w WI, nie uwzględnia modyfikacji.

C bardziej wymowne na przykładzie.

norme_rooting.zip

niemożliwe jest otwarcie plików?  

jaką wersję SW jesteś we mnie w 2012 roku

Rób zrzuty ekranu punktów połączeń i tras swoich pomieszczeń

@+ ;-))