Problem z montażem części w sieci

Witam, posiadamy komputer z licencją SOLIDWORKS 2017.

Ten komputer jest podłączony do wewnętrznej sieci firmowej.

Nasze montaże realizujemy na tej sieci, aby ułatwić ich dostęp innym stacji.

Po utworzeniu moich części w folderze w tej sieci, utworzyłem z nich zespół w tym samym folderze.

Zapisuję mój montaż... Otwieram go ponownie 10 sekund później i tam "nie można znaleźć pliku dla komponentu, aby zakończyć operację".

Ścieżki do wszystkich moich utworów zaginęły... Cofnąłem usunięcie każdego elementu, oprogramowanie znajduje je bezpośrednio w danym folderze.

Muszę tylko kliknąć "otwórz", aby ponownie pojawiły się w zestawie.

Zapisuję zespół ze znalezionymi ścieżkami. Zamykam ją, otwieram ponownie, a potem... Dzieje się to samo. Wszystkie ścieżki są tracone.

Próbowaliśmy otworzyć ten sam zespół na innym komputerze z inną licencją SOLIDWORKS 2017. I tam, nie ma problemu, części są znalezione.  Montaż jest poprawny

Próbowałem zrobić paczkę i przejść do innego folderu w tej samej sieci.

To samo, gubią się ścieżki elementów.

Odbudowałem ten sam zestaw lokalnie na moim dysku twardym "C".

Zespół zachowuje się poprawnie, moje części są znajdowane podczas otwierania mojego zespołu.

Próbowałem utworzyć inne części w sieci i utworzyć zespół na moim pulpicie: nie znaleziono plików.

Próbowałem stworzyć zespół w sieci i utworzyć części na pulpicie: zespół zachowuje się dobrze.

PS: wymieniliśmy ten komputer podczas tej awarii, myśląc, że pochodzi od niego, ale to samo. Problem nadal występuje.

Próbowaliśmy również zamienić licencje SOLIDWORKS między komputerem z problematycznym komputerem a komputerem bez problemu, ale usterka nadal występuje na komputerze z problemami.

Myślę, że nie zapomniałem niczego w opisie mojego problemu i moich różnych prób jego rozwiązania.

Jeśli ktoś kiedykolwiek spotkał się z tego rodzaju rzeczą i wie, jak ją rozwiązać, z przyjemnością poznam rozwiązanie.

Witam

Czy sprawdziłeś prawa problematycznego komputera w sieci?

Witam

Czy nie miałbyś rozłączeń, które spowodowałyby, że zgubiłbyś ścieżki kawałków?

Cdt.

Fred

Witam, nie mam problemu z rozłączeniem.

Prawa komputera w sieci, nie wiedziałem o tym.

Inne testy:

Umieściliśmy problematyczny komputer zamiast komputera, który nie stwarza problemów, aby dowiedzieć się, czy pochodzi on z połączenia między moim gniazdem sieciowym w sieci ściennej a naszym serwerem. Wynik jest niejednoznaczny: problem jest uporczywy.

Po umieszczeniu komputera z powrotem w jego lokalizacji, otworzyłem stary zestaw (sprzed kilku lat) w sieci. I tam wszystkie elementy zostały wyświetlone bez żadnego problemu. Następnie włożyłem część "kanistrową" wykonaną w pośpiechu na tym montażu. Zapisałem go i ponownie otworzyłem, a tam BINGO nigdzie nie można znaleźć wszystkich monet.

Naprawdę nie wiem, co o tym myśleć....

Witam

Czy do tej pory znalazłeś rozwiązanie?
Mam dokładnie ten sam problem

Pozdrowienia

Witam
Jeśli prawa są zdefiniowane zgodnie z adresem IP lub nazwą komputera, będzie on miał ten sam problem niezależnie od jego lokalizacji w sieci.
Skłaniam się ku ograniczeniu uprawnień, a może na poziomie zapory sieciowej problematycznego komputera.

1 polubienie

W rzeczywistości pracuję lokalnie z dokumentami na dysku zsynchronizowanymi na żywo. Nie ma więc przejścia świateł przez Solidworks. Ponadto w trybie offline mam lokalnie swoje części, które mogę otworzyć, ale zespoły skaczą za każdym razem, gdy otwieram ponownie.
Skłaniam się bardziej ku problemowi ze ścieżką, ale nie mogę znaleźć rozwiązania.

Witam
Kiedy mówisz "zsynchronizowany dysk", czy jest to mechanizm podobny do OneDrive?
Nie jestem pewien, czy oprogramowanie działa idealnie z tego typu środowiskiem.

Tak, zgadza się, to dysk Google.

Zdaję sobie sprawę, że moja edycja jest skomplikowana i chwiejna.
Używam SW 2017 na Win 7 na Parallels Desktop 11 na macBooku Pro 2012.
Mając dysk współdzielony jako serwer (nie jestem jego właścicielem), który duplikuję na dysku osobistym, a następnie synchronizuję na komputerze.

Prawdopodobnie najbardziej złożona metoda, jaka istnieje, aby oprogramowanie działało.

Ale problem, który mam, jest dokładnie taki sam, jak w przypadku Romualda Alvareza, który w ogóle nie ma takiej samej konfiguracji jak ja. Miałem nadzieję, że będzie to łatwe do dostosowania ustawienie dostępu do oprogramowania lub Win.

Hmm, może metoda, której użyłeś do skonfigurowania dysku, nie wystarczy.
Spróbuj zajrzeć na tę stronę, jeśli się tam czegoś nauczysz.
Zacząłbym od sprawdzenia, czy klucz jest obecny w rejestrze, ponieważ jeśli przejdziesz do jego ręcznego pobrania, ścieżka jest prawidłowa, nie ma gwarancji, że obciążenia obsługiwane przez solidworks nie potrzebują predefiniowanej ścieżki do dysku.

Cóż, to tylko hipoteza.

Rzucę okiem. Dziękuję za pomoc

Witam
Mój problem został rzeczywiście rozwiązany.
Po zmianie serwera wewnętrznego nie miałem już żadnych problemów.

1 polubienie

Czy ścieżka do dysku jest klasyczną ścieżką systemu Windows, zwłaszcza z literą dysku?
Jeśli nie, postaram się utworzyć dysk sieciowy, który wskazuje na katalog dysku.

1 polubienie

Cze wszystkim

Zgadzam się z @stefbeno co do faktu zamontowania dysku sieciowego, który wskazuje na folder drive-thru.

SW używa ścieżek bezwzględnych do uzyskiwania dostępu do plików:
C:\mondosssier\mójprojekt...

Nie można zarządzać ścieżkami względnymi: .\mójfolder\mójprojekt...
(40 i więcej lat informatyki mnie zrozumie :joy:)

Jest to rodzaj ścieżki, do której nie mamy dostępu, jeśli korzystamy na przykład z dysku na żywo przez Internet.

Podczas montowania tego dysku system Windows tworzy dysk: W:\myfolderdrive, a następnie oprogramowanie do synchronizacji wykonuje zadanie... Dla SW jest przezroczysty, on z niczego nie zdaje sobie sprawy.

To może wyjaśniać, dlaczego oprogramowanie nie znajduje już elementów zespołu, jeśli jest on otwarty z napędu, i znajduje je podczas otwierania lokalnego.

Mam nadzieję, że wyraziłem się wystarczająco jasno, życzę miłego dnia.

5 polubień

Witam @a_eriaud

Cóż, zgadzam się z tobą, a z DropBox jest jeszcze gorzej.

Przy okazji! Twoje wyjaśnienie jest bardzo jasne

Pozdrowienia

PS: 50 lat informatyki :joy:

Witam
Łączymy dysk sieciowy z naszymi komputerami z włączonymi plikami offline.
Dzięki temu możemy mieć nasze pliki lokalnie poza siecią i synchronizować się po powrocie.
Nie ma problemu z byciem na nim kilka przez kilka lat.

1 polubienie

Witam
Łączymy dysk sieciowy z naszymi komputerami z włączonymi plikami offline.
Dzięki temu możemy mieć nasze pliki lokalnie poza siecią i synchronizować się po powrocie.
Nie ma problemu z byciem na nim kilka przez kilka lat

Witam
Czy możemy dowiedzieć się czegoś więcej? :wink:

W rzeczywistości dodajemy "lokalizację sieciową" wskazującą folder sieciowy, który daje nam literę dysku. Następnie aktywujemy pliki offline dla zasobów lokalnych w przypadku podróży służbowych.

3 polubienia

Nie znałem tej funkcji. Zamierzam to przetestować.
Dziękuję.
Ładny dzień

Warto wiedzieć, że lokalizacja sieciowa może również wskazywać na folder lokalny na komputerze.