Problem z "żadną" warstwą Solidworks

Cze wszystkim

Jak zresetować ustawienia warstw bazowych solidworks? W rzeczywistości warstwa "brak" sprawia, że mam czerwone pociągnięcia, podczas gdy jak zwykle chcę czarnych pociągnięć. Nie rozumiem, dlaczego to się zmieniło, skoro nadal pozostaję na tych samych parametrach.

Dziękuję za pomoc :)

Witam

Musi ona zostać zmodyfikowana na mapie bazowej: otwierając ją w SolidWorks, a następnie zmieniając kolor odpowiedniej warstwy.

Zapisz i powinno być ok :)

1 polubienie

Dzięki, ale problem polega na tym, że w żadnym miejscu nie mogę zmienić ustawień tej "żadnej" warstwy... Nie muszę szukać we właściwym miejscu

Witam

Nie jestem pewien, czy możemy przywrócić podstawowe ustawienia, jednak przechodząc do ustawień warstwy, możesz zmienić kolor warstwy "brak".

Aby to zrobić, musisz aktywować pasek narzędzi warstw. Pokażę Ci załączony plik.

sans_nom_1.pdf
1 polubienie

Inaczej

Problem może wynikać z ustawień w kolorach linii, musisz sprawdzić, czy jesteś na wartości "domyślnej".

sans_nom_2.pdf

Warstwy

W SolidWorks można określić kolor, styl i grubość linii w nazwanych warstwach. Możesz przesuwać obiekty w obrębie warstw oraz włączać i wyłączać warstwy. Lista warstw składa się z wielu okien dialogowych adnotacji i wymiarów.

Wiersze można również formatować za pomocą narzędzi Formatowanie wierszy . Grubość i styl linii można określić na poziomie dokumentu. Kliknij Narzędzia , Opcje,  Właściwości dokumentu i ustaw Czcionkę linii, Styl linii i Grubość linii.

Warstwy są używane rzadziej w SolidWorks niż w systemach CAD 2D. SolidWorks posiada wiele arkuszy rysunkowych i można ukrywać i pokazywać widoki rysunku, komponenty złożenia, linie i różne inne obiekty bez użycia warstw.

Oprócz tworzenia warstw w SolidWorks, można importować rysunki CAD 2D z warstwami do SolidWorks. Wszystkie warstwy CAD 2D są zachowywane w SolidWorks. Podczas eksportowania z SolidWorks, można rzutować typy elementów na określone warstwy.

Pasek narzędzi Warstwa zawiera listę warstw na rysunku oraz narzędzie Właściwości warstwy. 

Kliknij narzędzie Właściwości warstwy  , aby uzyskać dostęp do okna dialogowego Warstwy.    Utwórz nowe warstwy i określ  kolor, styl i grubość linii w każdej warstwie.

Zobacz także ten samouczek

https://youtu.be/jBjL7xJLnNE

@+

2 polubienia

Domyślnie jestem w porządku, jeśli chodzi o kolory linii. Z drugiej strony, gdy przechodzę do ustawień warstwy, widzę tylko tę, którą stworzyłem dawno temu "FORMAT", a nie pozostałe dwie "Brak" i 3 według standardu".

Właśnie zdałem sobie sprawę z koleżanką, że dzieje się tak tylko na fałdach blachy (blacha narysowana przez kolegę z daleka)... Nie wiem, czy ma to z tym coś wspólnego. W każdym razie, jeśli narysuję linię na szkicu na rysunku, jest ona niezależnie od warstwy, w której ją umieszczę...

W efekcie jeszcze mniej rozumiemy, co się dzieje! Mam niezły ubaw

Dziękuję za pomoc w każdym razie :)

Czy możesz spróbować wybrać linie, które są w kolorze czerwonym i spojrzeć na formaty linii pod kątem przypisanego do nich koloru? I jednocześnie wybrać kolor ""?

Jeśli nie, czy możesz nam dać element, który możemy przetestować po naszej stronie?

Więc kiedy wybieram linię, domyślnie jestem, ale jest ona czerwona... Jeśli spróbuję umieścić go na przykład na zielono, działa to i naciskam OK, a jeśli wrócę do tej linii, aby przywrócić jej kolor, zaznaczając "domyślny", ponownie staje się czerwona...

Niestety, nie mogę wysłać Ci tego dokumentu, jest profesjonalny.

Następnie należy zmienić ustawienie kolorów w opcjach dokumentu:

Czy możesz odznaczyć wartość "Domyślną" i wybrać kolor?

Czy część znajduje się w warstwie "Brak"?

Aby sprawdzić, po przejściu do właściwości dokumentu należy usunąć kolory dla linii gięcia.

sans_nom_3.pdf

jeśli to linie zakrętu, jak rozumiem, patrz poniżej

Opcje konstrukcji blachowych

Opcje konstrukcji blachowych obejmują:

• Czy są wyświetlane notatki składane 

• Ustawianie stylu wyświetlania opisów gięcia

• Ustawianie koloru wyświetlania dla rozwiniętych rysunków

• Linie zagięcia - góra

• Linie zagięcia - Dół

• Funkcja formularza

• Linie zagięcia - zgniecione fałdy

• Krawędzie modelu

• Kolor szkicu stanu rozwiniętego

• Kostka wizualizacji

Aby ustawić opcje opisu gięcia, należy:

1. W dokumencie rysunku kliknij przycisk Opcje  (pasek narzędzi Standardowy) lub Narzędzia, Opcje. 

1. Na karcie Właściwości dokumentu wybierz opcję Sheet Metal Worker.

Aby ustawić kolory stanu rozwiniętego

Aby włączyć lub wyłączyć wyświetlanie opisów gięcia

Aby ustawić styl opisów gięcia

1. W obszarze Kolory stanu rozwiniętego wybierz jednostkę i kliknij przycisk Edytuj.

1. W obszarze Notatki składania włącz lub wyłącz opcję Pokaż notatki składania.

-lub-

Kliknij prawym przyciskiem myszy widok w stanie rozwiniętym, wybierz polecenie Właściwości i włącz lub wyłącz opcję Pokaż notatki składania.

1. W obszarze Opisy gięcia wybierz styl:

• Powyżej linii zgięcia

• Poniżej linii zgięcia

• Z linką mocującą

1. Wybierz kolor z palety kolorów , a następnie kliknij przycisk OK.

1.  Kliknij przycisk OK , aby zamknąć okno Opcje.

1.  Kliknij przycisk OK , aby zamknąć okno Opcje.

1. Powtórz kroki 3 i 4 dla innych elementów, a następnie kliknij przycisk OK , aby zamknąć okno dialogowe Opcje.

W przypadku wybrania opcji poniżej lub poniżej linii zagięcia można również dodawać linie dołączenia do notatek pojedynczo lub jednocześnie w dokumencie rysunku.

Jeśli odznaczę domyślnie i jestem, wybrana linia zmieni kolor na. Ustawienia kolorystyczne warstw blachy są rzeczywiście w kolorze czarnym. Zaskakujące jest to, że najwyraźniej dotyczy to tylko tych części naszego kolegi, który pracuje zdalnie, a nie tych, które są zaprojektowane w domu...

@brindy16

Czy przeczytałeś moją ostatnią wiadomość?

głupie pytanie i jeśli zapiszesz ten kawałek za pomocą kopii w swojej wersji pod inną nazwą

Co się dzieje, skoro to referencje twojego dziennika będą się zajmować

@+

Aby zobaczyć z ludźmi bardziej doświadczonymi ode mnie w solidworks, może mogą być parametry do zmiany na samej części?

Prawdopodobnie istnieje ustawienie, w którym domyślnym kolorem dla Twojej konfiguracji jest czerwony...

1 polubienie

Dzieje się tak dlatego, że ma zmodyfikowaną wersję swoich szablonów planów, lub że "nieumyślnie" zmienia kolor swoich elementów blaszanych przez złą obsługę.

To wszystko, co widzę.

Witam

Szybkim  rozwiązaniem, które niczego nie naprawia, ale pomaga, jest kliknięcie tej ikony, która usuwa  wszystkie kolory  z mapy.

Niech moc będzie z tobą

@gt22

Tak, tak, dobrze przeczytałem, ale mimo wszystko to wciąż to samo... Zawsze dajemy radę :) ale lubię rozumieć, dlaczego możemy mieć takie błędy, a naprawdę, między moimi badaniami a twoimi odpowiedziami, nie rozumiem...

Dziękuję OBI WAN za tę małą sztuczkę, o której nie wiedziałem:D

@OBI sieci WAN

Sztuczka z tą ikoną nie działa na tej blasze, która ma kilka czerwonych linii...

Po tym, być może na twoich dwóch stacjach roboczych są dwie różne wersje SolidWorks?