Problem z wiązaniem 2 części dla samochodu Solidworks

Witam/Dobry wieczór
Jestem studentem, który bierze udział w aktualnym projekcie wyścigowym, moim celem jest stworzenie " skorupy " samochodu na Solidworks. Po zapytaniu na kilku forach, aby pogrubić mój kadłub, poradzono mi, aby zagęścić każdą część w innym pliku, a następnie połączyć je w zespół. Mój problem jest następujący, nie mogę związać moich 2 części w moim zespole, aby były współosiowe
Czy masz jakieś rozwiązania?

Dobry wieczór
Wiąże jedną krawędź w części przezroczystej, a drugą krawędź, a następnie na przeciwległej krawędzi narożnik elementu (jeden punkt) lub dwa punkty w przeciwległych narożnikach

CDLT powiedział:

1 polubienie

Witaj @mathis.hsf ,

Na podstawie Twojego opisu możemy sobie wyobrazić, że obie części zostały wygenerowane przez podobne pogrubienie dwóch należących do nich powierzchni (na niebiesko na ilustracji). Ponieważ powierzchnie te mają podwójną krzywiznę, powierzchnie końcowe zdefiniowane w grubości nie są geometrycznie proste w ogólnym przypadku.

I nawet jeśli sposób generowania czyni je szczególnymi z teoretycznego punktu widzenia (płaskie, cylindryczne itp.), nie jest pewne, czy SolidWorks identyfikuje te szczegóły. Bardzo mały przypadek w tych warunkach władzy zmusza je do zbieżności lub współosiowości. Co więcej, czy mają oś?

W ten sam sposób, czy krawędzie są zdefiniowane w grubości, na czerwono dla części (1), na żółto dla części (2), znanej przez SolidWorks jako prosta?
Nie jestem pewien, nawet jeśli kuszące jest, aby tak myśleć...

Ścieżka proponowana przez @Zozo_mp to podejście do zbiegu okoliczności, którego szukasz:

• wykonać szkic 3D w części (1) z dwoma segmentami łączącymi wierzchołki określające grubość części: Sketch3D1 ;
  • zrób to samo dla części (2): Sketch3D2 ;
  • Zdefiniuj wiązanie zbieżności dwóch segmentów znajdujących się obok tych szkiców 3D. Istnieją wtedy dwa stopnie swobody w obrocie i translacji wokół i wzdłuż wspólnego kierunku segmentów;
  • końcowe wiązanie koincydencji górnego punktu drugiego segmentu szkicu 3D1 części (1) z górną krawędzią powierzchni części (2) usuwa te dwie swobody.

image

W przypadku braku nieistniejącej " współosiowości ścian ", procedura ta umożliwia zbieganie się dwóch płaszczyzn należących do każdej części.

1 polubienie

Przede wszystkim dziękuję za szczegółową odpowiedź, zrobię to w ciągu dnia i będę Cię informował, ale mam inny problem, ponieważ, jak powiedziałem wcześniej, moim celem jest stworzenie karoserii samochodu, aby można ją było następnie wydrukować w 3D. Wtedy konieczne będzie, aby wszystkie moje kawałki tworzyły tylko jeden
Czy masz jakiś pomysł na temat tego problemu?
Przesyłam Ci zdjęcie karoserii mojego samochodu w powierzchni, która nie jest całkowicie wykończona

1 polubienie

Witam @mathis.hsf

Najprostszym sposobem jest zapisanie zespołu w częściach.
Ustaw " zapisz jako ", a następnie bez zmiany nazwy po prostu zmień rozszerzenie, wybierając je z możliwych opcji rozszerzenia pliku.

Po uzyskaniu pliku części można utworzyć jego kopię zapasową w formacie STL lub STEP, korzystając z tej samej procedury. wszystko zależy od formatu, jakiego potrzebuje Twoja drukarka 3D.

Pozdrowienia

PS: upewnij się, że wiele elementów jest dobrze przymocowanych. W przeciwnym razie moi koledzy powiedzą ci, jak zrobić czyste szwy, ponieważ widzę, że użyłeś powierzchni do wygenerowania swoich kształtów.
W przeciwnym razie po wydrukowaniu 3D mogą pojawić się :crazy_face: . Zależy to również od grubości karoserii i metody druku proszkowego, a bardziej prawdopodobne w Twoim przypadku z drutu. Druk proszkowy jest bardziej wyrozumiały w przypadku cienkich grubości.

PS 2: Proponuję też to obejrzeć

1 polubienie

Witam @Zozo_mp
Mówisz, aby zmienić rozszerzenie pliku, ale jest ich mnóstwo, czy masz pomysł, który wybrać?

Dziękuję za pomoc, bo muszę skończyć kadłub do 11 maja, a czasu zaczyna być coraz mniej

Cześć Mathis
Kilka porad dotyczących karoserii, aby uprościć pracę:

• praca w symetrii L/R. Modeluj tylko jedną stronę, upewniając się, że gotowa powierzchnia jest prostopadła do płaszczyzny symetrii.

• Zamiast tworzyć małe powierzchnie, które następnie należy sklejać, preferuj ciągłość przecinających się powierzchni. Następnie dostosuj powierzchnie, usuwając nadmiar obszarów. Na przykład dla góry i maski wykonałbym pojedynczą powierzchnię. Wtedy bym przeciął przednią szybę. Przednie skrzydło to inna powierzchnia, a tylne skrzydło trzecie. Maksymalnie 3-4 przecinające się powierzchnie. Następnie odetnij nadmiar i otwory.

• Nie podawaj grubości tylko na końcu. Po symetrii. Aby grubość nie uległa awarii, promienie gięcia muszą być większe niż grubość.

• Odpowiadając na pierwsze pytanie, to samo rozumowanie. Pozostań na powierzchni do końca. Łączenie dwóch powierzchni nie może być prostsze. Rozciągnij je, aby się przeplatały, odetnij nadmiar jednego w stosunku do drugiego. Następnie zszyj dwie powierzchnie. W razie potrzeby napromieniuj skrzyżowanie. Zwróć uwagę na promień, musi być większy niż grubość. Następnie zagęścić.

Więc w przeciwieństwie do rady, którą otrzymałeś, pozostałbym w trybie części, a nie montażu. Grubość na końcu, a nie na początku.

1 polubienie

@soring Bardzo dziękuję za szczegółową odpowiedź
Czy to oznacza, że zaczynam swoją sprawę od 0?
Czy dałoby się wymienić prywatnie, aby oświecić mnie w pewnych kwestiach, na które nie mam wpływu i żebym skończył ten kadłub tak szybko, jak to możliwe?

Tak oczywiście. Przepraszam za spóźnioną odpowiedź.

@soring
Nie ma sprawy :slight_smile:
Czy masz adres e-mail, pod którym możesz się z Tobą skontaktować?