Problem spirali i przecinających się objętości

Witam

Chcę zrobić spiralę o zmiennym skoku, która kurczy się coraz bardziej jak wstążka.

Stworzyłem płaszczyznę styczną do mojej spirali, na której utworzyłem prostokąt, który omiatam po całej spirali.

Problem polega na tym, że spirale przecinają się, a przecinając się, tworzą puste ciała, których następnie nie mogę zmodyfikować.

Czy ktoś ma pomysł, aby mi pomóc?

Z góry dziękujemy!

spiral.jpg

Konieczne jest upewnienie się, że nie ma kontaktu między ścianami

w przeciwnym razie to nigdy nie zadziała

i który z + wyszedł na powierzchnię

Zobacz to Ślimak utworzony w Solidworks

które możesz następnie wypełnić, aby uzyskać objętość

@+

1 polubienie

Witam

W rzeczywistości wszystko, co musisz zrobić, to zrobić stożek na powierzchni, zrobić spiralę na płaszczyźnie w środku i po prostu rzutować ją na powierzchnię tego stożka.

Powinieneś otrzymać spiralę stożkową, wszystko, co musisz zrobić, to wykonać przeciągnięcie, w którym określisz średnicę drutu lub, jeśli nie jest to okrągły profil, wykonaj szkic zgodnie z płaszczyzną na jednym końcu spirali.

Ta metoda może również działać z kształtem innym niż stożek, takim jak kula, kwadrat itp.

Spójrz na moją bombkę w świątecznym wyzwaniu.

Alternatywnie możesz również wykonać skanowanie powierzchni ograniczonej linii poziomej zgodnie z końcem spirali, a następnie użyć funkcji pogrubiania. 

1 polubienie

Jeśli profile się przecinają, można wykonać skanowanie powierzchni i ponownie wyznaczyć powierzchnie, a następnie wypełnić końce powierzchniami, wybierając opcję Utwórz bryłę wolumetryczną.

1 polubienie

@ leblanc czy wypróbowałeś swoją metodę opisaną w swoim pierwszym poście

uwierz mi, to nie jest takie proste, dochodzimy do limitu SW przynajmniej na SW 2102

Może + proste w nowszych wersjach?

Dostałem ch.. Nie jest to możliwe, ponieważ nie mogę dojść do mojego wyniku ślimaka

nawet na powierzchni, jeśli ściany stykają się ze sobą, nie działa

Musisz potem wypełnić pustkę między turami

@+

1 polubienie

Gt22, w 2016 roku nie napotkałem żadnych szczególnych trudności. Nie jestem w pracy, ale to jest metoda, której użyłem w świątecznym wyzwaniu.

Przecież jeśli jest to stożek, to może uda się zrobić cewkę stożkową bezpośrednio z parametrami spirali, już ich nie mam na myśli.

Rzeczywiście, nie może być crossovera. Co się stanie, jeśli wykonasz skanowanie powierzchni linii prostej i wyciągniesz okrąg od dołu do następnej powierzchni?

1 polubienie

Nawiasem mówiąc, właśnie spojrzałem na twoją ładną bombkę

Ale to nie do końca ten sam problem

Twoja piłka i stożkowa cewka

@+

1 polubienie

Zobacz w załączeniu, jeśli dotyczy

Zobacz załączony plik SW 2012

@+

spirale_lucas_martin.sldprt
2 polubienia

Taka sama objętość

załączony plik SW 2012

spirale_lucas_martin1.sldprt

Taka sama objętość

załączony plik SW 2012

@+ ;-)

spirale_lucas_martin1.sldprt
2 polubienia

Dziękuję bcp za odpowiedzi.

Rzeczywiście , ślimak i bombka choinkowa są świetne!

Obawiam się, że będę musiał mieć tomy, które się przecinają, aby dotrzeć do tego, czego chcę.

Próbowałem rzutować spiralę (umieszczając ją wewnątrz stożka) na stożek, ale nie mogę jej wybrać w funkcji. Robię to źle.

Włożę kawałek do piżamy, na dłuższą metę będzie to abażur. Zrobiłam kilka widocznych prób w drzewie (szycie itp.), ale nic nie pomogło! Żałuję, że nie mogę wypełnić wnętrza, aby wykopać moją obudowę na miskę, cukier itp.

Może spodoba Ci się Twój przykład z GT22 i potem zagęścisz? Szaleństwem jest nie móc połączyć tych dwóch ścian.

Zrobiłem to pod sldwkrs 2012 i wypróbowałem pod sldwrks kolegi 2016, ale nie jest lepiej.

ruban_lynkao.sldprt

@ lucasmartinodesign

Czy otworzyłeś moje pokoje?

twój plik esr, pod którym wersją nie mogę go otworzyć ;-(

@+

1 polubienie

Może to tak działa?

I tak jest bardzo zbliżony do tego, co zrobiłeś, ale ponieważ ma to być element główny dla formy, jestem zmuszony znaleźć rozwiązanie, aby wypełnić luki między uzwojeniem spiralnym.

ruban_vrai_4. Krok
1 polubienie

Dobry wieczór

W rzeczywistości możesz dość łatwo stworzyć swoją spiralę:

1. Utwórz zewnętrzną spiralę o zmiennym skoku i zapisz wartości na papierze (nazwijmy ją SP1)
  2. Utwórz drugą spiralę o zmiennym skoku na płaszczyźnie przesuniętej o wartość H pierwszego zwoju SP1
  3. Utwórz płaszczyznę mijania od punktu początkowego SP1, SP2 i początku układu współrzędnych
  4. Utwórz powierzchnię wyciągniętą po ścieżce, wybierz szkic, w SP1 trajektoria i SP2 krzywa prowadząca
  5. Pogrubienie wyciągniętej powierzchni

Kontury się nie przecinają, powierzchnia jest czysta.

W załączeniu, przykład.

spirala.sldprt
1 polubienie

Witam

Oto inne rozwiązanie, które daje prawidłowy wynik, może być konieczne dostosowanie położenia narzędzia tnącego. Wysokość spirali jest równa wysokości stożka.

spirale_conique.zip

Dziękuję za odpowiedzi!

IndustrialCadServices : Nie poszliśmy za twoją metodą, ale zamiatanie nie chce być wykonane. Może ze względu na to, że nasz pitch jest zmienny? O dziwo, profil wygładzania zaczyna się nie być zsynchronizowany i nie jest kontynuowany.

Odłożyłem utwór ze zmiennym tonem...

A.Leblanc : Zaczęliśmy próbować waszej metody, ale gubimy się w używaniu równań, których w ogóle nie znamy!

piece3_helice_pas_variable. Krok

Nie rozumiem, dlaczego moja metoda Ci nie odpowiada, w czym problem

Musisz tylko zostawić minimum miejsca między cewkami

A potem wypełniasz pustkę, jeśli chcesz

masz moje pliki, to proste, wydaje mi się, że

@+

Dobry wieczór

Nie jest to skomplikowane, w rzeczywistości musisz zrobić stożek, umieścić kontrolowany lub pilotowany wymiar  wysokości (wierzchołek/podstawa). Po wykonaniu tego stożka (obrócenia) należy na jego podstawie wykonać szkic i narysować krąg koralowy u podstawy, a następnie ten okrąg należy wykorzystać do wykonania spirali.

Otwórz okno zarządzania równaniami, na samym dole listy utwórz nowe równanie. Kliknij w 1. pole po lewej stronie, a następnie kliknij spiralę w swoim drzewie, wymiary są wyświetlane w 3d, wybierz wymiar wysokości spirali. W polu obok zrób to samo, ale ze szkicem stożka i zwykle wysokość spirali = wysokość stożka.

Następnie wszystko, co musisz zrobić, to zrobić kwadrat na ograniczonej płaszczyźnie pokrywającej się z długością spirali i normalnej do niej, a następnie wykonać obrót usuwania materiału.

Od Ciebie zależy, czy dostosujesz parametry.

Witam

Kiedy weźmiemy pierwszy opublikowany plik sldprt i edytujemy funkcję Szyj, zapomniałeś zaznaczyć pole utwórz bryłę, jeśli to zaznaczysz, jest OK.

@+

3 polubienia

Twój pierwszy kawałek wygląda dobrze, z wyjątkiem uwagi o kojocie. Musisz scalić styczne ściany w funkcji usuwania materiału przez zamiatanie, dsl Zrobiłem tę część w pośpiechu. I zmieniłem kolor, to było niegrzeczne; ).

część4.sldprt
2 polubienia