W rzeczywistości wszystko, co musisz zrobić, to zrobić stożek na powierzchni, zrobić spiralę na płaszczyźnie w środku i po prostu rzutować ją na powierzchnię tego stożka.
Powinieneś otrzymać spiralę stożkową, wszystko, co musisz zrobić, to wykonać przeciągnięcie, w którym określisz średnicę drutu lub, jeśli nie jest to okrągły profil, wykonaj szkic zgodnie z płaszczyzną na jednym końcu spirali.
Ta metoda może również działać z kształtem innym niż stożek, takim jak kula, kwadrat itp.
Spójrz na moją bombkę w świątecznym wyzwaniu.
Alternatywnie możesz również wykonać skanowanie powierzchni ograniczonej linii poziomej zgodnie z końcem spirali, a następnie użyć funkcji pogrubiania.
Jeśli profile się przecinają, można wykonać skanowanie powierzchni i ponownie wyznaczyć powierzchnie, a następnie wypełnić końce powierzchniami, wybierając opcję Utwórz bryłę wolumetryczną.
Gt22, w 2016 roku nie napotkałem żadnych szczególnych trudności. Nie jestem w pracy, ale to jest metoda, której użyłem w świątecznym wyzwaniu.
Przecież jeśli jest to stożek, to może uda się zrobić cewkę stożkową bezpośrednio z parametrami spirali, już ich nie mam na myśli.
Rzeczywiście, nie może być crossovera. Co się stanie, jeśli wykonasz skanowanie powierzchni linii prostej i wyciągniesz okrąg od dołu do następnej powierzchni?
Rzeczywiście , ślimak i bombka choinkowa są świetne!
Obawiam się, że będę musiał mieć tomy, które się przecinają, aby dotrzeć do tego, czego chcę.
Próbowałem rzutować spiralę (umieszczając ją wewnątrz stożka) na stożek, ale nie mogę jej wybrać w funkcji. Robię to źle.
Włożę kawałek do piżamy, na dłuższą metę będzie to abażur. Zrobiłam kilka widocznych prób w drzewie (szycie itp.), ale nic nie pomogło! Żałuję, że nie mogę wypełnić wnętrza, aby wykopać moją obudowę na miskę, cukier itp.
Może spodoba Ci się Twój przykład z GT22 i potem zagęścisz? Szaleństwem jest nie móc połączyć tych dwóch ścian.
Zrobiłem to pod sldwkrs 2012 i wypróbowałem pod sldwrks kolegi 2016, ale nie jest lepiej.
I tak jest bardzo zbliżony do tego, co zrobiłeś, ale ponieważ ma to być element główny dla formy, jestem zmuszony znaleźć rozwiązanie, aby wypełnić luki między uzwojeniem spiralnym.
Oto inne rozwiązanie, które daje prawidłowy wynik, może być konieczne dostosowanie położenia narzędzia tnącego. Wysokość spirali jest równa wysokości stożka.
IndustrialCadServices : Nie poszliśmy za twoją metodą, ale zamiatanie nie chce być wykonane. Może ze względu na to, że nasz pitch jest zmienny? O dziwo, profil wygładzania zaczyna się nie być zsynchronizowany i nie jest kontynuowany.
Odłożyłem utwór ze zmiennym tonem...
A.Leblanc : Zaczęliśmy próbować waszej metody, ale gubimy się w używaniu równań, których w ogóle nie znamy!
Nie jest to skomplikowane, w rzeczywistości musisz zrobić stożek, umieścić kontrolowany lub pilotowany wymiar wysokości (wierzchołek/podstawa). Po wykonaniu tego stożka (obrócenia) należy na jego podstawie wykonać szkic i narysować krąg koralowy u podstawy, a następnie ten okrąg należy wykorzystać do wykonania spirali.
Otwórz okno zarządzania równaniami, na samym dole listy utwórz nowe równanie. Kliknij w 1. pole po lewej stronie, a następnie kliknij spiralę w swoim drzewie, wymiary są wyświetlane w 3d, wybierz wymiar wysokości spirali. W polu obok zrób to samo, ale ze szkicem stożka i zwykle wysokość spirali = wysokość stożka.
Następnie wszystko, co musisz zrobić, to zrobić kwadrat na ograniczonej płaszczyźnie pokrywającej się z długością spirali i normalnej do niej, a następnie wykonać obrót usuwania materiału.
Twój pierwszy kawałek wygląda dobrze, z wyjątkiem uwagi o kojocie. Musisz scalić styczne ściany w funkcji usuwania materiału przez zamiatanie, dsl Zrobiłem tę część w pośpiechu. I zmieniłem kolor, to było niegrzeczne; ).